Pyykkärin muistilista 0

Lue pesumerkintojen ABC Yhteishyvän sivuilta

Pyykinpesuaineissa asiakkaillamme riittää valinnanvaraa. Oikeaa tuotetta valitessa kannattaa miettiä, millaiseen käyttötarkoitukseen pesuainetta on hankkimassa. Tarvitaanko tuote, joka sopii valkopyykille, värilliselle pyykille vai molemmille? Vai onko tarkoitus pestä hieno- tai villapyykkiä? Allergisen kannattaa valita hajusteettomia herkänihon pesuaineita, joista löytyy vaihtoehdot eri käyttötarkoituksiin.

Valkopyykki:

  • Valkoiselle pyykille kannattaa käyttää valkaisuainetta sisältävää pesuainetta tai erikoiskäsittelytuotetta, joka auttaa pitämään vaatteen valkoisena pesusta toiseen. Valkaisuainetta on mahdollista sisällyttää ainoastaan jauheisiin.
  • Valkopyykille tarkoitetut pesunesteet sisältävät sen sijaan optisia kirkasteita, jotka saavat vaatteesi näyttämään valkoisemmalle. Varsinaista valkaisevaa ominaisuutta nesteissä ei ole. Nesteiden kanssa voi käyttää valkaisuapuna erikoiskäsittelytuotteita.

Värillinen pyykki:

  • Värilliset pyykinpesuaineet auttavat säilyttämään vaatteiden värin.
  • Lisäksi on esimerkiksi mustille vaatteille tarkoitetut pesunesteet, jotka estävät haalistumisen säännöllisesti käytettyinä. Värjääviä ominaisuuksia mustien vaatteiden pesuaineilla ei kuitenkaan ole, eli jo haalistunutta vaatetta ei saa pesuaineella uudelleen mustaksi.

Yleispyykki

  • Osa pyykinpesuaineista käy sekä valkoiselle että värilliselle pyykille. Jos haluaa pärjätä vähällä määrällä erilaisia purkkeja, kannattaa valita tällainen pesuaine.

Hieno- ja villapyykki

  • Herkille materiaaleille kuten villalle, silkille ja akryylille on tuotteita, joiden pH-arvo on neutraali eivätkä tuotteet sisällä entsyymejä.

Urheilutekstiilit

  • Urheiluvaatteille kannattaa valita nestemäinen pesuaine, sillä ne sisältävät jauheita enemmän erityisesti rasvaan ja hikitahroihin tehoavia ainesosia.
  • Urheiluvaatteille on saatavilla erikoispesuaineita, jotka pitävät huolta urheilutekstiilien erikoisominaisuuksista sekä neutraloivat hajut.

Jauhe, neste vai tabletti – Miten valita sopiva tuote?

Kun tuotteen käyttötarkoitus on selvillä, voi pyykkäri vielä valita, haluaako pesuaineensa perinteisenä jauheena, tiivistejauheena, nesteenä vai tablettina. Aikamoinen pesuaineviidakko! Pyykinpesuaineen valinta on tutkitusti tylsää, eikä siihen haluta käyttää juurikaan aikaa. Moni ottaakin hyllystä vanhan tutun pesuaineen. Elämäntilanteen muutokset ovat suurin syy kulutustottumusten muuttumiseen. Kun esimerkiksi perheeseen syntyy jälkikasvua, siirrytään usein käyttämään herkkäihoisten hajusteettomia tuotteita. Myöhemmin kuvioihin tulevat tahranpoistoaineet, joilla saa pahimmatkin mustikkatahrat putsattua lapsen lempipaidasta.

Huomiota pesukertojen määrään

Sekä jauheen että nesteen valinnassa kannattaa kilo- tai litrahinnan lisäksi kiinnittää huomiota pesukertojen määrään. Mitä tiivistetympi aine, sitä kauemmin purkki riittää käytössä, kunhan vain muistaa annostella pesuainetta oikean määrän. Usein pesuainetta annostellaan liikaa, koska annosteluohjeisiin ei kiinnitetä huomiota.

