Tietoa gm-rehun käytöstä elintarvikkeissa 3

Kuluttajat ovat toivoneet meiltä tietoa siitä, onko tuotantoeläimille syötetty gm-rehua eli geneettisesti muunneltua rehua.

EU-lainsäädännön mukaan geenitekniikalla jalostettuihin elintarvikkeisiin ja rehuihin pitää merkitä tieto gm-tekniikan käytöstä, mutta eläimistä saatavissa elintarvikkeissa ei ole pakollista käyttää merkintää eläimelle syötetyn rehun alkuperästä. Valmistajat voivat kuitenkin vapaaehtoisesti ilmoittaa esimerkiksi, että tuotteisiin käytetty liha on tuotettu gm-vapaalla rehulla.

Yleisesti eläimistä saatavat elintarvikkeet, joissa merkintää ei ole, on voitu tuottaa joko tavanomaisella tai gm-rehulla. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Tulli valvovat Suomessa muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja.

Kuluttajaa ei saa johtaa harhaan

S-ryhmän ketjuvalikoimissa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä eri gm-vapaa -merkittyä lihatuotetta. Eviran ohjeen mukaan gm-vapaa -merkintää voidaan käyttää vain silloin, kun eläintä ei ole missään vaiheessa ruokittu muuntogeenisellä rehulla. Merkintöjen tulee perustua kirjallisiin sopimuksiin rehun valmistajan, tilojen ja lihanjalostajan välillä.

Toimijoiden pitää huolehtia, että gm-vapaan rehun jäljitettävyys on varmistettu. Kuluttajille ei saa muodostua harhaanjohtavaa käsitystä siitä, että tuotteissa, joissa ei ole merkintää, käytettäisiin automaattisesti muuntogeenistä rehua.

Puolet rehusoijasta on muuntogeenistä

Suomessa kotimainen kasviperäinen rehuvalkuainen kattaa vain neljänneksen rehutarpeesta. Suurin osa valkuaisainerehusta on peräisin maahantuodusta soijasta. Vielä pari vuotta sitten Suomessa käytettiin varsin vähän muuntogeenistä rehua. Perinteisellä kasvinjalostuksella tuotetun soijan saatavuus on kuitenkin heikentynyt. Eviran alustavien tietojen mukaan Suomeen tuotiin rehusoijaa viime vuonna noin 128 miljoonaa kiloa, josta noin 55 prosenttia oli muuntogeenistä.

Osa rehunvalmistajista kertoo edelleen pystyvänsä takaamaan gm-vapaan rehun saatavuuden. Samalla he vakuuttavat, että rehuketju on läpinäkyvä ja gm-vapaa soija on jäljitettävissä tilatasolle asti. Euroopan unioniin maahantuotavien gm-rehujen edellytyksenä on, että ne ovat käyneet turvallisuus- ja hyväksymisarvioinnit.

Luomu on gm-vapaata

Gm-vapaa -merkinnällä leimattujen elintarvikkeiden lisäksi luomulihaa ostaessaan voi olla varma, että eläintä ei ole ruokittu geenimuunnellulla rehulla, koska gm-rehun käyttöä ei sallita luomutuotannossa. Luomutuotteiden tuotantoketjun valvonnalla varmistetaan, että lainsäädännössä asetetut vaatimukset toteutuvat koko ketjussa. Myös luomumerkinnät ovat tarkkaan säänneltyjä.

Nämä ovat vaihtoehtoja, joita teollisuus ja tuottajat voivat tarjota asiakkaillemme. EU-lainsäädännön ja tutkimustiedon mukaan gm-rehulla tuotettu liha on yhtä perusteltu ja turvallinen vaihtoehto kuin gm-vapaa liha.

Kuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Sari Ristaniemi, laadunvarmistus- ja vastuullisuusyksikön ryhmäpäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

3 vastausta artikkeliin Tietoa gm-rehun käytöstä elintarvikkeissa

 1. Taina Lampela-Helin sanoo:

  Laadukas kotimainen ruoka on Valiolle sydämen asia. Valio Oy on 100 % suomalaisten maidontuottajien omistama osuustoiminnallinen yritys, jolla on maitoketju hallussa tiloilta kauppaan. Valio huolehtii tuotteiden turvallisuudesta ketjun jokaisessa vaiheessa.

  Valion tuotteiden pääraaka-aine on tuore suomalainen maito, jonka tuotannossa maitotiloilla geenimuunneltujen ainesosien käyttö ei ole sallittua. Valiolaisten lehmien ruokinnassa ravinnon perusta on kotimainen nurmirehu suoraan pellolta tai säilöttynä. Nurmirehua täydennetään viljoilla sekä rypsi- tai rapsirouheella, joita ei ole geenimuunneltu. Valion verkkopalvelussa on saatavilla lisätietoja GMO-vapaasta tuotannosta:http://valio.ly/ilman-GMOta

  Taina Lampela-Helin
  Valio Oy, viestintä

 2. Keski-ikäinen vatsavaivainen sanoo:

  Kaikkien nykyruokien syöminen pohdituttaa. Olen keskimäärin terve ihminen, jolle viime vuosien aikana on ilmaantunut monenlaisia ruokaan liittyviä hankaluuksia. Mietin väistämättä, mikä osuus ongelmista tulee gm-rehuista, teholannoituksesta, voimakkaista kasvinsuojeluaineista, eläimille annetuista lääkkeistä…

Mitä mieltä sinä olet?