Sata vuotta satakuntalaista kakkoa 0

Honkajoella syntyi sata vuotta sitten menestystuote: pyöreä hiivaleipä eli kakko. Sen suosio kasvoi, ja syntyi myös leipomoalan perheyritys Ullan Pakari. Nyt yritys toimii Porissa ja Hyvinkäällä, työllistää viitisenkymmentä henkilöä – mutta yksi on sama: kakko.

– Satakuntalainen kakko tunnetaan, sanoo Ullan Pakarin toimitusjohtaja Heikki Lankoski.

Kakon juuret ja resepti ovat satavuotiaat, vaikka tuotetta on uudistettu ajan kuluessa.

– Meillä leivät on tehty aina käsityönä ja ilman lisäaineita. Yrityksen päätuotekin on pysynyt samana. Alkuperäisessä kakossa oli ohraa ja vehnää. 1990-luvulla kehitimme kaurakakon ja myöhemmin ruiskakon. Nykyisin Ullan Pakari valmistaa pariakymmentä ruokaleipää, ja suosituin tuote on kaurakakko.

Lankoski oli jo ennen kouluikää leipomossa pakkausapulaisena. Vuonna 2008 tehtiin sukupolvenvaihdos, ja miehestä tuli toimitusjohtaja.

– Minut on kastettu taikinakulhossa, hän naurahtaa.

Haasteena jokapäiväinen leipä

Heikki Lankoski sanoo, että nykyiset ruokatrendit, kuten lähiruoan sekä pientuotannon suosiminen, ovat hyviä asioita myös hänen yrityksensä kannalta.

– Kaikki lähtee hyvästä tuotteesta. Emme ole halunneet tehostaa tai kasvattaa tuotantoa leivän maun kustannuksella. Tuotantotavat saavat toki kehittyä, mutta maku ei saa muuttua.

Tällä hetkellä Ullan Pakarilla on leipomot Porissa ja Hyvinkäällä ja kummassakin parikymmentä leipomotyöntekijää. Lisäksi on toimistotyöntekijöitä.

­–Leipää ei voi varastoida, joten jokapäiväinen haasteemme on, miten organisoimme tuotannon niin, että asiakas saa leivän tuoreena.

Hyvää oloa ja yhdessä syömistä

Käsin leivottu kakko vetoaa myös niihin, jotka etsivät aitoja makuja ja ruokatarinoita. Lankoski puhuu aidon ruoan tuoman hyvän olonpuolesta.

– Ruokakeskustelussa on viime aikoina palattu juurille. Kannustan itsekin ihmisiä syömään ruokaa, joka näyttää ruoalta. Perunat perunoina ja leipä leipänä, Lankoski kehottaa.

Vaikka hän iloitsee ruoan ja ruoanlaiton suosiosta, hän myös muistuttaa maalaisjärjen käytöstä. Ruoka on muutakin kuin ravintoarvoja.

– On tärkeää nauttia ruoasta. Yhdessä syöminen ja hyvä olo kuuluvat ruokaan ja ruokailuun.

Asiakkailla on valinnanvaraa

Heikki Lankoskestasuomalaisen ruoan tilanne on hyvä niin ruokateollisuuden ja -kaupan kuin kuluttajienkin kannalta.

– Suomessa on paljon paikallisia ruokatuottajia, mikä näkyy valikoimissa. Asiakkailla on nykyisin paljon vaihtoehtoja, Lankoskikehuu.

– Kotimainen ruokateollisuus on myös suuri työllistäjä. On ollut hyvä huomata, että heikkonakin talouden aikana ruokateollisuus on pystynyt kehittymään.

Leipomoyrittäjä kiittää myös ruokakauppaa.

– Kun tuote on kunnossa, pienelläkin yrittäjällä on mahdollisuus olla mukana markkinoilla. Kauppa on ollut halukas ottamaan pienempienkin tuottajien tuotteita valikoimaan.

Ullan Pakarin juuret ulottuvat aina sadan vuoden taakse. Honkajokelainen Emmi Laine leipoi kovan kysynnän herättyä omaa versiotaan ”junttapullasta”.

Ullan Pakari Oy:n toimitusjohtaja Heikki Lankoski on mukana S-ryhmän päivittäistavarakaupan ja Satakunnan Osuuskaupan järjestämässä SuomiAreena-keskustelutilaisuudessa Porissa 19.7.2013 klo 10.30. Kaikille avoin paneelikeskustelu  ”Menestystarinoita suomalaisesta ruoasta” järjestetään kauppakeskus BePopin kauppakäytävällä. Tilaisuuden juontaa toimittaja Tuomas Enbuske. 

Teksti: Jenni Saarilahti, konseptisuunnittelija, SOK
Kuva: Ullan Pakari  (c)

Mitä mieltä sinä olet?