Kinkku on joulupöydän odotetuin herkku 0

Suomalaiset kattavat joulupöytäänsä joulukinkun, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikon sekä rosollia. Ne ovat perheiden perinteisiä suosikkijouluruokia. Joulun perinteisiin kuuluu vahvasti myös ruokien valmistaminen itse.

Yhdessäolo läheisten kanssa ja jouluruoalla, erityisesti kinkulla, herkuttelu ovat suomalaisille tärkeimpiä asioita joulussa. Kinkku onkin suosituin jouluruoka: S-ryhmän ruokakaupoissa myydään noin 3,5 miljoonaa kiloa joulukinkkua vuodessa.

Jouluruokien valmistaminen itse on tärkeä osa perinnettä ja kertoo ruoan merkityksestä. Hyvissä ajoin ennen jouluviikkoa kaupasta ostetaankin laatikkoaineksia kuten juureksia ja soseita. Joululaatikoita hankitaan kuitenkin paljon myös valmiina, niitä ostetaan noin 1,4 miljoonaa kiloa.

Lähellä jouluaattoa kauppaan lähdetään ostamaan muun muassa kermaa, smetanaa, maitoa ja muita joulujuomia kuten oluita ja kivennäisvesiä. Jouluolutta ostetaan noin 500 000 litraa ja jouluglögiä ostetaan sesongin aikana noin 2,7 miljoonaa litraa.

Kalkkunaa kinkun tilalle

Vaikka joulupöytä on pysynyt samanlaisena pitkään, viime vuosina sen antimet ovat monipuolistuneet. Perinteisten laatikoiden rinnalle on tullut bataattilaatikkoa, jonka suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Osa suomalaisista korvaa kinkun kalkkunalla tai kalalla, kun taas osa laittaa tarjolle näitä kaikkia. Erilaisia tuoreita ja kypsiä kalatuotteita myydään reilu 500 000 kiloa. Kalkkunaa myydään joulunaikaan 180 000 kiloa.

Kinkkujen kulutus on kuitenkin pysynyt tasaisena. Suosiotaan ovat lisänneet pienet kinkut. Myös helppoutta haetaan enemmän, sillä yhä useampi perhe ostaa tuoresuolatun kinkun pakastekinkun sijaan.

Suomalaisia luomukinkkuja on tarjolla tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän. Luomukinkkuja ei kuitenkaan riitä lähellekään kaikille halukkaille. Kysyntään on S-ryhmän ruokakaupoissa vastattu ottamalla valikoimiin suomalaisen lisäksi myös tanskalaista luomukinkkua.

Makeisia pukin konttiin

Myös joulupukin kontti täyttyy erilaisista herkuista ja muista ruokaan liittyvistä lahjoista kuten keittokirjoista. Joulumakeisia ostetaan joulunaikaan yli 6 miljoonaa pakkausta. Joulumakeisia ostetaan pitkin alkusyksyä, mutta suurimmillaan makeisten myynti on juuri ennen joulua, kun ihmiset hankkivat viimeiset lahjat ja tarjottavat joulupöytään.

Jouluperinteisiin kuuluu vahvasti myös joulutorttu. Jouluna pakastetaikinoita ostetaan noin 2,3 miljoonaa pakettia ja luumumarmeladia noin 1,4 miljoonaa rasiaa.

 Kuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?