Makkaroiden merkinnät muuttuvat 1

Lisätietoa muuttuneista makkaramerkinnöistä Eviran sivuilta.

EU-lainsäädännön yhdenmukaistamisen vuoksi makkaroiden ja nakkien pakkausmerkinnät muuttuvat ensi kesän aikana. Uusia merkintöjä on jo nähtävissä makkarahyllyssä. Yksi näkyvimmistä muutoksista liittyy liharaaka-aineiden määrän ilmoittamiseen.

Aiemmin makkaroiden ainesosaluettelon lopussa on kerrottu lihapitoisuuden lisäksi lihan ja lihaan verrattavien ainesosien yhteismäärä. Muutoksen myötä määritelmä ”muu lihaan verrattava ainesosa” poistuu käytöstä ja jatkossa ainesosaluettelon lopussa kerrotaan pelkkä lihapitoisuus. Kaikki käytetyt ainesosat luetellaan kuitenkin edelleen omilla nimillään ainesosaluettelossa.

Lenkkimakkaroiden lihapitoisuus on tyypillisesti hieman yli 40 prosenttia. Tämän lisäksi valmistuksessa käytetään usein kamaraa, silavaa ja/tai koneellisesti erotettua lihaa 10–15 %. Näin saadaan muodostettua ruokamakkaralle ominainen pehmeä ja tasainen rakenne, sekä sopivan rasvainen suutuntuma. Näillä ominaisuuksilla lenkkimakkara on monipuolisesti hyödynnettävissä muun muassa erilaisissa kastikkeissa, padoissa, keitoissa ja kuorrutettuna tai sellaisenaan uunissa valmistettuna.

Uudistuneita pakkausmerkintöjä on jo nähtävissä makkarahyllyssä. Esimerkiksi marraskuussa S-ryhmän valikoimiin tulleeseen Rainbow luomulenkkipakkaukseen on merkitty uuden lainsäädännön mukaisesti ainoastaan lihapitoisuus 46 %.  Lihan ja lihaan verrattavien ainesosien yhteismäärä tuotteessa on kuitenkin yhteensä 70 %.

Makkaran A-luokka katoaa

Uudistuksen myötä makkaroiden laatuluokittelu poistuu eli ensi kesän jälkeen makkarahyllystä ei enää pitäisi löytyä A-luokan makkaraksi luokiteltuja tuotteita. Rainbow grillimakkaran ja Rainbow kuorellisen nakin pakkauksista A-luokan merkintä on jo poistettu; tuotteiden lihapitoisuus ei kuitenkaan ole muuttunut.

Uuden elintarviketietoasetuksen myötä makkarapakkaukseen on lisäksi merkittävä, mikäli siinä käytettävä kuori, johon makkara pursotetaan, ei ole syötävä. Esimerkiksi grillimakkaroiden valmistamisessa käytetään kuorena yleensä luonnonsuolta, jonka voi syödä. Lenkkimakkaroissa taas käytetään usein keinosuolta, jolloin kuori täytyy poistaa ennen ruoaksi valmistamista.

 

Kuva: Tiina Leppiniemi

infokuva

Teksti: Tanja Talvenheimo, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Yksi vastaus artikkeliin Makkaroiden merkinnät muuttuvat

  1. Suomenmieli sanoo:

    Toinen näistä kotimaisen mössömakkaran suurmestareista toi vasta yhden A-kirjaimen saaneen lisää markkinoille.Maku tosin vastaa länsinaapurin åååta!

Mitä mieltä sinä olet?