Työtä luomulihavalikoiman eteen – näin luomubroilerikokeilu onnistui 2

Lisää luomusta:

Asiakkaamme ovat jo pitkään toivoneet valikoimiimme luomulihatuotteita. He ovat kokeneet erityisesti tavanomaisen broilerin tehotuotannoksi. Aloimmekin keskustella lihateollisuuden ja tuottajien kanssa mahdollisuudesta saada luomubroileria valikoimiimme jo kaksi vuotta sitten.

Useimmat toimijat epäilivät, että luomubroileria ei kannata tuottaa. Syynä olivat lintujen ulkoiluun liittyvä salmonellariski ja koko tuotantoprosessin kalleus tavanomaiseen verrattuna.

Luomulihatuotteita valmistava Pajuniemi ja tuottaja Hermanni Huhtala halusivat kuitenkin lähteä kokeiluun mukaan. Edellytyksenä oli, että tilaamme koko tuotannon kerralla jo ennen kuin se lähtee kasvamaan. Näin tuottaja välttyy toiminnan aloitukseen liittyviltä kaupallisilta riskeiltä. Näin sovimme ja linnut laitettiin kasvamaan.

Yhteistyössä Pajuniemen kanssa suunnittelimme, millaisia tuotteita broilerista teemme. Halusimme testata luomubroilerin myyntiä erityisesti tuoretuotteena. Myyntiin tuli marinoituna ja marinoimattomana rintapaloja, koipia ja siipiä. Lisäksi pakasteena myimme kokonaista broileria.

Lähdimme jo suunniteltaessa siitä, että kokeilu on meille tappiollinen. Halusimme tukea hanketta ja saada kuluttajahinnan mahdollisimman alhaiseksi. Silti rintaleikkeen yli 30 euron hinta tuntui kovalta.

Saimme kokeilusta valtavasti positiivista palautetta ja kiitoksia asiakkailtamme. Moni osti tuotteita jopa varastoon pakastettavaksi, kun tiesi kokeilun jatkuvan vain lyhyen aikaa. Ostin itsekin ja täytyy sanoa, että maku oli erinomainen ja erilainen kuin tavanomaisessa broilerissa.

Erityisesti rintaleikkeiden myynti oli kuitenkin pettymys. Jopa puolet tuotteista jäi myymättä ja meni hävikkiin. Edullisemmat koivet ja siivet myivät paremmin. Ja selvää on, että marinoituna kuluttajat eivät luomubroileriaan halua.

Luomun ostajat ovat kaikkein hinta-laatu-tietoisimpia kuluttajia. Nykyiset luomusäännöstöt ja kokeiluluontoinen toiminta synnyttävät koko toimintaketjulle liian korkeat kustannukset. Uskon silti, että luomubroileriketju on mahdollista saada toimimaan. Meidän on hiottava toimintamallejamme niin, että kustannukset tippuvat ja kuluttajahinta on riittävän alhainen. Tarina tulee jatkumaan, mutta työtä se meiltä kaikilta vaatii.

 

 Kuva: Tiina Leppiniemi

2 vastausta artikkeliin Työtä luomulihavalikoiman eteen – näin luomubroilerikokeilu onnistui

  1. Luomua minä ostelen sanoo:

    Alennus aiemmin ja lopuksi enemmän olisi ollut parempi kuin heittää puolet roskiin. Lopuksi olisi voinut vaikka antaa? Ei vaan voi heittää roskiin, se ei ole mahdollinen toimintatapa. Täytyy olla muita keinoja.

Mitä mieltä sinä olet?