Luomumausteet valtaavat hyllytilaa 3

Luomumarkkinat

 • Luomuruokaa ja -juomia myytiin maailmassa vuonna 2011 arviolta 48 miljardin euron arvosta.
 • Maailman luomumarkkinat ovat kasvaneet: vuonna 2011 ne olivat 3,5-kertaiset vuoteen 2000 verrattuna. Talouskriisi on hidastanut kasvuvauhtia viime vuosina.
 • Pro Luomu ry arvioi, että Suomen luomumarkkinat nousivat noin 202 miljoonaan euroon vuonna 2012. Edellisvuodesta luomun myynti kasvoi noin 24 %. markkinaosuus oli noin 1,6 % elintarvikemyynnistä.

Ensimmäiset luomumausteet tulivat S-ryhmän valikoimiin 2011 loppuvuodesta. Koska luomutuotteiden myynti kasvaa, S-ryhmä haluaa laajentaa myös luomumausteiden tarjontaa. Uudet Rainbow luomumaustepurkit, 16 eri maustetta, tulevat S-ryhmän ruokakauppojen suurimpiin myymälöihin marraskuun aikana.

Vuosisatojen ajan mausteita ja yrttejä on käytetty kehon, hengen ja mielen parantamiseen. Ne ovat toimineet antioksidantteina, verensokerin tasapainottajina, ja parantaneet verenkieroa, koska luonnonmukaisesti tuotettujen mausteiden kasvatuksessa ei ole käytetty kemiallisia lannoitteita eikä kemiallisia torjunta-aineita.

Erilaisten luonnonmukaisesti tuotettujen mausteiden käyttäminen on elämäntapa eri puolilla maailmaa, ja niitä lisätään jokapäiväisiin ruokiin ja juomiin. Välimeren keittiöissä, kuten Kreikassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa niiden käyttö on aina ollut osa luonnollista ruuanlaittoa ja tapa on säilynyt nykypäivään asti.

Suosittuja mausteita luomuna

Ei tarvitse Suomessakaan mennä kovin montaa vuosikymmentä taaksepäin, kun mausteet ruokiin saatiin kotipuutarhasta. Viime vuosina muun muassa mausteiden viljely esimerkiksi pienillä takapihoilla ja parvekkeillakin on jälleen noussut muotiin.

Ensimmäiset luomumausteet tulivat S-ryhmän ruokakauppoihin vuonna 2011 Santa Marialta. Asiakkaamme ovat toivoneet lisää luomumaustevaihtoehtoja ja siksi marraskuun aikana kauppoihin tulee laaja valikoima Rainbow luomumausteita, muun muassa chili, mustapippuri, curry, oregano ja kaneli.

 

Rainbow luomumausteiden valmistaja on saksalainen Merschbrock-Wiese Geürz Gmbh, joka sai vuonna 2006 luomusertifioinnin ja vuonna 2008 Reilun kaupan sertifioinnin. Kaikkien Rainbow luomumausteiden raaka-aineet on hankittu sertifioiduilta maustekauppiailta Saksasta.

Raaka-aineiden alkuperämaita 10

Rainbow luomumausteilla on 10 erilaista alkuperämaata. Tuotteiden valmistaja tilaa raaka-aineet vasta, kun valmistaja on hyväksynyt maustekauppiailta saamiensa raaka-aineiden näytteet. Saapuneet erät tarkistetaan uudestaan toimituksen jälkeen.

Saksalaiset maustekauppiaat hankkivat raaka-aineet ympäri maailman sertifioiduilta viljelijöiltä. Basilika tulee Egyptistä Reilun kaupan toimittajalta ja rosmariini Marokosta. Curryn pääkomponenteista korianteri tulee Liettuasta ja kurkuma Kiinasta. Rakuuna ja oregano ovat kotoisin Turkista ja kaneli Indonesiasta.

Mustapippurin toimittajista yksi on LSA (Little Smile Association), jonka kautta valmistaja osallistuu Sri Lankassa singaleesi- ja tamililasten avustustyöhön. Timjami tulee Turkista, koska se kasvaa siellä luonnonmukaisesti. Valkopippuri tulee Intiasta ja pippurisekoituksen merisuola on peräisin Kreikasta. Kardemumma tulee Guatemalasta.

 

infokuva

Teksti: Juhani Riikonen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus
Kuva: Thinkstock, SOK

3 vastausta artikkeliin Luomumausteet valtaavat hyllytilaa

 1. Tuija sanoo:

  Eikös luomutuotteet kuuluisi pakatakin ekologisesti? Ainakin kuvan perusteella näyttää siltä, että purkki on jotain metallia…

 2. Usmi-Kokkinen Kaarina sanoo:

  Kyllä , ei sellainen ole mikään luomu jos ei ole pakkausta myöden luomu.
  Sitäpaitsi pakkaukseenkin pitää kiinnittää huomiota turhan pakkausroinan eliminoimiseksi.

  • S-ryhmä, Juhani Riikonen sanoo:

   Hei Tuija ja Kaarina Usmi-Kokkinen ja kiitos kommenteistanne.

   Orgaaniset mausteet ja yrtit viljellään huolellisesti. Ne ovat herkkiä, eikä niitä ole suojattu muun muassa tuholaisilta käyttämällä torjunta-aineita. Siksi tarvitaan erittäin turvallinen ja suojaava pakkaus, joka takaa tuotteiden laadun. Alumiinipakkaukset eivät syövy helposti eli ne ovat varsin korroosiovapaita. Nämä pakkaukset myös suojaavat mausteita ja yrttejä hapen, valon ja muun ympäristön vaikutuksilta. Pakkaukset ovat hyvin uudelleensuljettavia, mikä takaa tuotteen maun ja värin säilyvyyden

   Purkeista ei tule mitään jäämiä, jotka voisivat siirtyä itse tuotteeseen. Tämä on erittäin tärkeää käsittelemättömille orgaanisille raaka -aineille. Pakkauksen tuotannossa ei ole käytetty muoviraaka-aineita, joten ne eivät myöskään sisällä jäämiä mineraaliöljyistä, jotka saastuttaisivat tuotteen. Tällaiset metallipakkaukset ovat paremmin kierrätettäviä kuin muovitölkit, joiden uusiokäyttöarvo alenee uudelleenkäytössä. Kierrättämällä alumiinia tarvitaan vain 5 prosenttia lopulliseen tuotteeseen käytetystä energian kulutuksesta. Tölkin kokonaispaino on huomattavasti kevyempi kuin vastaavan muovitölkin ja näin alumiinitölkin toimituspaino on pienempi, eikä ei rasita luontoa niin paljon kuin muovitölkki.

   Terveisin,

   Juhani Riikonen
   valikoimapäällikkö
   S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?