Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä? 4

Lue lisää

Elintarvikepakkauksissa on oltava joko parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Tarvittaessa pakkauksessa on kerrottava myös säilytysolosuhteet ja tuotteen säilyminen pakkauksen avaamisen jälkeen.

Tuotteen säilyvyysajan määrittäminen on tuotteen valmistajan tai pakkaajan vastuulla, koska he tuntevat tuotteensa raaka-aineet, tuotantoprosessin olosuhteet, pakkaustavan ja pakkausmateriaalin parhaiten. Tuotetyyppinä kuivatuote säilyy paremmin kuin tuoretuote.

Parasta ennen

Parasta ennen -päivämäärä tarkoittaa päivää, johon asti elintarvikkeen laatu säilyy avaamattomassa pakkauksessa asianmukaisesti säilytettynä. Parasta ennen -päivämäärä liittyy siis enemmän tuotteen laatuun kuin elintarviketurvallisuuteen, ja tuotetta voi käyttää vielä päivämäärän mentyä umpeen.

Merkintä ei tarkoita viimeistä myyntipäivää, vaan tuotetta voidaan myydä vielä päivämäärän mentyä umpeen, jos tuotteen laatu ei ole oleellisesti heikentynyt. Jos päiväys on ylittynyt, siitä pitää ilmoittaa myytävän tuotteen yhteydessä, ja myyjällä on vastuu tuotteen laadusta.

Parasta ennen -merkintää löytyy muun muassa pastöroidusta maidosta, hapanmaitotuotteista, juustoista, kananmunista, pakasteista, säilykkeistä, leivistä, kuivatuotteista ja säilykkeistä.

Käytä aistejasi

Parasta ennen -merkinnällä varustetuissa tuotteissa on harvoin säilytysohje, koska ne eivät yleensä tarvitse kylmäsäilytystä. Poikkeuksia ovat esimerkiksi maito ja hapanmaitotuotteet, jotka pitää säilyttää kylmässä. Osassa tuotteita on kylmäsäilytysohje pakkauksen avaamisen jälkeen.

Ennen kuin heität parasta ennen -päivänsä ohittaneita elintarvikkeita pois, käytä aistejasi. Katso, onko pakkaus ehjä ja näyttääkö, haiseeko ja maistuuko elintarvike hyvältä. Näin pienennät elintarvikejätettä ja säästät rahaa.

Viimeinen käyttöpäivä

Viimeinen käyttöpäivä tai viimeinen käyttöajankohta -päivämäärä tarkoittaa päivää, johon saakka elintarviketta voidaan käyttää turvallisesti. Tuote säilyy viimeiseen käyttöpäivään hyvänä, jos avaamaton pakkaus on säilytetty oikein pakkaukseen merkityissä olosuhteissa. Kun merkinnällä varustettu elintarvikepakkaus avataan, pitää noudattaa pakkauksessa annettuja säilytys- ja käyttöohjeita.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä löytyy mikrobiologisesti helposti pilaantuvien elintarvikkeiden pakkauksista. Näitä elintarvikkeita ovat esim. pastöroimaton maito ja kerma, kypsyttämätön juusto, tuore kala, tuoresuolattu, savustettu tai hiillostettu kala, mäti, äyriäiset, jauheliha, tuore liha ym. lämpökäsittelemättömät tuotteet.

Viimeisen käyttöpäivän jälkeen elintarviketta ei saa myydä tai käyttää tarjottavan tai myytävän elintarvikkeen valmistuksessa.

Älä syö päivämäärän jälkeen

Viimeisen käyttöajankohdan ylittäneitä tuotteita ei tule syödä enää sellaisenaan eikä pakastaa viimeisen käyttöpäivän ylittymisen jälkeen. Taudinaiheuttajia ei voi haistaa, maistaa eikä nähdä.

Evira muistuttaa, että tuore kala ja kaikki suoja- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa kotonakin säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

 

 Kuva: Lauri Mannermaa

infokuva

Teksti: Marjatta Väisänen, ryhmäpäällikkö, tuotelaadun ohjaus, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

4 vastausta artikkeliin Parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

 1. Ylvis ei-Norjalainen sanoo:

  Siis tämä ”Parasta ennen” päiväys on aivan turhaa, jos sillä ei ole käytön kannalta varsinaisesti mitään väliä. Mitä jos tuote paranee vanhetessaan? Eikö silloin tulisi laittaa ”Paras”-päiväys?

  • Marjatta Väisänen, S-ryhmä sanoo:

   Hei Ylvis ei-Norjalainen,

   Parasta ennen -päiväys tarkoittaa päivämäärää, johon asti tuote vähintään säilyy, ja lainsäädännön mukaan se on pakkauksessa ilmoitettava. Päivämäärän jälkeen tuote alkaa vähitellen vanheta, jolloin sen maku heikkenee ja rakenne muuttuu. Useimmiten elintarvike on kuitenkin tuon päiväyksen jälkeen käyttökelpoinen. Tuotteen paraneminen vanhetessaan taitaa olla makuasia.

   Ystävällisin terveisin
   Marjatta Väisänen
   ryhmäpäällikkö
   S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

 2. Ilkka Luoma sanoo:

  Ruotsissa syödään hapansilakkaa,eikä tietääkseni siihenkään ole kuoltu,ellei sitten tukehtumalla.

 3. Jussi Hieta sanoo:

  Olette valitettavasti tulkinneet pakkausmerkintädirektiiviä väärin ja levitätte täten ns. muunneltua totuutta.

  Mikrobiologisesti helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa EI nimittäin ole pakko käyttää ”viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta” -merkintää. Tuotteen valmistaja tai pakkaaja päättää päiväysmerkinnästä itsenäisesti ja omatoimisesti jokaisen tuotteen kohdalta erikseen.

  Direktiivissä (10 artikla) sanotaan: ”Mikrobiologisesti helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, jotka ovat omiaan lyhyessä ajassa muodostamaan välittömän terveysvaaran, vähimmäissäilyvyyspäivämäärän sijasta on oltava päivämäärä, jota ennen tuote on käytettävä.” Oleellista on siis lyhyt aika JA välitön terveysvaara. Ainoastaan jos molemmat ehdot täyttyvät (=erittäin herkästi pilaantuva elintarvike) on pakko käyttää ”viimeinen käyttöpäivä” -merkintää.

  Vielä rautalangasta vääntäen: ainoastaan ERITTÄIN herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa on pakko käyttää joko ”viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta” -merkintää..Kaikki herkästi pilaantuvat elintarvikkeet eivät ole ERITTÄIN herkästi pilaantuvia (esim. kestomakkarat, kylmäsavupaistit ym.).

  Valitettavasti viimeistä käyttöpäivää käytetään Suomessa liian herkästi myös helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, vaikka tämä ei olekaan ollut lainsäätäjän tarkoitus.

  Suosittelen lukemaan direktiivin: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32000L0013&from=FI
  sekä olemaan yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan.

Mitä mieltä sinä olet?