Vapaa kana on onnellisin munija 1

Tuotantotapojen osuudet Suomessa

  • Virikehäkkikanala 63 %
  • Lattiakanala 33 %
  • Luomukanala 4 %
  • Ulkokanala alle 1 %

 

Kansainvälinen kananmunan päivä

Perinteistä kananmunaviikkoa vietetään 7.–13.10. ja kansainvälistä kananmunan päivää perjantaina 11.10.

Ruoan alkuperä ja tuotantoeläinten olot kiinnostavat asiakkaita yhä enemmän. Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tuotantotavalla ja näistä luomukanojen hyvinvointi on huomioitu parhaimmalla tavalla.

Kananmuna on ravintoarvoiltaan yksi täydellisimmistä ruoka-aineista. Se on lisäaineeton luonnontuote ja käyttöominaisuuksiltaan helppokäyttöinen ja monipuolinen.

Suomalaiset kananmunat ovat myös turvallisuudeltaan huippuluokkaa. Suomi on Ruotsin ja Tanskan lisäksi niitä harvoja maita, joissa salmonellaa ei kananmunissa esiinny, kiitos alan pitkälle viedyn valvonnan.

Munintakanojen erilaiset elinolot

Asiakkaamme ovat koko ajan kiinnostuneempia ruokansa eettisyydestä ja erityisesti eläinten hyvinvoinnista. Kaupan kananmunahyllyn edessä menee kuitenkin monella sormi suuhun. Mikä on kanojen elämänlaadun kannalta paras valinta, kun tarjolla on kananmunia pienryhmäkanalasta, lattiakanalasta tai jopa ulkokanalasta?

Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tuotantotavalla, joissa kanojen elinolosuhteet eroavat toisistaan huomattavasti. Tuotantotapa on merkitty jokaiseen munaan tuotantotapanumerolla.

Virikehäkkikanala on yleisin

Yleisin tuotantomuoto on virikehäkkikanala, jota kutsutaan myös pienryhmäkanalaksi. Kyseessä ei ole kuitenkaan pienkanala, vaan yleensä jopa tuhansien kanojen häkkikanala, jossa kanat elävät ryhmissä virikkeellisissä häkeissä.

Häkissä on pinta-alaa yhdelle kanalle runsaan A4-paperiarkin verran. Vaikka virikkeitä on tarjolla ja parannusta entisiin, vuonna 2012 kiellettyihin häkkeihin on tapahtunut, ei kanalla ole häkissä esimerkiksi mahdollisuutta lentämiseen, joka on kuitenkin linnun hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia.

Kolme erilaista lattiakanalaa

Muissa kolmessa tuotantotavassa on kyse lattiakanaloista, joissa vastaavat virikkeet ovat tarjolla vapaasti liikkuville kanoille. Lattiakanojen eli vapaiden kanojen olosuhteet ovatkin häkkikanoja paremmalla tolalla, mutta parhaiten asiat ovat luomukanaloiden ja ulkokanaloiden asukeilla.

Luomussa tilaa per kana on enemmän, kanalaan tulee ikkunoiden kautta luonnonvaloa ja kanoilla on mahdollisuus ulkoiluun ulkotarhassa. Liki yhtä hyvät oltavat ovat Suomeen alkuvuodesta saapuneessa tuotantomuodossa, ulkokanalassa, jossa lattiakanalan kanoille on annettu mahdollisuus ulkoiluun aina niin halutessaan.

Muutos häkkikanaloista on hidas

Kysynnän siirtymää häkkimunista vapaan kanan muniin ja luomuun on tapahtunut jo pidemmän aikaa. Euroopassa on kaupparyhmiä, jotka ovat tehneet päätöksiä, joiden mukaan ne eivät ota valikoimiinsa lainkaan häkkikanaloiden munia.

Suomessa Stockmann Herkku on ensimmäisenä lopettanut kaikkien häkkikananmunien myynnin kolmisen vuotta sitten. Tulevaisuudessa kanalat niin Euroopassa kuin Suomessa ovat yhä useammin lattiakanaloita. Äkkinäisiä muutoksia ei ole kuitenkaan luvassa, koska alalla on tehty suuria investointeja vanhoista häkeistä virikehäkkituotantoon siirryttäessä.

 

 Kuva: Munax Oy

Teksti: Päivi Lamberg, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Yksi vastaus artikkeliin Vapaa kana on onnellisin munija

Mitä mieltä sinä olet?