Gallup: Luomussa kiehtoo puhtaus ja aitous 0

Miksi SDP:n kansanedustajat Kristiina Salonen suosii luomua aina, kun se on mahdollista? Ja mikä saisi SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelän ostamaan lisää luomutuotteita? Entä mitä tuotteita suosii luomun parissa työskentelevä Marja-Riitta Kottila? Näihin kysymyksiin löydät vastaukset gallupista.

Luomusta ja suomalaisen ruoan tulevaisuudesta keskustellaan Porin SuomiAreenassa 19.7. Keskusteluun osallistuvat kansanedustaja Salosen lisäksi esimerkiksi tuottaja ja kokki Jyrki Sukula, SOK:n päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu ja MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. 

SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen:

Suositko luomua?
”Kyllä pyrin suosimaan. En ole fanaatikko luomun suhteen, mutta jos on mahdollista valita, suosin kyllä luomua ja lähiruokaa. Olen pikku hiljaa alkanut kiinnittää enemmän huomiota ruokaan. Valintani lähtevät usein liikkeelle hyvinvoinnista. Ajatus lähellä ja ilman myrkkyjä tuotetusta ruoasta tuntuu oikealta. Tuotantoketjut ovat monimutkaisia tänä päivänä ja niitä on vaikea seurata. Mitä pelkistetympää ruoka on ja mitä enemmän tiedän alkuperästä, sen parempi.”

Mitä luomutuotteita suosit?
Aina kun mahdollista ostan esimerkiksi kananmunat, maidon, vihanneksen ja spagetin luomuna. Pitkien työpäivien takia teen ruokaostokseni usein lähikaupoissa ja harmikseni täytyy sanoa, että luomuvalikoima on niissä välillä pieni. ”

Mikä saisi sinut ostamaan lisää luomua?
Yksi isoin asia lähi- ja luomutuotteiden ostopäätöstä tehdessä minulle ja monelle muulle on hinta. Samanaikaisesti pohdin mielessäni, onko mahdollista saada hyvää ja halpaa? Ja onko niin, että vain hyvätuloisilla on mahdollisuus valita terveellisesti tuotettua ja lähellä tuotettua ruokaa? Saatavuus on toinen kysymys. Olen peruskuluttaja, joka on valmis tekemään kestäviä valintoja, mutta samalla toisella puolella painaa arjen helppous. En halua tehdä ekstratyötä. Kuluttajat ovat valmiita tekemään valintoja, jos ne on helppo toteuttaa. Olen kotimaakunnassani todella tyytyväinen siihen, että lähituotteita saa esimerkiksi Prismasta.”

***

SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä:

Suositko luomua?
Kyllä suosin luomua. Laatu ja tuoreus ovat minulle tärkeitä valintakriteerejä. Harrastan metsästystä ja arvostan aitoa ja puhdasta ruokaa. Hyvistä raaka-aineista on helppoa valmistaa maistuvaa ruokaa. Luomutuotteiden saatavuus on lähivuosina huomattavasti parantunut, mikä helpottaa tietenkin luomun suosimista.”

Mitä luomutuotteita suosit?
Kuten muutkin luomun ystävät, käytän erityisesti luomuvihanneksia ja leipää. Testaan mielelläni uutuuksia, joita onkin tullut valikoimiin kiitettävästi.”

Mikä saisi sinut ostamaan lisää luomua?
Ostaisin mielelläni luomulihaa. Esimerkiksi tuoreen ja kotimaisen luomukanan saaminen valikoimiin olisi tervetullutta.”

***

Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila:

Suositko luomua?
”Suosin luomua ja olenkin sitä mieltä, että luomu on suunta, johon suomalaista ruoantuotantoa pitäisi kehittää. Kun ostan luomua, edistän tätä kehityssuuntaa. Minusta luomu on hyvä vaihtoehto, koska luomutuotannossa ei käytettä kemiallisia torjunta-aineita, ravinteita kierrätetään ja luomutilojen eläimiä kohdellaan niin, että niillä on hyvä olla.”

Mitä luomutuotteita?
”Tuotteista esimerkiksi leivässä, maidossa, jugurteissa, kananmunissa ja lihassa valitsen luomua. Myös vihannekset ja hedelmät pyrin ostamaan luomuna. Hedelmissä ongelmana on usein laatu ja silloin mietin valintaa tarkemmin. Nyt kesällä on kiva huomata, että juomapuolelta löytyy myös luomua, kuten luomusiidereitä. On harmi, että luomukalaa on vähän.”

Mikä saisi sinut ostamaan lisää luomua?
”Se, että luomua tulee valikoimiin ja että löydän ne kaupasta. Ostaisin vielä enemmän luomuhedelmiä, jos voisin luottaa siihen että, ne ovat hyväkuntoisia.”

Teksti: Anna Mäenpää, kehityspäällikkö, SOK
Kuva: Lauri Mannermaa

Mitä mieltä sinä olet?