Matka Thaimaan tehtaisiin 2

Neljän hengen porukka s-ryhmäläisiä on parhaillaan Thaimaassa keskustelemassa ihmisoikeuksista viranomaisten ja tavarantoimittajien kanssa sekä vierailemassa alihankkijoiden tehtailla. Tavoitteena on lisätä avoimuutta ja yhteistyötä eri tahojen kanssa ja näin parantaa tehtaiden työntekijöiden työoloja.

Finnwatch julkaisi tammikuussa 2013 selvityksen, jossa kerrotaan ihmisoikeusloukkauksista Thaimaan elintarvikkeita valmistavissa tehtaissa. Näillä tehtailla on sopimuksia muun muassa S-ryhmän alihankkijoiden kanssa, ja tehtaat valmistavat sekä S-ryhmän omien merkkien että brändimerkkien tuotteita.

Tehtaiden boikotoinnin sijaan Finnwatch suositti, että suomalaiset kaupparyhmät pyrkisivät yhteistyöllä thaimaalaisten kanssa kehittämään työntekijöiden oloja.

– Juuri tätä työtä me olemme tekemässä. S-ryhmä on pieni toimija, emmekä me matkallamme maailmaa toiseksi pysty muuttamaan, mutta haluamme tehdä oman osamme ja pyrkiä keskustelemalla ymmärtämään paremmin maan tilannetta ja viemään asioita eteenpäin, S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu toteaa.

Matka on alku pitkälle työlle

Alarodun lisäksi matkalle lähtivät S-ryhmän päivittäistavarakaupasta hankintajohtaja Jari Simolin ja ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi sekä S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen. Matkan aikana he tapaavat eri ministeriöiden johtavia virkamiehiä, tehtaiden johtoa sekä vierailevat tehtailla.

– Muun muassa tällä tavalla S-ryhmä tekee töitä alkuperämaiden vastuullisuuskysymysten ympärillä. Keskustelemme matkalla myös muun muassa normaaleista tuotelaatuasioista ja vastuullisesta tonnikalanpyynnistä, Alarotu kertoo.

Matkalaiset ovat keskustelleet matkasta myös Finnwatchin kanssa. Yritysten yhteiskuntavastuuta kehittyvissä maissa tutkivan kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mielestä matka on hyvä aloite.

– On hyvä, että Thaimaassa olevien ongelmien käsittelyä jatketaan ja tämä matka tehdään. Yritykselläkin on mahdollisuus edistää ihmisoikeuksia keskustelemalla puutteista. Viranomaisten, yritysten ja järjestöjen välinen yhteistyö on tässä työssä tärkeää, Vartiala toteaa.

Kuva: Lea Rankinen

2 vastausta artikkeliin Matka Thaimaan tehtaisiin

  1. Pingback: EPR Retail News | S-Group: retailers can make a difference to fix unfair working conditions in high-risk countries

  2. Thaimaan-matkailu ja se pimeä puoli sanoo:

    Olen lukenut pari vähän kriittisempää artikkelia Thaimaan tilanteesta ja myös mielenosoitusten taustoista. Tähän vielä kun yhdistää matkailun kielteisen vaikutuksen Thaimaahan… Hyvä että suomalainen elintarvike ketju tarkistaa näitä asioita, ettei ole suomalaisten panos tuohon epävakaaseen maahan ole vain syytää huonosti käyttäytyvien turistien rahaa. Vastapainoksi jotain tällaista. Tiedostusta lisää!

Mitä mieltä sinä olet?