Ruokajuomaksi olutta 1

S-ryhmän ruokakauppojen valikoimat ja hinnat löydät Foodiesta.

Maahamme on kasvanut yllättävän nopeassa ajassa suuri joukko oluen intohimoisia harrastajia. Nämä harrastajat luokittelevat markkinoilla olevia ja sinne uutuuksina tulevia oluita samalla asiantuntemuksella ja antaumuksella kuin viininmaistajat aikoinaan.

Eivätkä nämä harrastajat tyydy pelkästään maistelemaan oluita, he haluavat tehdä oluita itse. Hämeen ammattikorkeakoulun olutmestarin tutkintokursseille eivät kaikki halukkaat edes mahdu.

Pienpanimoita ja panimoravintoloita syntyy maahamme kiihtyvällä tahdilla. Jokaisella paikkakunnalla pitää olla oma paikallispanimo, jonka tuotteita paikalliset nauttivat ”lähiruokana” ja turistit kokeilevat uteliaina. Vielä muutama vuosi sitten tällaiset pienpanimot olivat tosi harvinaisia.

Haussa oma suosikki

Myös päivittäistavarakauppa on lähtenyt nostamaan suomalaista olutkulttuuria lisäämällä runsaasti erikoisolutvalikoimiaan. Taustalla ovat liiketaloudelliset intressit, mutta myös kuluttajakysynnän trendit. Päivittäiskaupan erikoisolutvalikoimat ovatkin parissa vuodessa kaksinkertaistuneet. Myös uusia oluiden maahantuojia on tullut markkinoille.

Kuluttajat haluavat yhä useammin kokeilla ja maistella erimakuisia oluita. Etsiä sitä omaa suosikkiaan, jolla saa huonommankin päivän maistumaan paremmalta. Monet ovatkin löytäneet omat suosikkioluensa, joita he tarjoilevat ystävilleen ja tutuilleen omien kotimenujensa kera grillijuhlissa ja illanistujaisissa.

Ravintolat taas lisäävät kilvan ruoka-annostensa viinisuosituksen viereen olutsuosituksensa. Usein näiltä listoilta löytyy myös paikallisen pienpanimon tuotteita. Tämän ovat asiakkaat ottaneet riemuiten vastaan. Oluiden makumaailman vivahteiden avulla saadaan tiettyjen ruokien aromit jopa paremmin esille kuin viinien avulla. Hyvä olut löytyy aperitiivista jälkiruokaolueen asti.

Hedelmäisempiä pintahiivaoluita arvostetaan

Perinteinen lager -pohjahiivaolut on edelleen kevyen makunsa vuoksi suomalaisten ykkösvaihtoehto.  Se sopiikin moneen eri tilanteeseen, kuten saunan jälkeen janojuomaksi, mutta myös alkuruuan kanssa pieni lasillinen kylmää lager-olutta ei ole hullumpi valinta.

Pääruokien kanssa on kuitenkin alettu arvostaa maultaan vahvemman, moninaisemman ja hedelmällisemmän makuisia pintahiivaoluita. Näistä etenkin Ale-tyyppiset oluet ovat kasvattaneet suosiota. Niistä saa irti monenlaisia makuelämyksiä valitsemalla eri humalalajikkeita sisältäviä oluita. Etenkin amerikkalaiset, voimakkaan makuiset humalat ovat tällä hetkellä suosiossa. Tällaisten oluiden kanssa kunnon pihvi saa varmasti makunystyrät hyrräämään.

Mikäpä kesän viimeisinä terassipäivinä maistuisi paremmalta grillatun hunajabroilerin kanssa kuin kylmä, sitruunanhedelmällinen ja sopivasti pirskahteleva vehnäolut. Jälkiruuaksi voi sitten nauttia vaikka pienen lasillisen makeahkoa kirsikkaolutta.

Teksti: Kari Häsä, olutmestari, S-ryhmän päivittäistavarakaupan panimojuomien valikoimapäällikkö
Kuva: Lauri Mannermaa

Yksi vastaus artikkeliin Ruokajuomaksi olutta

  1. Pingback: Amerikkalaiset Oluet – FEEROW

Mitä mieltä sinä olet?