Pannukasvikset palaavat valikoimiin 1

Lähes vuosi sitten valikoimista poistetut Rainbow Ruokaisat pannukasvikset ja Rainbow Meksikolaiset pannukasvikset palaavat  maaliskuussa uudelleen valikoimiin.

Viime vuoden toukokuussa Rainbown Ruokaisat pannukasvikset -pakasteesta löytyi sinne kuulumattomia datura-rikkakasvin eli hulluruohon siemenkotia. Tämän johdosta SOK teki ainutlaatuisen laajan takaisinvedon kuluttajilta. Takaisinvedosta huolimatta useat asiakkaat ovat vuoden kuluessa toivoneet tuotteita takaisin kauppoihin. Tuotteiden laadunvarmistusta on parannettu yhdessä tavarantoimittajan kanssa ja nyt tuote palaa kauppoihin. Lisäksi molempien pakasteiden pakkauksiin on merkitty romanopapujen alkuperämaa, joka on nyt Belgia.

Ennennäkemätön tapahtumaketju

Saimme viime vuoden toukokuussa SOK Kuluttajaneuvontaan vakavia yhteydenottoja asiakkailta, jotka epäilivät sairastuneensa Rainbow Ruokaisat pannukasvikset -tuotteesta. Asiaa ryhdyttiin välittömästi selvittämään tuotteen valmistajan kanssa.  Saimme nopeasti selville, että asiakkaiden ottamat kuvat ovat datura-rikkakasvin eli hulluruohon siemenkodasta. Datura on romanopapuvuille tyypillinen rikkakasvi. Valmistaja pystyi pikaisesti jäljittämään meille tulleiden tuotteiden sisältämien romanopapujen alkuperän, joka oli Espanja.

Tuotteiden takaisinveto kuluttajilta käynnistettiin välittömästi. Samalla vedettiin pois markkinoilta varmuuden vuoksi saman valmistajan toinen romanopapua sisältävä tuote, Rainbow Meksikolaiset pannukasvikset.

Tämä poikkeuksellisen ikävä tapahtuma laukaisi meillä toimenpiteet, joihin ei koskaan aiemmin ollut tarvinnut ryhtyä. Äärimmäisenä keinona tavoittaa kyseistä tuotetta ostaneet henkilöt pyysimme viranomaiselta eli Eviralta lupaa yhdistää asiakasomistajarekisterin ja kassatietojärjestelmän tiedot, jotta tuotteen ostaneisiin henkilöihin voitiin olla suoraan yhteydessä.

Tarkkaa varmistusta

Kun akuutit toimenpiteet oli tehty ja tapaus käyty perusteellisesti läpi valmistajan Dujardin Foods’in kanssa, varasimme tuotteesta vastaavan tuotelaatupäällikön kanssa matkan valmistajan tehtaille Belgiaan.

Matkan aikana kävimme läpi Dujardin Foods’in Belgian tuotantolaitosten laadunvarmistustoimen-piteet ja toimenpiteet suhteessa romanopapujen viljelijöihin.  Sovimme, että jatkossa romanopapua ei osteta Etelä-Ranskasta tai Espanjasta, koska niillä alueilla daturan kasvulle on suotuisat ilmasto-olosuhteet. Vuosi 2012 oli romanopapujen katovuosi Belgiassa ja Pohjois-Ranskassa, ja saatavuuden takia romanopavut jouduttiin ostamaan Espanjasta.

Laadunvarmistustoimenpiteet Belgian tehtailla ovat mittavat, ja koko henkilökunta sopimusviljelijöiden lisäksi on koulutettu uudelleen datura-tapauksen jälkeen. Erityisesti daturan ja muiden myrkyllisten rikkakasvien vaarallisuutta on korostettu, jotta henkilökunta ymmärtää, kuinka suuria riskejä rikkakasveihin liittyy. Henkilökunnalta edellytetään jokaisessa tuotantovaiheessa äärimmäisen suurta tarkkuutta. Kasvisten pesu- ja pakkauslinjastoilla olevien sekä biologisia että muita epäpuhtauksia havaitsevien skannereiden säätöön on kiinnitetty erityistä huomiota. Näin skannerit havaitsevat tuotteisiin kuulumattomat epäpuhtaudet entistä paremmin. Jokaiseen työntekijöiden suorittaman silmämääräisen tarkastuksen pisteeseen on lisätty varoituksia ja kuvia daturasta.

Datura erityistarkkailuun

Kesäkuussa 2013 Dujardin Foods lähetti kaikille romanopapujen sopimusviljelijöille kirjeen, jossa kerrotaan tästä myrkyllisestä rikkakasvista ja pyydetään tarkkailemaan sen mahdollista esiintymistä kaikilla papuviljelmillä. Mikäli daturaa havaitaan, löydöistä raportoidaan välittömästi Dujardin Foods’ille. Kirjeessä on myös daturan kuvia sen eri kasvuvaiheissa, jotta tunnistaminen on helpompaa. Mikäli pelloilla löydetään daturaa, sadonkorjuu on ehdottomasti kielletty.

Dujardin Food’s on ottanut datura-tapauksen erittäin vakavasti, ja olen vakuuttunut siitä, että yritys tekee kaikkensa, ettei tapahtunut toistu. Tämä vakava tapaus on sekä heille että meille ainutkertainen.

”Tapaus hulluruoho” tulee olemaan meillä kaikilla asianosaisilla aina muistissa. Olemme oppineet siitä, että voimme kohdata asioita, joista meillä ei ole kokemusperäistä tietoa. Siksi meidän on seurattava, mitä muualla maailmassa tapahtuu, pidettävä tuntosarvet koholla ja aistit valppaina. Näin osaamme arvioida myös meille entuudestaan tuntemattomien elintarvikkeisiin liittyvien riskien toteutumisen mahdollisuutta.

 

infokuva

Teksti: Marjatta Väisänen, ryhmäpäällikkö, tuotelaadun ohjaus, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Kuva: SOK

Yksi vastaus artikkeliin Pannukasvikset palaavat valikoimiin

  1. jessi l sanoo:

    kiva etttä pannukasvikset palaavat hyvä juttu meille kasvisruokailijoille

Mitä mieltä sinä olet?