Ikä rajoittaa ostoksia 0

Alkoholi, tupakka ja rahapelit ovat alaikäisiltä lailla kiellettyjä paheita ja siksi ikärajojen noudattamista pitää syynätä tarkasti ruokakaupoissa ja ravintoloissa.

1. Mitkä tuotteet kuuluvat ikärajavalvonnan piiriin ruokakaupassa?
Lain mukaan alle 18-vuotiaalle ei saa myydä alkoholijuomia, tupakkaa tai tupakointivälineitä, nikotiinivalmisteita, rahapelejä tai K-18-merkittyjä tietokone- ja konsolipelejä, elokuvia sekä aikuisviihdettä. Alkoholituotteista alaikäisille ei saa myydä alkoholia sisältäviä juomia, joissa on vähintään 1,2 prosenttia alkoholia. Päivittäistavarakauppa ry suosittelee, että alle 1,2 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia ei myydä lainkaan alle 18-vuotiaalle.

2. Miten ikärajavalvontaa käytännössä toteutetaan kaupoissa?
PTY:n jäsenten pelisääntöjen mukaan alkoholin ja tupakan myynnin osalta ikä tarkistetaan henkilöiltä, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Muiden täysi-ikäisyyttä edellyttävien tuotteiden osalta viiteikäraja on 23 vuotta. Kaikki myymälän työntekijät suorittavat ikärajapassin, jonka tarkoituksena on antaa henkilökunnalle entistä paremmat valmiudet varmistaa, ettei ikärajavalvottavia tuotteita päädy alaikäisille.

3. Ketkä viranomaiset valvovat myymälöiden ikärajavalvontaa?
Kuntien terveystarkastajat seuraavat, että muun muassa tupakan, nikotiinivalmisteiden ja kemikaalien omavalvonta toimii myymälässä. Aluehallintovirastojen alkoholitarkastajat valvovat alkoholijuomien ja alkoholia sisältävien juomien myynnistä annettuja säädöksiä myymälöihin tehtävin tarkastuksin. Rahapelien ikärajojen rikkomista valvovat poliisi, RAY ja Veikkaus.

 

Lähde: SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus, omavalvontavastaava Riitta Tynnilä

 

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran S-kanavalla 20.5.2013.
Kuva: Lauri Mannermaa 

Mitä mieltä sinä olet?