Nesteet ja tabletit arjen helpottajina

Yleinen trendi pyykinpesuaineiden kulutustottumuksissa on siirtyminen nesteisiin ja tabletteihin. Kuluttajat haluavat pyykinhoidolta helppoutta ja tehokkuutta – he eivät halua joutua pesemään pyykkiä toiseen kertaan. Kaikki pyykinhoidolta säästyvä aika on lisää aikaa esimerkiksi perheelle ja harrastuksille.

Nesteiden suosiota selittää muun muassa niiden parempi pesuteho ja nopea liukeneminen pesuveteen. Ne toimivat hyvin myös alhaisissa pesulämpötiloissa sekä lyhyissä pesuohjelmissa. Tällöin vaatteisiin ei yliannosteltunakaan jää pesuainejälkiä eikä pyykinpesukoneeseen kerry koneen toimintaa haittaavia jäämiä.

Pyykinpesutablettien käyttö on monelle luontevaa tiskikonetablettien käytön yleisyyden myötä. Tabletti on nopea annostella: se nakataan pesurummun pohjalle koneen takaosaan ennen pyykin täyttämistä koneeseen. Tabletit ovatkin tällä hetkellä nopeimmin kasvavien tuotteiden joukossa pyykinhoidon tuoteryhmässä.

Huuhteluaine tuo arkeen luksusta

Huuhteluaineen käyttö vähentää tekstiilien sähköisyyttä, pehmentää pyykkiä ja silottaa vaatekuidun pintaa. Tämä vähentää vaatteen ihoärsytystä ja helpottaa tekstiilin silittämistä. Lisäksi pyykki kuivuu nopeammin, koska huuhteluaineen käytön ansiosta pyykki linkoutuu koneessa kuivemmaksi.

Huuhteluaineiden käytössä kuluttajat ovat pyykinpesuaineita kokeilunhaluisempia ja kaipaavat vaihtelua erilaisia uutuustuoksuja ennakkoluulottomasti kokeillen. Varmoja suosikkituoksuja ovat marjaisat ja hedelmäiset tuoksut sekä kukkaistuoksut. S-ryhmän ruokakauppojen valikoimissa on myös funktionaalisia huuhteluaineita, jotka auttavat esimerkiksi vaatteiden värien säilyttämisessä tai silittämisessä.

Tahranpoisto ja erikoiskäsittelytuotteet

Vaikeat tahrat kannattaa poistaa ennen pesua niille sopivilla tahranpoistoaineilla. Tahranpoistoaineista löytyy omat vaihtoehtonsa valkopyykille ja värilliselle pyykille sekä eri formaatteja jauheesta, geeliin, nesteisiin ja suihkeisiin. Tahranpoistoainetta voi lisäksi annostella pyykinpesuaineen annostelulokeroon, jolloin se tuo lisätehoa tavalliselle pyykinpesuaineelle. Myös nestemäisillä pyykinpesuaineilla voidaan esikäsitellä tahroja.

Kuluttajien suosiossa ovat myös erilaiset värin- ja liankerääjäliinat, jotka laitetaan pyykin sekaan koneeseen. Liinat estävät värien leviämistä vaatteista toisiin ja imevät värit sekä lian itseensä.

Muista myös huoltaa pyykinpesukoneesi säännöllisellä puhdistuksella! Kone kannattaa pestä vähintään muutaman kerran vuodessa 90 asteen pesuohjelmalla yhdessä koneenpuhdistusaineen kanssa. Hajujen poiston lisäksi huoltopesu ylläpitää koneen pesutehoa. Anna pesukoneen kuivua aina pesun jälkeen luukku auki, jotta kone ei homehdu.

Kuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Sari Miettunen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan ketjuohjaus
Twitter: @smiettunen

Mitä mieltä sinä olet?