Kanelia kohtuudella 2

Kumariinipitoisuus

Xtra Jauhettu kaneli

  • 1 tl sisältää kumariinia n. 5,1 mg (2600 mg/kg)
  • 50 kg painava henkilö voi käyttää päivittäin teelusikallisen kanelia

 

Kanelimauste sisältää kumariini-nimistä miellyttävältä tuoksuvaa yhdistettä. Kumariini on todettu maksalle vahingolliseksi aineeksi ja siksi sen liialliseen saantiin tulisi nykytietämyksen valossa kiinnittää huomiota.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen  (European Food Safety Authority) suosittaa kumariinin päivittäiseksi saantisuositukseksi 0,1 mg painokiloa kohti vuorokaudessa, mikä tarkoittaa 50 kiloiselle henkilölle noin yhtä teelusikallista kanelia.  Erityisesti lasten päivittäisiin kanelin käyttömääriin olisi syytä kiinnittää huomiota. Toisaalta hieman suurempi altistus kanelin kumariinille, 0,3 mg/painokiloa kohti hetkellisesti, esimerkiksi 1–2 viikon ajan ei ole vaarallista.

Lainsäädännössä kanelin kumariinipitoisuudelle ei ole määritetty raja-arvoa. Sen sijaan tiettyjen kanelia sisältävien elintarvikkeiden kumariinipitoisuudelle on määritetty maksimiraja-arvo. Perinteiset ja kausittaiset leivonnaiset, jotka sisältävät kanelia, saavat sisältää kumariinia enintään 50 mg/kg.

Kumariinin pitoisuus vaihtelee kanelilajikkeittain. Kaneli valmistetaan Cinnamomum-sukuun kuuluvien trooppisten puiden tai pensaiden sisäkuoresta. Suomessa ja Euroopassa eniten myytävässä kassiakanelissa kumariinia on enemmän kuin harvinaisemmassa ceylonin-kanelissa.

S-ryhmän omien merkkien maustevalikoimassa on Xtra Jauhettu Kaneli, Kuluttajalehden testivoittaja (8/2018). Kaneli on kassiakanelia, jonka alkuperämaa on Indonesia. Kanelien kumariinipitoisuudelle on määritelty maksimiraja-arvot ja sen lisäksi pitoisuutta tutkitaan S-ryhmän omavalvonnassa. Tuoreet analyysitulokset löytyvät oheisesta infolaatikosta.

Myös Kotimaista pipari sisältää kassiakanelia. Piparin kumariinipitoisuudeksi on tuoreiden analyysien perusteella saatu  alle 10 mg/kg, joka alittaa selvästi perinteisille leivonnaisille sallitun pitoisuuden. Täten esimerkiksi 50 kiloa painava henkilö voi kumariinia ajatellen turvallisin mielin nauttia vaikka paketillisen pipareita eli 50 kappaletta kerrallaan.

 

Kaneli on varsin perinteinen ja yksi maailman vanhimmista mausteista. Kanelia on pidetty arvokkaana mausteena, ja se on liitetty muinaisiin rituaaleihin ja ylelliseen elämään.  Myös sairauksien ehkäisyssä kanelilla on aikoinaan uskottu olevan myönteisiä vaikutuksia. Sitä on käytetty vatsavaivoihin sekä ehkäisemään flunssan oireita. Kanelista vapautuvaa aromaattista öljyä on käytetty muun muassa hajuvesien valmistuksessa.

Kuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Anne Talvio, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Teksti on päivitetty 4.12.2018.

2 vastausta artikkeliin Kanelia kohtuudella

  1. Ilkka Luoma sanoo:

    Kaiken synteettisen paskan rinnalla,mitä ruokavalmisteisiin lisätään ei kanelista kannattaisi keskustella lainkaan.

  2. Atro Niiniluoto sanoo:

    Samaa mieltä. Käytän kanelia varsinkin riisipuuron mausteena sekä arki- että juhlapäivinä.

Mitä mieltä sinä olet?