Sysmäläisen luomumyslin tarina 0

Markku Nikki vastaa puhelimeen metelin seasta. Sitten hiljenee. – No niin, sanoo Sysmän Luomuherkkujen toimitusjohtaja, – pysäytin traktorin. Perheyrityksen omistaja vaihtaa sujuvasti roolista toiseen, luomumaatilan töistä haastattelun antamiseen.

Sysmän Luomuherkuilla on alusta asti ollut oma erityinen tuote: Sysmän luomumysli. Siinä on muun muassa vehnää, kauraa ja ruista sekä luomuhunajaa.  Nykyisin myös yrityksen omena-karpalomysli on suosittua.

– Erikoistuminen tuo pienelle yritykselle kilpailuetua, Sysmän Luomuherkkujen toimitusjohtaja Markku Nikki perustelee luomuun keskittymistä.

Anita ja Markku Nikin tilalla toimiva Sysmän Luomuherkut Oy sai alkunsa 1990-luvun loppupuolella. Sysmäläisellä maatilalla oli ollut sukupolvenvaihdos, ja Nikit päättivät ryhtyä luomuviljelijöiksi pian tilan omistajiksi tultuaan.

Paikka pitää lunastaa

Nikkien tilalla viljellään kauraa, vehnää, ruista ja apilaa. Erikoisalan lisäksi yritykselle on tärkeää, että sen tuotteissa on jotain omalaatuista.

– Tuotteen on yksinkertaisesti oltava hyvä ja lunastettava hyvyydellään paikkansa markkinoilla, Nikki määrittelee.

Sysmän Luomuherkkujen tuotteita on myyty S-ryhmässä lähes yhtä kauan kuin yritys on ollut olemassa, aluksi suurimmissa S-marketeissa ja Prismoissa, nykyään jo lähes kaikissa myymälöissä.

Luomu ja lähiruoka kiinnostavat

Luomu- ja lähiruoka ovat nyt monien huulilla. Markku Nikki arvelee, että ne tekevät myös hänen yrityksestään kiinnostavan.

– Viime aikoina on alettu puhua entistä enemmän suomalaisesta ruokatuotannosta, ja luomu on osa sitä, hän pohtii.

– Kotimaisen ruoan vahvuuksia ovat turvallisuus ja jäljitettävyys. Ihmisille on tärkeää tietää, mistä ruoka tulee.

Moni asiakas haluaa lisäksi tietää, kuka hänen ruokansa tekee.  Ruokatarinat syntyvät myös yrityksistä tuotteiden takana.

– Meidän yrityksessä on töissä kaksi perheenjäsentä, vaimoni ja minä, sekä yksi ulkopuolinen työntekijä. Lisäksi lapset auttavat, Nikki kertoo perheyrityksen arjesta.

Esimerkiksi tuotteiden pakkaaminen on tietoisesti ulkoistettu, ettei se sido työvoimaa tai -koneita.

Kehitystyössä pitää petrata

Vaikka suomalaisella ruokatuotannolla menee hyvin, luomuviljayrittäjä näkee tuotannossa myös heikkouksia.

– Kotimainen markkina ja sen myötä myös tuotekirjo ovat suhteellisen pieniä. Elintarviketeollisuus voisi petrata kehitystyössä. Esimerkiksi luomusta suuri osa on tuontitavaraa, vaikka kaupoille ja kuluttajille kelpaisi kotimainenkin, Markku Nikki sanoo.

 

Sysmän Luomuherkut Oy:n toimitusjohtaja Markku Nikki on mukana S-ryhmän päivittäistavarakaupan ja Satakunnan Osuuskaupan järjestämässä SuomiAreena-keskustelutilaisuudessa Porissa 19.7.2013 klo 10.30. Kaikille avoin paneelikeskustelu  ”Menestystarinoita suomalaisesta ruoasta” järjestetään kauppakeskus BePopin kauppakäytävällä. Tilaisuuden juontaa toimittaja Tuomas Enbuske. 

Teksti: Jenni Saarilahti, konseptisuunnittelija, SOK
Kuva: Sysmän Luomuherkut

Mitä mieltä sinä olet?