Onko ruoka Suomessa kallista? 13

Kallis ruoan hinta on jo vuosia ollut kuuma puheeaihe. Pääsyynä kalliiseen hintaan pidetään kilpailun puutetta, jonka vuoksi S-ryhmä markkinajohtajana voi mielivaltaisesti päättää ruoan hinnasta. Onko tilanne todellakin tämä? Onko S-ryhmä syyllinen kalliiseen ruokaan? Onko ruoka todellakin Suomessa kallista? Katso, mitä S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto vastaa.


Artikkelin kuva: Lauri Mannermaa

13 vastausta artikkeliin Onko ruoka Suomessa kallista?

 1. Jonna sanoo:

  No kyllä se vaan on kallista ja piste. Taas nousi vero ja sitä joutuu jopa kaupassa miettii, että jättää aamiaisappelsiinimehun pois, koska hinnat on törkeitä. Vielä vuonna 2013 sai S-ryhmän omaa mehua alle kahden euron, hinta pomppas 2014 melkein 3,50 euroon. Eikä kyse ole vain mehuista. Työttömänä kituutetaan tällä hetkellä, jotenkaan en usko, että asiat kovasti kohenee vaikka töitä löytyisi!

 2. Seija Litja sanoo:

  Olen samaa mieltä, että ruoka on kallista Suomessa. Palkka nousee jonkin verran niin verot myös ja näyttää ruoan hinta myös sitä mukaan.

 3. Elisa sanoo:

  Ei ruoka ole kallista, vaikka siltä ehkä tuntuu tulojen pienennettyä. Toki vaikuttaa se mitä ostaa ja miten ruokaa laittaa.
  Aamiasmehun hintaan tuli vuodenvaihteessa älytön veronkorotus vielä aikaisempien verojen päälle. Mehut kuuluvat virvoitusjuomaveron piiriin. ks http://www.kohtuuntonvero.fi
  Isoveli ohjaa kulutusta supistamalla vaikka työpaikkoista tulisi kantaa huolta.

 4. Antti sanoo:

  Moni muu maksaa suomessa liikaa, esim. työ ja asuminen. Ja jos on niin tyhmä että haluaa vaihtaa auton uuten 3 vuoden välien, se maksaa 500€kuussa pelkkinä arvon alentumisina.

  Ruoka on vain pari-kolmekymmentä vuotta sitten maksanut helposti kolmanneksen keskituloisen nettotuloista. Nyt keskituloinen pääse kymmenekseen jos käy yhtä usein ulkona syömässä kuin silloin oli tapana. Eli ruoka on suomessa tosi halpaa, ihmiset vain haluavat tuhlata rahansa kaikkeen muuhun ja saada ruuan ilmaiseksi kun halpa on ”liian kallista”.

 5. Olavi sanoo:

  Ruoka on niin älyttömän halpaa, että köyhääkin aina syödessä hävettää.

 6. Jarkko sanoo:

  Varmaan totta että ruoka on kallista, mutta muistakaa että asialla on toinenkin puoli. Tuotteen valmistajalla on omat kulunsa ja myös hän palkkaa työntekijänsä ja tavoite on kanssa että se on kannattavaa että pystyy palkkaamaan myös mahdollisesti lisää henkilöitä. Näin tämä maailma pyörii, jos mikään ei saisi mitään maksaa. Niin olisiko meillä kellään töitä? Tai töitä olisi mutta mistä palkka saataisiin? Käsi pystyyn ketä tekisi puolet pienemmällä palkalla töitä.

 7. Markku Puhakka sanoo:

  Kylläpäs ruoan hinta noussut kamalasti muutaman viimevuoden aikana.Ruokakorin hintaan tietysti vaikuttaa se ,kuinka paljon on valmis itse kokkaamaan vai haluaako ostaa valmiseineksiä.Tämä hintojennousu johtunee osittain siitä ,että liikaa on rakennettu ja laajennettu kaikenmaailman kauppakeskuksia ja jumbohalleja,joiden maksumieheksi joutuu viimekädessä kuluttaja.Uusia asuntoja ei olla rakennettukaan ko.kauppojen läheisyyteen läheskään samassa suhteessa kun mitä kauppojen neliömäärät antaisivat aihetta. Mieluummin asioisin vaatimattomammassa liiketilassa missä hinnat on alhaiset kuin luxuskaupassa luxuxhinnoin.

