Porkkanapula on jokakeväinen juttu 0

Miksi kurkun hinta heittelee?

Tarkkasilmäinen kotimaisen kurkun ostaja on voinut talven mittaan päivitellä kilohinnan voimakasta vaihtelua.

”Kurkkukasvustot elävät tietyn ajan, jonka jälkeen koko kasvusto pitää vaihtaa ja istuttaa uusi. Jos viljelykierron piikit ja aallonpohjat osuvat suurilla tuottajilla samaan aikaan, vaikuttaa se hintaan hyvin voimakkaasti”.

Luomuhyllyllä kotimaisen porkkanan löytyminen on ollut viime viikkoina työn alla. Myös tavanomaisesti viljellyn porkkanan laatu alkaa kevään edetessä heiketä pitkän varastoinnin seurauksena. Tällöin joudutaan turvautumaan tuontiin.  Maaseudun Tulevaisuus  kirjoitti kotimaisten kasvisten sadon riittävyydestä 2. huhtikuuta.

S-ryhmän hedelmä- ja vihanneshankinnasta vastaava ryhmäpäällikkö Veli-Matti Puhakka toteaa, että kotimaisen porkkanan varastoinnista aiheutuvat laatuongelmat ja tuontiin turvautuminen ovat jokakeväinen juttu.

”Liian pitkä varastointi ei tee hyvää etenkään porkkanalle. Ne pehmenevät, eikä makukaan ole enää paras mahdollinen.”

Luomuporkkanan kohdalla tuonnin aloittaminen ei kuitenkaan johtunut laatu- vaan saatavuusongelmista.

”Luomuporkkanoiden kysyntä on kasvanut 15 prosenttia edellisestä kaudesta ja niitä myydään S-ryhmän ruokakaupoissa noin 350.000 kiloa vuodessa. Kotimainen luomuporkkana loppui viikolla 10, jonka jälkeen olemme myyneet pääosin tanskalaista satoa. Olemme kannustaneet omia luomutoimittajiamme lisäämään porkkanan tuotantoa. Toivotaan, että kotimainen sato riittääkin ensi vuonna hivenen pidempään.”

Sato ratkaisee

Veli-Matti Puhakan mukaan kotimainen tuotanto riittää pääosin kattamaan suomalaisten koko vuoden kasvistarpeet. Lopulta kaikki on kuitenkin säiden herran käsissä, koska poikkeuksellisen huono sato voi vaikuttaa saatavuuteen.

”Pääsääntö on, että turvaudumme tuontiin pääasiassa vain saatavuutta tasataksemme ja varmistaaksemme tasaisen ja monipuolisen tarjonnan.”

Vaikka pakkanen puree vielä omia peltojamme, on Euroopan varhaisvihannesten, kuten kaalin ja perunan sesonki jo parhaimmillaan. S-ryhmän ruokakaupoista löytyykin nyt niin espanjalaista varhaisperunaa kuin unkarilaista varhaiskaaliakin.

Varsinainen varhaisperunasesonki alkaa kuitenkin vasta keskikesän kynnyksellä, kun kattilaan saadaan suurempia määriä ruotsalaista ja kotimaista perunaa. Tarjonnan kasvu ja hinnan tasaantuminen vetää nousuun myös kotimaisen kurkun ja tomaatin kaupan. Tämä tapahtuu alkukesällä, kun myös kausiviljelijät saavat ensimmäiset satonsa myyntiin.

Mitä mieltä sinä olet?