Suut makiaksi! 1

Helsingin Sanomien Kuluttaja-sivuilla vertailtiin 8.4.2014  Kinder-yllätysmunien hintoja. Edullisimmat munat löytyivät Prismasta.

Pääsiäinen on vuoden toinen suuri suklaasesonki. S-ryhmän ruokakaupoissa kassan kautta kilahtaa tänäkin vuonna 7,3 miljoonaa erilaista pääsiaismakeista. Suklaamuna on sesongin ykkösherkku. Tinakuorissa seikkailevat tänä vuonna muun muassa Angry Birdsit ja Disneyn lentokoneet.

Pääsiäistä vietetään maalis-huhtikuussa, kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Pääsiäisen ajankohta voi vaihdella jopa kuukaudella. Pääsiäisen sijoittuminen määrää vuoden monien muiden juhlapäivien ajankohdan.

Meille suomalaisille pääsiäinen on merkki kevään saapumisesta. Suomalainen luonto ei vielä viherrä, mutta päivä pitenee ja valoisuus lisääntyy. Nopeasti kasvava rairuoho sekä kauniit pajunkissat ja narsissit symboloivat kevääseen heräämistä.

Virpominen on nykyään lähinnä lasten perinne, jossa käydään palmusunnuntaina koristeltujen pajunkissavitsojen kanssa toivottamassa onnea ja terveyttä naapurustolle. Lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi tai muiksi pääsiäiseen liittyviksi hahmoiksi ja saavat palkkioksi yleensä makeisia.

Jos lapsilta kysytään, ei pääsiäistä ole ilman suklaamunia ja muita makeita herkkuja. Pääsiäisen suklaamunien kirjo on laaja ja vaihtelee leluja sisältävistä yllätysmunista aitoihin kuoriin valettuihin muniin. Pääsiäismakeisia piilotetaan, etsitään ja saadaan virpomispalkkioksi  – mutta etenkin  nautitaan. Se kun ei katso ikää.

50 gramman erikoisuus

S-ryhmän ruokakaupoissa myydään tänä pääsiäisenä 2014 reilut 7,3 milj. kappaletta erilaisia pääsäisen sesonkimakeisia. Näistä suurin osa on suklaisia yllätysmunia. 20 gramman suklaamunat, erityisesti Kinder-yllätysmunat, ovat olleet vuodesta toiseen suomalaisten kestosuosikkeja.

Isommat,  50 gramman suklaamunat ovat kasvattaneet suosiotaan. Ne ovat suomalaisen suklaamunaperinteen erikoisuus, joita ei juuri muualla Euroopassa myydä.

Suita ei pistetä makeaksi pelkästään suklaamunilla. Suklaapupuja, pikkumunia, raepusseja, suklaapatukoita, -tikkareita ja muita herkkuja tullaan niitäkin myymään S-kaupoissa reilut 2,2 milj. kappaletta.  Näistä suosituimpia ovat Karkkipussin ruohomuna- ja maitosuklaamunapussit.

Valtaosa myyntiin tulevista makeista herkuista ostetaan kotimaisten tavarantoimittajien kautta. Suomessa valmistettujen Fazerin ja Pandan osuus pääsiäisen makeisista on lähes viidennes. Muut tuotteet valmistetaan Euroopan tunnetuissa suklaamaissa kuten Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa.

Vaikka tulevakin pääsiäinen on vielä edessä, suunnitellaan Ässäkeskuksessa täyttä vauhtia jo vuoden 2015 pääsiäismakeisten sesonkia. Tulevan sesongin tuotemäärissä huomioidaan edellisen sesongin myymäläkohtaiset myynnit. Arvioissa otetaan huomioon myös hyllypuutteet ja muut määräennusteisiin vaikuttavat asiat.

 

Kuva: Thinkstock

Teksti: Päivi Nyström

Päivi työskentelee hankintapäällikkönä S-ryhmän päivittäistavarakaupassa

Yksi vastaus artikkeliin Suut makiaksi!

  1. Tiina sanoo:

    Paras löytö oli lähi Alepassa kauppareissulla Brunbergin lakritsitoffeepalapussi, eipä tarvi matkustaa Porvooseen niiden perään.

Mitä mieltä sinä olet?