 8. Terhi sanoo:

  Hyvä Markku! Otin esille näkökulman, jonka itsekin aioin tuoda esille. Katsokaapa ympäristöönne ja miettikää, kuinka paljon sekä S että K ovat viime vuosina investoinneet uusiin kauppapaikkoihin. S-ryhmä on myös reippaasti laajentanut toimintaansa muillekin aloille kuin vähittäiskauppaan. Kaikki tämä maksaa; S:n ja K:n keskinäisessä kisassa kuluttajan lisäksi maksumiehiksi on saattanut joutua myös kotimainen alkutuotanto ja jatkojalostus.

 9. Leo sanoo:

  Hei, kuuntelin puheesi ruoan kallistumisesta. Kysymykseni on seuraava, kun nyt pyritte globalisoitumaan niin miten tärkeänä pidätte ruoan alkuperämaiden eettisiä ja ihmisoikeudellisia kysymyksiä vai onko S-ryhmä valmis joustamaan näissä kysymyksissä hintojen kautta voittojen kustannuksella. Kuinka hyvin otatte selvää tavarantoimittajien työolosuhteista ja kuinka hyvin he pitävät huolta työntekijöistään? Eikö ainoa keino ole vaikuttaa tähän myös teille eli vaikuttaa jaloillaan? Vaihtaa tavaran toimittajaa jos asiat ei ole kunnossa, sillä luulisi olevan heitä jonossa jotta kauppa sujuisi.

  • S-ryhmä, Jukka Ojapelto sanoo:

   Kiitos Leolle ja muille kommenteista.

   Vastuullinen kaupankäynti on meille kuluttajaosuuskuntana tärkeää. Selvitämme yhä tarkemmin tavarantoimittajiemme tuotanto-olosuhteet ja olemme sitoutuneita kansainvälisiin vastuullisen kaupankäynnin järjestelmiin. Emme jousta näistä asioista.

   Koemme, että voimme suurena suomalaisena kauppaketjuna vaikuttaa työoloihin maailmalla. Maailma ei kuitenkaan muutu hetkessä, ja se edellyttää meiltä ja tavarantoimittajiltamme pitkäjänteistä yhteistyötä.

   Mielestämme boikotti ei koskaan ole ratkaisu, koska jos boikotoimme toimittajaa, jonka työskentelyolosuhteet eivät ole kunnossa, huonossa asemassa olevat työntekijät joutuvat entistäkin ahtaammalle. Edellytämme toimittajiltamme korjaavia toimenpiteitä, joiden toteutumista seuraamme.

   Terveisin,

   Jukka Ojapelto
   S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja

 10. hannu nurmi sanoo:

  Kartelli,kartelli, kilpailun puute! Ruoka on kallista verrattuna muihin eu maihin. Esim Ruotsissa kauppa laittaa noin 30% tuottaja hinnan päälle, Sumessa yli 50%.
  ABC on kaikissa tuotteissa yli 100% kate. Hyviä peruselintarvikkeita on melkein mahdoton löytää ja siksi asioin Lidissä ja etnisissä kaupoissa..

 11. Kisu sanoo:

  Ruoka on nykyään liian kallista, myös tuotteet mitä tarvitaan esim. siivoustuotteet.. Sikäli myös en ymmärrä sitä kun tuotteet jotka ennen myytiin -50% niin on nykyään vaan -30%.. onko isoilla kauppaketjuilla niin suuri rahanpuute ettei vanhenemassa olevia tuotteita voida kunnon alennuksin myydä pois, vaan ne mieluummin heitetään roskikseen kun laitetaan alennukset kuntoon.. Voisi mennä tuotteet paremmin jos vaikka olisi -80% alennukset ja samalla menis vähemmän syömäkelpoista ruokaa kaattiksille…

 12. Ziyi Fu sanoo:

  Kannattaa ottaa myös huomioon että S-ryhmällä ja Keskolla on suomessa monopoliasema. Kilpailijat kuten LIDL, ovat suomessa vielä pieniä ja siten kilpailukelvottomia alentamaan ruuan kuluttajahintaa, jonka pääasiassa nuo edellamainitut kaksi ovat hinnoittaneet. Samalla tavarantoimittajat taas joutuvat antamaan halvalla pois.

Mitä mieltä sinä olet?