Oikeus reiluun työhön 0

Lue Tiina Tuppuraisen kirjoittama juttu Oikeus reiluun työhön  kokonaisuudessaan Yhteishyvä.fi:stä.

S-ryhmä haluaa pitää huolta, että työntekijöiden olot ovat kunnossa myös riskimaissa. Tehtävässä auttavat kansainväliset valvontamallit ja toimitusketjun jatkuva valvonta. S-ryhmäläisten matka Thaimaan tuotantolaitoksiin tarjosi arvokasta tietoa tulevaa varten.

Vuoden 2013 alussa kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi raportin, jonka mukaan S-ryhmänkin myymää ananasmehua ja tonnikalasäilykkeitä valmistettiin Thaimaassa huonoissa oloissa. Raportissaan Finnwatch mainitsi, että S-ryhmä toimi kaikista ketjuista läpinäkyvimmin ja antoi järjestölle kaiken pyydetyn tiedon.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt: koska tilanne haluttiin selvittää perusteellisesti, joukko s-ryhmäläisiä lähti tutustumaan tuotantolaitosten oloihin Thaimaassa. Yritys on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon töitä sen eteen, että tuotanto-oloista olisi kuluttajille mahdollisimman läpinäkyvää tietoa.

Edelläkävijän pitää olla rohkea

S-ryhmä haluaa parantaa tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä, joten päivittäistavarakaupan oman merkin tuotteisiin merkitään pääraaka-aineen alkuperämaa, vaikka lainsäädäntö ei sitä edellytä. Pääraaka-aineiden merkitseminen auttaa myös kohdentamaan valvontaa paremmin niihin tuoteketjun vaiheisiin, joissa riskit piilevät.

– Jos haluamme olla edelläkävijä, meidän pitää olla valmiita muuttamaan vallitsevia käytäntöjä. Voisiko esimerkiksi hankintoja tehdä suoremmin? S-ryhmän päivittäistavarakaupan hankintajohtaja Jari Simolin kysyy.

Hän muistuttaa, että läpinäkyvä ja tehokas tuotantoketju parantaa kaiken toiminnan vastuullisuutta ja siten myös työntekijöiden hyvinvointia. Viimeisen vuoden aikana S-ryhmä on käynyt tavarantoimittajiensa kanssa läpi, miten hyvin he tuntevat alihankkijoidensa toimintatavat. Suurin osa yrityksistä on sitoutunut kansainvälisiin valvontamalleihin.

Lue Tiina Tuppuraisen kirjoittama juttu Oikeus reiluun työhön kokonaisuudessaan Yhteishyvä.fi:stä.
Kuvitus: Hans Eiskonen

Mitä mieltä sinä olet?