Gallup: Suomalainen ruokakulttuuri syntyy arjen valinnoista 0

Suomalainen ruokakulttuuri tarkoittaa sitä mitä ja miten suomalaiset syövät. Ruokakauppojen monipuolistuneet valikoimat ja ruokatiedon määrän lisääntyminen helpottavat ruokaan liittyvien valintojen mahdollisuuksia. Ruokatrendeistä pinnalla on muun muassa ekologisuus, eettisyys sekä ruoan turvallisuus ja terveellisyys. Rakennamme ruokakulttuuriamme arjen päivittäisillä valinnoilla. Minkälaisia ruokaperinteitä vaalii MTK:n kulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja toimittaja Tuomas Enbuske? Entä miten S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu aistii ruokakulttuurin kehittymistä? Lue kysymykset ja vastaukset gallupista.

Ruokakulttuuriasiamies, MTK, Anni-Mari Syväniemi

Minkälaisia ruokaperinteitä  vaalit?

”Oma mieheni on erinomainen kokki, ja meillä tehdäänkin paljon konstailematonta kotiruokaa Suomen luonnon sesonkien mukaan, varsinkin erilaiset laatikot ja keitot ovat perinteistä ruoanlaittokulttuuriamme. Esimerkiksi kesäisin kuopuksemme suosikki on kesäkurpitsakeitto. Koen tärkeänä  innostaa omat lapset mukaan ruonlaittoon, jotta rakkaus hyvään ruokaan ja ruonlaittoon opitaan jo varhaisessa vaiheessa.”

Miten suomalaista ruokakulttuuria tulisi vaalia? Mikä on ruoan alkuperän ja kotimaisuuden merkitys omassa kulutustottumuksessasi?

On ihana huomata, että ruokakulttuurimme on tänä päivänä erityisesti kotien kulttuuria. Suomalaisten kodeissa ja arjessa rakennetaan pohja ruokakulttuurin kehittymiselle. Suomalaiseen kotikeittiöön kuuluu tietty yksinkertaisuus ja  ja maut tulevat yleensä suomalaisesta luonnosta. Ruon alkuperän merkitys on itselleni erittäin tärkeä – ja sen vaaliminen on toisaalta myös oman työni keskiössä. Mieheni on koulutukseltaan agronomi ja maatilan kasvatti, joten myös kotimaisuus ollut aina tärkeä arvo. Kansainvälisen keittiön raaka-aineksia voi soveltaa kätevästi yhteen myös kotimaisten makujen kanssa, siitä voi syntyä aina jotakin jännittävää. Ulkomaalaisen tuontiruoan lisääntymisestä olen huolissani, ja sen roolista on hyvä keskustella myös perjantaina SuomiAreenassa.”

Suomalaisten suosikkiruokia on selvitetty viime vuosina ahkerasti. Mitä herkkuja löytyy omasta ruokapöydästäsi?

”Kyllä lihapullat on se ykkösherkku. Täytyy silti erikseen mainita 16-vuotiaan tyttäreni intohimo naudanlihapihveihin, joita valmistamme lehtipihvinä tai grillattuna. Kanasalaatti on myös yksi lemppareista.”

Twitter: @SyvaniemiAM.

***

Toimittaja, juontaja Tuomas Enbuske

Minkälaisia ruokaperinteitä  vaalit?

”Olen alun perin kotoisin ja asunut Oulussa 20 vuotta, ja sieltä on jäänyt lämpimästi mieleeni rössypottu (rössypottu on rössystä eli veripaltusta sekä perunoista ja sianlihasta valmistettava keitto). Meillä päin kun ei tunnettu tillilihaa, niin erityisesti koulussa saimme useasti rössypottua. Pyydän myös äitiäni tekemään sitä aina käydessäni Oulussa, ja syötän rössyä mielelläni myös ystävilleni. Suosittelen!”

Miten suomalaista ruokakulttuuria tulisi vaalia? Mikä on ruoan alkuperän ja kotimaisuuden merkitys omassa kulutustottumuksessasi?

Kotimaisuus ei ole itselleni erityinen lisäarvo. Nykyään puhutaan paljon (kotimaisesta) luomusta ja lähiruoasta, mutta silti useimmat ihmiset sekoittavat tai ymmärtävät väärin termien merkitykset. Eri ruokakulttuurien olemassaolo ja ymmärtäminen on vähän sellainen hassu juttu. Nykypäivän laajassa makutarjonnassa meillä on kuitenkin mahdollisuus sekoittaa kiinalaista tai intialaista uusien perunoiden kanssa. Ruokakulttuureita kannattaakin yhdistellä.”

Suomalaisten suosikkiruokia on selvitetty viime vuosina ahkerasti. Mitä herkkuja löytyy omasta ruokapöydästäsi?

”Olen erittäin kaikkiruokainen. Vaihtelen viikottain ruokalajeja, ja syön oikeastaan ihan mitä vain. Teen ruokaa kotona harvoin, pääasiassa syön ulkona. Kauppalistaani kuuluu lähinnä leipää ja maitoa. Ai niin, purkkitonnikalaa en syö.”

Twitter: @TuomasEnbuske.

***

Valikoimajohtaja, S-ryhmä, Ilkka Alarotu

Minkälaisia ruokaperinteitä  vaalit?

”Ruoanlaittooni liittyy läheisesti metsästys- ja kalastusharrastukseni. Käytän ruoan raaka-aineina paljon riistaa ja suomalaisia järvikaloja, joita tykkään savustaa. Mökkireissun lounashetkellä lautasella saattaakin olla itse metsästetyt lihat, itse kalastetut kalat ja itse poimitut sienet. Teen nykyään jonkun verran myös etnissävytteistä ruokaa ja käytämme myös lampaanlihaa.”

Miten suomalaista ruokakulttuuria tulisi vaalia? Mikä on ruoan alkuperän ja kotimaisuuden merkitys omassa kulutustottumuksessasi?

On selvää, että suomalainen ruokakulttuuri monipuolistuu entisestään. Tiedon ja tarjonnan lisääntyessä syntyy jatkuvasti erilaisia variaatioita miten kukin yksilö syö. Ruokaan liittyviä valintoja on yhä helpompi tehdä. Omilla valinnoillaan kuluttajat viestivät omasta persoonastaan ja arvostuksistaan. Ruokakulttuuria rakentaa kuluttajien kiinnostus monenlaisiin ruokaan liittyviin ilmiöihin. Ruoan arvostuksen kasvu lisää lopulta aina myös suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden arvostusta. Kaupan ja kuluttajan näkökulmasta on tärkeää, että olisimme mahdollisimman omavaraisia ruokatuotannossamme. Todennäköistä on, että ruoan raaka-aineista on globaaleilla markkinoilla tulevaisuudessa puutetta. Tästäkin syystä kotimaisuus on arvo, jota meidän pitää vaalia.

Suomalaisten suosikkiruokia on selvitetty viime vuosina ahkerasti. Mitä herkkuja löytyy omasta ruokapöydästäsi?

”Perheessämme tykätään paljon punaisesta lihasta, josta teemme pihvejä. Syömme kaiken kaikkiaan erittäin monipuolisesti. Klassiset lasagnet ja makaroonilaatikot ovat  suosittua ruokaa. Yksi omista suosikeistani on peura, jota ei harmi kyllä myydä kaupoissa.

Twitter: @IlkkaAlarotu

Teksti: Juha-Matti Levo (Twitter: @justdigingit)

Kuva: Lauri Mannermaa

Mitä mieltä sinä olet?