Energiankulutus alas valoilla ja ovilla 0

Näin energiaa säästetään

Energiansäästöviikolla opetetaan kansalaisille helppoja tapoja säästää energiaa, esimerkiksi pesemällä pyykkiä vain täysin konein.

 

Suomalaisissa ruokakaupoissa kulutetaan arviolta 2 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä. Ruokakaupan suurin energiankuluttaja on kylmäjärjestelmä. S-ryhmän markettien kylmälaitteissa kuluu sähköä suurin piirtein saman verran kuin kotien pyykinpesukoneissa ja kuivausrummuissa yhteensä – lähes 400 GWh.

Kaupoissa voidaan säästää merkittäviä määriä energiaa.  Viime vuosina S-ryhmän markettien kylmälaitteita on uusittu energiatehokkaampiin. Merkittävin muutos on vanhojen ovettomien kylmäkaappien vaihtaminen ovellisiin. Hullultahan se tuntuisi kotonakin pitää jääkaapin ovia auki.

Vanhanaikaisilla kylmäosastoilla käyskennellessä asiakkaalle voi toisinaan tulla kylmä. Varsinkin kesällä, kun kulkee t-paidassa. Ovet kylmäkaapeissa tuovat jatkossa helpotusta tähän pulmaan.

Kylmää tulee lämpöä pois siirtämällä

Myymälän lämmitykseen ei kumma kyllä tarvita kovinkaan paljon ostoenergiaa. Arvaatko miksi? Kylmän tekeminen kylmäkaappeihin tarkoittaa itse asiassa sitä, että niistä siirretään lämpöä pois. Pois siirrettyä lämpöä ei päästetä harakoille, vaan kauppaa lämmitetään tällä lauhdelämmöksi kutsutulla energialla. Käytännössä kaikissa S-ryhmän myymälöissä on jo lauhde-energian talteenottojärjestelmä.

Kolmasosa kauppojen sähkönkulutuksesta kuluu valaistukseen. Kylmäkaappeihin ilmestyvien ovien lisäksi asiakas voi tulevaisuudessa huomata muutoksia myös myymälän valaistuksessa. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana myymälöiden valaistustaso on kohonnut elintason myötä – ehkä jo turhankin korkeaksi.

Syksyhämärissä kauppaan astuessa huomaa miettivänsä, riittäisikö vähempikin valo. Ajatusta on kokeiltu jo käytännössäkin. Edistyksellisimmissä myymälöissä on hakemalla haettu valaistustasoa, joka on riittävä viihtyisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi, mutta jolla huomioidaan aiempaa paremmin myös energianäkökulma. Nykyaikaisella tekniikalla on mahdollista säätää myymälän valaistusta vaikka portaattomasti ja ohjata valoa sinne, jossa sitä oikeasti tarvitaan.

Säästöä laitteita säätämällä

Kahden suurimman energiansäästötoimenpiteen lisäksi kaupoissa tehdään paljon asiakkaalle näkymättömiä toimenpiteitä, joilla energiankulutusta voidaan alentaa. Etevimmät ovat jo onnistuneet puolittamaan uusien myymälöiden energiankulutuksen. Energiankulutus myös pysyy alhaisella tasolla, kun säätimiä ja asetusarvoja tarkkailee ja ruuvailee säännöllisesti ammattitaitoinen tekninen asiantuntija.

S-ryhmän vastuullisuuskatsauksia lukemalla voi havaita, että sähkönkäyttö on ollut laskusuunnassa parin viime vuoden ajan. Vuonna 2012 kului 46 GWh eli 3,9 prosenttia vähemmän sähköä kuin vuonna 2011. Sillä määrällä pesee turkulaisten ja porilaisten pyykit parin vuoden ajan.

 

Kuva: Lauri Mannermaa

infokuva

Teksti: Antti Kokkonen, energia-asiantuntija S-ryhmän kiinteistötoiminnoista

Mitä mieltä sinä olet?