Vieraskynä: Ei vastakkain vaan rinnakkain 0

Luomun viemää

Luomun kasvun myötä lisääntyvät myös luomua kyseenalaistavat puheenvuorot: onko luomu oikeasti parempaa? Usein kysyjät toteavat, että näytöt luomun paremmuudesta verrattuna tavanomaiseen ruuantuotantoon ovat puutteellisia tai ristiriitaisia. Mutta onko koko kysymyksenasettelussa jotain pielessä? Onko luomutuotanto vastakkain tavanomaisen ruuantuotannon kanssa?

Yhä useampi kuluttaja Suomessa ja maailmalla haluaa syödä kohtuuhintaista luomuruokaa. Maailman fosforivarat ehtyvät, ravinteista tulee pulaa ja ruokaa tarvitaan kasvavan väestön ruokkimiseen yhä enemmän. Luomutuotannon viljelymenetelmiä otetaan käyttöön jo nyt tavanomaisessa tuotannossa. Tulevaisuudessa luomuviljelijöiden keinot voivat nousta arvoon arvaamattomaan.

Meidän ei kannata jumiutua keskusteluun siitä, onko luomu tuotantotapana parempaa vai ei, vaan pitää pohtia sitä, miten kehittäisimme tuotantoa ja tarjontaa niin, että kuluttajien toive toteutuisi. Luomun kysyntä on maailmanlaajuista. Jos luomua ei tuoteta Suomessa, tuotteet tulevat muualta. Miksi emme veisi puhdasta suomalaista luomuruokaa myös muualle?

Estääkö tappiomieliala näkemästä?

Helsingin Sanomien (1.10.) mukaan Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs kertoo oppineensa, että kriittisimmät näkemykset Suomesta ovat suomalaisilla itsellään. Toimittaja kehottaa miettimään vakavasti, estääkö yleinen tappiomieliala meitä näkemästä mahdollisuuksia ympärillämme.

Onko näin myös luomun osalta? Kuluttajilla tulee luomusta ensimmäiseksi mieleen puhtaus. Luomu säätelee tuotantotapaa, mutta ei ilmasta ja maasta tulevia vierasaineita. Suomen laajalla ja harvaan asutulla maaseudulla on erinomaiset edellytykset tuottaa puhdasta luomuruokaa verrattuna vaikkapa Puolaan, jossa luomu nyt kasvaa vauhdilla. Miksi me emme hyödyntäisi tätä mahdollisuutta?

Kohti kestävää tuotantoa

Luomuviikon kanssa samaan aikaan vietetään kansainvälistä biotekniikan viikkoa. Suomi haluaa biotalouden kärkimaaksi yhdistämällä biomassan ja ympäristö- ja puhtaan teknologian osaamisen (Kauppalehti 1.10.). Tähän kyytiin luomu sopii hyvin. Luomun tuotantoteknologian kehittäminen nykypäivän olosuhteisiin ja nykyistä osaamista hyödyntäen on vielä lapsenkengissä.

Parhaimmillaan luomu sparraa koko suomalaista elintarviketuotantoa kestävämpään ja eläinystävällisempään suuntaan. Ei vastakkain vaan rinnakkain kohti parempaa ruokaa.

Kuva: Leena Saari

infokuva

Teksti: Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja
Twitter: @MarjaRiittaKott 

 

Mitä mieltä sinä olet?