6 miljoonaa kertaa paperit 0

Ikärajavalvontakirjausten määrä on moninkertaistunut S-ryhmän ruokakauppojen kassoilla alkoholin ja tupakan korkeamman viiteiän myötä.

Vuonna 2013 papereita kysyttiin keskimäärin 500.000 kertaa kuukaudessa eli yhteensä yli 6 miljoonaa kertaa.

Alkoholi ja tupakkatuotteiden ikärajavalvonta kiristyi tammikuussa 2013. Huhtikuun alussa alkava Arvaa ikä -kampanja muistuttelee ikärajavalvonnan tärkeydestä – ja hankaluudesta.

Vuoden 2013 alusta alkaen ruokakauppojen kassahenkilöstö on ohjeistettu tarkistamaan alkoholijuomien, tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden oston yhteydessä asiakkaan ikä aina, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Aikaisemmin vastaava viiteikä oli 23 vuotta.

Muutoksen tavoitteena on varmistaa aiempaa tarkemmin, ettei alkoholia tai tupakkaa myydä alle 18-vuotiaille nuorille. Tämä on osa kaupan vastuullista toimintaa – nuoria halutaan suojella alkoholin ja tupakan haittavaikutuksilta. 30 vuoden viiteiällä kauppa haluaa korostaa näiden tuoteryhmien ikärajavalvonnan tärkeyttä.

Passilla varmuutta ikärajatyöhön

Kaikki S-ruokakauppojen työntekijät suorittavat ikärajapassin, jonka tarkoituksena on antaa valmiudet ikärajavalvontaan. Kaikki kassoillamme tehdyt ikärajatarkastukset kirjataan kassajärjestelmään ja tarkastusmääriä seurataan kuukausittain myymäläkohtaisesti.

Asiakkaan iän arvioiminen ei aina ole helppoa, mutta asiakkaan iän tarkastaminen henkilöllisyyspapereista käy helposti. Pääsääntöisesti asiakkaat suhtautuvat iän tarkastamiseen positiivisesti . Joskus yllätyksenä tullut papereiden kysyminen on otettu imartelevana: näytänkö minä tosiaan alle kolmikymppiseltä!

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) kampanjoi alkoholin ja tupakan ikärajavalvonnasta keväällä 2014. Ruokakauppoihin ilmestyy julisteita, joissa arvuutellaan kuvassa olevan henkilön ikää. Kampanjaan liittyy myös Arvaa ikä –pelisovellus Facebookissa.  Tässä pelissä käyttäjälle esitetään kymmenen henkilön kasvokuvat ja käyttäjä saa itse arvata kunkin henkilön iän. Tulossivulla käyttäjälle näytetään, monenko henkilön iän arviointi meni oikein. Testaamalla voit itsekin todeta, että iän arvioiminen voi olla haasteellista niin kassahenkilöstölle, kuin meille muillekin.

 

infokuva

Teksti: Riitta Tynnilä, omavalvontavastaava, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?