Pellolta ruokapöytään 0

Lue Anne Kytölän kirjoittama juttu Pellolta ruokapöytään kokonaisuudessaan Yhteishyvä.fi:stä.

Perunanviljely kuulostaa helpolta: siemenperuna multaan, lannoitusta päälle ja jonkun viikon perästä nostetaan sato ylös. Ammattiviljelijän arki on toisenlainen. Kuusiston perhe Kalajoella Keski-Pohjanmaalla on tuottanut perunoita 1950-luvulta lähtien.

Uuno ja Aura Kuusisto aloittivat perunanviljelyn 50-luvulla. Ensimmäinen nostokone hankittiin 1965. Kaikki perheen kuusi poikaa ovat työskennelleet tilalla, nyt vetovastuu on heistä neljällä. Tilalla työskentelevät myös kolmannen polven edustajat.

Nykyään perunoiden istutus, lannoitus ja nosto hoituvat koneellisesti. Noin vuosi sitten tilalle rakennettiin 2 400 neliömetrin kokoinen tuotantohalli, jonka tuotantolinjalla peruna lajitellaan, pestään, kiillotetaan ja pakataan kauppoihin lähteviin pusseihin.

Vuoden töihin kuuluu myös seuraavan satokauden suunnittelua ja päätöksiä peltojen lannoituksista ja kiertoviljelystä.

S-ryhmän ruokakaupoissa on myyty Kuusiston perheen viljelemiä Rainbow-perunoita syksystä 2012 lähtien. Päälajikkeina Kuusisto pakkaavat punaisiin kahden kilon pusseihin Afraa ja yleisperunaksi soveltuvaa Melodya keltaisiin pusseihin.

Lue Anne Kytölän kirjoittama juttu Pellolta ruokapöytään kokonaisuudessaan Yhteishyvä.fi:stä.
Kuva: Ulla Nikula 

Mitä mieltä sinä olet?