Gallup: Lähiruoka on tekoja, arvoja ja makuja 2

Mitä lähiruoka merkitsee kokki ja tuottaja Jyrki Sukulalle, entä millaisia lähiruokatuotteita Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi suosii? Lue kysymykset ja vastaukset gallupista.

Sukula ja Tuomi sekä joukko muita suomalaisen ruokamaailman vaikuttajia kokoontuvat keskustelemaan kotimaisesta ruokatuotannosta SuomiAreenassa heinäkuussa. Tule kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun perjantaina 19.7. kello 10.30. 

Kokki, tuottaja Jyrki Sukula:

Mitä lähiruoka mielestäsi tarkoittaa?
Se tarkoittaa lähellä tuotettua ruokaa ja se pitää sisällään monia arvoja. Esimeriksi sen, että tuotetta ei ole kuskattu ympäri Suomea. Että jos tuote on tehty Satakunnassa, sitä ei ole käytetty Outokummussa ja tuotu takaisin. Haluan myös korostaa, että lähiruoasta puhuminen ei saa olla mitään byrokratiahumppaa. Jos viljelijä myy tuotteen kauppaan itse omalla nimellään, niin kyllä asiakas ymmärtää tuotteesta, että se on tullut läheltä ilman lähiruokamäärittelyä.”

Mikä merkitys lähiruoalla on sinulle?
Lähiruoka merkitsee mulle ennen kaikkea sanoja tuore, tarina, tekijä ruoan takana, jolloin alkuperä on jäljitettävä, tuoteturvallisuutta, vastuunottoa, huoltovarmuutta. Monia arvoja. Lähiruoan pitää olla myös tuoretta. Lähiruoka on mulle enemmän kuin sana, se on tekoja. Lähiruoka ei saa olla vain markkinointisana.”

Millaisia lähiruokatuotteita itse käytät?
Mä käytän sesonkituotteita, se on myös kaikkein helpointa. Vihannekset on tietysti isossa roolissa ja kaikki raaka-aineet, jotka syödään täysin tuoreena kuten kalat, hedelmät, marjat. Mahdollisesti myös juustot.”

***

Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi:

Mitä lähiruoka sinun mielestäsi tarkoittaa?
”Me ollaan Satakunnan Osuuskaupassa ajateltu, että lähiruoka on Satakunnan maakunnan alueella tuotettua tai jalostettua ruokaa. Ja täällä jalostetun ruoan pääraaka-aineen pitää olla suomalaista alkuperää. Lähiruoalle ei kuitenkaan pidä tehdä tarkkoja rajauksia. Meillä on myymälöitä myös osuuskaupan reuna-alueilla ja niiden lähiruokaa on niiden ympäristössä tehty ruoka. Oleellista on myös se, että lähiruoka työllistää ja tuo hyvinvointia alueelle.”

Mikä merkitys lähiruoalla on sinulle?
”Käytän lähiruokaa, koska se on tuttua. Saatan tuntea esimerkiksi satakuntalaisen lihajalosteyrityksen ja tiedän, että siellä on hyviä ihmisiä töissä. Se on kotoisaa, tuttua ja turvallista. Lähiruoka on minulle myös makujen maailma, erilaisia maakunnallisia makuja ja ruokia. Olen erityisesti leivän ystävä ja tykkään maistella eri maakuntien leipien makuja. Täällä kakko on iso juttu ja aivan omantyyppinen leipä.”

Millaisia lähiruokatuotteita itse käytät?
”Käytän erityisesti vihanneksia, maitoa, lihajalosteteollisuuden tuotteita ja leipää. Ne tulevat kaikki tästä lähituottajien tiloilta. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että elän keskellä ruokamaakuntaa, jossa on paljon tarjontaa. On vaikeaa valita yhtä yli muiden, mutta erityisen tärkeää on saada juoda satakuntalaista maitoa.”

Kuva: Lauri Mannermaa

2 vastausta artikkeliin Gallup: Lähiruoka on tekoja, arvoja ja makuja

  1. repexx sanoo:

    Lähiruoka paikallaan mut täälpäin sitä aika vähän tarjolla ja jos vaik sais maidon suoraan tuottajalta se ois hyvä ei ois meijereiden pilaamaa ja ois lisäaineetonta

  2. Luomupekka Rusila sanoo:

    Lähiruoka on tekoja. Toivottavasti myös S-Ryhmä tekee niitä tekoja etunenässä. Valikoimiin vain korimaista luomua, viljelijälle, tuottajalle hänelle kuuluva palkka jotta hän pystyy jatkossa tuottamaan lähiruokaa ja luomua, kannustakaa yhdessä MTK kanssa alueenne tuottajia erikoistumaan lähiruokaan ja luomuun, tehkää vastavuorokaupaa lähiruokayrittäjien kanssa, kertokaa asiakkaillene miksi kannattaa ostaa kotimaista luomua ja miksi siitä kannattaa maksaa enemmän jne.Tekoja, Tekoja.

Mitä mieltä sinä olet?