Myslien koostumukset syynissä 3

Helsingin Sanomat raportoi tänään Kuluttaja-sivuillaan, että toimituksen tekemässä tarkistuspunnituksessa useiden erimerkkisten myslien ilmoitetut hedelmäpitoisuudet alittivat pakkauksissa luvatut pitoisuudet. Mukana oli myös kaksi Rainbow-mysliä.

Valmistusprosessissa yhteen myslierään annostellaan reseptin mukainen määrä kutakin ainesosaa. Sen jälkeen mysli sekoitetaan koneellisesti ja pakataan. Raaka-aineiden erilainen koko ja paino voivat aiheuttaa valmistusprosessissa haasteita, esimerkiksi pienikokoiset ja painavammat ainesosat voivat pakkausvaiheessa erottua.

Tavoite on, että jokainen asiakkaalle pakattu pussi sisältää täsmälleen ilmoitetun määrän esimerkiksi hedelmää, mutta myslisekoituksen tyyppisissä tuotteissa saattaa olla pieniä vaihteluita ainesosien määrässä. Tällöin osassa pusseista muun muassa hedelmien määrä on pakkauksessa ilmoitettua suurempi, osassa pienempi. Varmistamme reseptien noudattamisen satunnaisten pistokokeiden lisäksi tavarantoimittaja-auditoinneilla, jolloin tuotantoprosessit tarkistetaan käytännössä.

Tutkimme myös itse kahden pussin otoksen Rainbow Hedelmämysliä (750 grammaa) saatuamme tiedon HS:n toimituksen mittaustuloksesta. Ainesosina on yli kymmenen eri viljaa ja hedelmää, ja komponentit ovat osittain hyvinkin pieninä hippusina. Analysointia varten ainesosat erotellaan käsin ja punnitaan, mikä on aikaa vievää puuhaa, vaikka asialla onkin kokenut analysoija harjaantuneine silmineen.

Omat tutkimustuloksemme kahden pussin osalta ovat 25,6 ja 30,3 prosenttia hedelmää. Molemmissa pakkauksissa ilmoitetaan hedelmää olevan 33 prosenttia. Tuloksen tilastolliseen varmistamiseen tarvittaisiin useamman pussin analysointi, mutta on kuitenkin selvää, että poikkeamat olivat nyt liian suuria. Niinpä odotamme tuotteen ruotsalaiselta valmistajalta Finax Ab:lta pikaista selvitystä siitä, miksi hedelmien osuus poikkesi näinkin merkittävästi tuotespesifikaatiossa sovitusta määrästä. Lisäksi tutkittujen kahden pussin välillä oli liikaa vaihtelua.

Toinen Helsingin Sanomienkin analysoima tuotteemme oli Rainbow Hedelmäinen muromysli (500 grammaa). Siinäkin on lukuisia eri ainesosia. Ainesosien erottelun ja mittaamisen haastetta lisää se, että osa tuotteen sisältämästä kookoksesta on kookosjauheen muodossa eikä sitä pysty mekaanisesti myslistä erottelemaan. Kookosjauhetta on reseptin mukaan 2,7 prosenttia tuotteen painosta. Mittaustuloksemme hedelmien kokonaismäärästä oli 23,5 ja 24 prosenttia, kun kookosjauhe on huomioitu laskennallisesti mukaan. Pakkauksessa hedelmien määräksi on ilmoitettu 25 prosenttia eli mittaustulos on hyväksytyn vaihteluvälin rajoissa. Siitä huolimatta jatkoseuranta aiheesta on paikallaan.

Teksti: Helena Jaakkola, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus
Kuva: Riitta Issakainen

3 vastausta artikkeliin Myslien koostumukset syynissä

 1. Asko Juntunen sanoo:

  Ei yllätä, jonkinhan sen halvan hinnan pitää selittää. Pikahaulla kyseisestä merkistä löytyy myös uutiset iltapäivälehdistä:

  – 24.5.2010 hiiri löytynyt RAINBOW vihannespussista
  – 21.11.2008 RAINBOW kermaperunoissa käytetty väärää mausteseosta
  – 7.3.2008 RAINBOW rahkapurkeista löytynyt hiivaa
  – 5.12.2007 RAINBOW kuivatuista hedelmistä löytynyt makuvirheitä

 2. Suomalaisen työn liitto sanoo:

  Jännä juttu, kun viedään jokaisen tuotteen valmistus mahdollisimman kauaksi tarjouskilpailun perusteella, että se absoluuttisesti halvimman mahdollisen tarjouksen jättänyt yritys ei sitten tosiaan aivan priimaa tuotakaan. Jännä juttu kertakaikkiaan. Tutkikaa ihmeessä!

Mitä mieltä sinä olet?