Luomulihaa tilauksessa 0

Luomu S-ryhmän ruokakaupoissa

  • S-ryhmän ruokakaupoissa on myynnissä 2 500 luomutuotetta.
  • Luomun osuus ruokakaupan myynnistä on 1,6 prosenttia, pääkaupunkiseudulla osuus on 2,8.
  • Luomumyynnistä 64 prosenttia on kotimaista.
  • Myyntiään ovat tänä vuonna kasvattaneet mm. hedelmät, kahvi, panimojuomat, mehut ja snacksit (myynnin indeksit 110-200).

Ruokakauppojen luomulihavalikoima on lähes olematon, sillä luomulihatuotantoa on Suomessa vain vähän. Kun maataloustuottaja, elintarviketuottaja ja kauppa tekevät yhteistyötä, edistys alkaa näkyä.

Vastaajana S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu:

1. Kuinka paljon S-ryhmän ruokakauppojen valikoimissa on luomulihaa?
Ei juuri ollenkaan. Valtakunnallisissa valikoimissa on yksi tuote, luomunaudanjauheliha. Muita luomulihatuotteita emme ole saaneet valikoimiin kuin ajoittain alueellisesti.

2. Miten S-ryhmä edistää suomalaista luomutuotantoa?
Olemme tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä luomutuotannon eteen eri tavoin muun muassa Pro Luomun sekä teollisuuden ja tuottajien kanssa. Luomulihatuotannon lisääminen on hidas prosessi ja joskus asiakkaista saattaa tuntua siltä, että mitään ei tapahdu. Yhteistyöllä aikaan saatuja edistysaskeleita alkaa kuitenkin jo näkyä: elokuussa myyntiin tuli erä luomubroileria maataloustuottajan, elintarviketuottajan ja S-ryhmän yhteistyöllä, ja syyskuussa myyntiin tulivat HK:n kanssa kehitetyt lihajalosteet.

3. Miksi S-ryhmä haluaa edistää tuotantoa?
Luomulle on Suomessa kysyntää ja luomu on hyvä ratkaisu monelle, siinä voittavat luonto, kuluttajat ja tuottajat. Haluammekin voimakkaasti edistää luomutuotantoa, jotta muun muassa luomulihatuotteita saataisiin myyntiin. Olemme halunneet olla mukana luomutuotannon kasvussa ja siksi olemme olleet mukana perustamassa Pro Luomu ry:tä, olemme keskustelleet teollisuuden ja tuottajien kanssa niistä edellytyksistä, joilla tuotantoa alkaisi syntyä. Tämä työ etenee pienin askelin ja kestää vuosia, mutta onneksi ensimmäisiä merkkejä työn tuloksista alkaa jo näkyä.

***

Vastaajana luomulihatuotteita valmistavan Pajuniemi Oy:n hallituksen jäsen Arto Jokinen:

1. Miksi luomulihatuotantoa on Suomessa niin vähän?
Suomi on luomulihatuotannossa Euroopan peränpitäjä. Yksi suuri syy tuotannon vähäisyyteen on pula luomutuotannossa tarvittavasta valkuaisrehusta. Sen viljely on Suomessa niin pienimuotoista, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa ja pieniä eriä joudutaan usein kuljettamaan pitkiä matkoja. Rehun hankkiminen luomutiloille tulee siis kalliiksi. Suomessa on myös paljon määräyksiä, jotka tekevät kannattavan luomulihatuotannon vaikeaksi. Esimerkiksi Tanskassa luomubroileritilalla voi kasvattaa kerralla 100 000 broileria, Suomessa vastaava luku on 7 000.

2. Miten suomalaista luomulihatuotantoa voisi edistää?
Keinoja on paljon, mutta tärkeintä on arvoketjun yhteistyö ja yhteinen tahto lisätä luomutietoutta ja sen myötä -tuotantoa. Kotimainen rehutuotanto pitää saada kuntoon ja seuraavaksi tarvitaan välittäjiä, jotka saattavat rehun viljelijän ja ostajan yhteen. Lisäksi Suomeen tarvitaan lisää luomuun liittyvää koulutusta ja neuvontaa. Pro Agria tekee tätä työtä osaltaan. Lisäksi tarvitaan paljon viestintää, jotta myös kuluttajat saataisiin ymmärtämään, mitä luomu on. Tämä onnistuu vain siten, että arvoketjulla on sama päämäärä.

 

  • Alkanut viikko on Luomuviikko – tutustu kampanjasivuilla luomuun sekä viikon tapahtumiin.

 

Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?