Tavoitteena jäljitettävä palmuöljy 1

Palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy, mutta sen tuotantoon liittyy ongelmia. Maailmanlaajuisesti vain 15 prosenttia tuotetusta palmuöljystä on tuotettu kestävän kehityksen mukaisesti. S-ryhmä on sitoutunut palmuöljyn kestävään kehitykseen ja sai lähes täydet pisteet ympäristöjärjestö WWF:n palmuöljypisteytyksessä.

Palmuöljyä tuotetaan pääasiassa Kaakkois-Aasiassa ja sitä käytetään esimerkiksi erilaisissa margariineissa ja rasvasekoituksissa, kekseissä, sipseissä ja ranskanperunoissa.

Palmuöljyn tuotantoon liittyy ongelmia kuten metsäkato, joka vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen sekä uhanalaisten eläinlajien ja paikallisväestön elinalueisiin.

Kansainvälinen järjestö RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) edistää kansainvälisten standardien mukaan vastuullisesti tuotetun palmuöljyn tuotantoa ja menekkiä. Vuonna 2003 perustetussa järjestössä oli aluksi mukana 7 jäsenyritystä, nykyään jäseniä on lähes 900. S-ryhmä on ollut RSPO:n jäsen vuodesta 2011.

Järjestön periaatteisiin kuuluu muun muassa palmuöljytuotannossa mukana olevien maanomistajien, tuottajien, pienyrittäjien sekä työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen. Edellytyksenä uuden tuotantoalueen käyttöönotossa on, että se ei kohdistu koskemattomaan metsään tai suojelualueille.

Kohti sataa prosenttia

S-ryhmä tukee vastuullisen palmuöljyn tuotantoa ja tuotannon läpinäkyvyyttä. Vuonna 2012 käytimme omamerkkielintarvikkeissa palmuöljyä 87 tuotteessa eli noin kuudessa prosentissa tuotteista. Sertifioitua palmuöljyä käytettiin tuotteiden valmistuksessa yli 70-prosenttisesti.

Tavoitteemme on, että omamerkkituotteissa käytetty palmuöljy olisi 100-prosenttisesti sertifioitua vuoteen 2015 mennessä. Järjestelmällisellä työllä tämä on mahdollista.

Palmuöljy merkitään tuotteisiimme ainesosalistalle omalla nimellään. Merkintä tulee EU:ssa pakolliseksi 2014 lopulla. Pakkauksissa ei vielä ole merkintää sertifioidun palmuöljyn käytöstä, mutta tavoitteena on lisätä tieto pakkauksiin sitä mukaan kun täysin jäljitettävän sertifoidun palmuöljyn käyttö tuotteissamme lisääntyy.

infokuva

Teksti: Sari Ristaniemi, laadunvarmistus- ja vastuullisuusyksikön ryhmäpäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus
Kuva: Thinkstock

Yksi vastaus artikkeliin Tavoitteena jäljitettävä palmuöljy

  1. niilo sanoo:

    moi ja musta kauppa pitäis olla ilmasia että ihmiset olisi ees vähä iloisinpia ja se onkivaa mieikää lapsia,<

Mitä mieltä sinä olet?