Tieto lisää luomuintoa 0

Nyt on Luomuviikko! Klikkaa itsesi kampanjasivuille, katso video ja tutustu viikon tapahtumiin.

Ruokakaupan hyllyjen välistä kuuluu vaimeaa mutinaa: Miksei täällä ole luomulihaa myynnissä? Sama mutina jatkuu hevi-osastolla, pitäisi olla enemmän luomuvalikoimaa. Kananmunien kohdalla nyökytellään, mutta valitaan kuitenkin suuri ja edullinen pakkaus luomun sijaan. Maitohyllyllä ollaan tyytyväisiä ja valitaan luomua, koska maha ei kestä muuta.

Asiakkaat haluavat luomua ja vaativat sitä valikoimiin. Asiakkaiden pyynnöstä S-ryhmä pyrkii koko ajan lisäämään luomutuotteita hyllyille. Yhtälö ei kuitenkaan ole aivan helppo. Monelle tuntuu olevan ylevää sanoa valitsevansa ja kannattavansa luomua, mutta tosiasiassa moni näin puhuva toimii kaupassa eri tavalla.

Minut on kesän aikana luomupesty. Olen kirjoittanut monta juttua luomusta, päässyt tutustumaan luomutilalle ja saanut jutella luomutuotannosta useiden asiantuntijoiden kanssa. Syksyn alussa olin muun muassa luomualan kasvua edistävän Pro Luomun viestintäryhmän palaverissa miettimässä ja ideoimassa muiden sidosryhmien kanssa, miten luomuviestintää pitäisi kehittää.

Näiden kokemusten myötä voin todeta, että luomuväki on oikeassa. Suomi tarvitsee paljon luomuviestintää, jotta kuluttajat saadaan ymmärtämään, mitä luomu on.

Vieraile luomutilalla

Viestien lukemisen ja sisäistämisen lisäksi suosittelen kaikille vierailua luomutilalla. Viimeksi tällainen mahdollisuus oli Suomen luonnon päivänä elokuun lopussa, jolloin luomutilat ympäri Suomea avasivat ovensa vierailijoille.

Minuun vierailuni suurella luomubroileritilalla Kauhavalla kesän lopussa teki suuren vaikutuksen. Tila oli moderni, päärakennus salpasi hengen ja hämmästystä aiheuttivat maantilan eläintenpidon sekä viljelyn tiukat säännöt. Ne olivat toista maata tavallisiin tiloihin verrattuna. Tilan eläimet esimerkiksi voivat olla sisällä, mutta niillä on myös vapaus kirmata ulkona. Niille syötetään ilman torjunta-aineita viljeltyä ruokaa. Sääntöjä on pitkä liuta myös maatalon isäntäparille ja työntekijöille: esimerkiksi saappaiden käytöstä eri tiloissa on tiukat hygieniasäännöt.

Vaikuta valinnoilla

Mitä enemmän olen oppinut luomusta ja mitä enemmän olen saanut kokemuksia, sitä enemmän olen ostoskoriini luomutuotteita valinnut. Tiedon takia en enää tuijota vain hintaa, koska ymmärrän, että luomutuotannon vähäisyyden takia kaupassa olevat luomutuotteet ovat kalliimpia.  Kyse ei siis ole siitä, että kauppa vetää ”sikana välistä”.

Koen myös, että voin valinnoillani vaikuttaa luomutuotannon kasvuun, koska tuotanto on vielä pientä. Olen tehnyt myös pieniä laskelmia: jos ostan luomuna maidon, kananmunat, myslit ja jotkut hedelmät, ruokalaskuni ei ole kuukausitasolla tuplasti suurempi. Kuukaudessa kulutan suurempia summia turhiin heräteostoksiin. Päätän siis mutista karkkihyllyn edessä: jätä nainen se pussi kauppaan.

 

Kuva: Lauri Mannermaa

Mitä mieltä sinä olet?