Juomien veroissa on eroa 0

Vuoden alusta lähtien asiakkaat ovat olleet hämillään virvoitusjuomien ja vesien hintoja vertaillessaan. Aikaisemmin oli hyvin tavanomaista, että saman merkkisen juoman kuluttajahinta oli yhteneväinen riippumatta juomasta käytetystä makeutusaineesta. Nyt hintalappu näyttää erilaiselta käytetystä makeuttajasta riippuen. Mistä on kyse?

Virvoitusjuomista on Suomessa kannettu veroa vuodesta 1940 lähtien. Vuoden 2011 alusta tuli voimaan makeisverolaki. Makeisverolain nojalla valmisteveroa kannetaan laajasti myös virvoitusjuomista, joiksi katsotaan muun muassa limonadit, kivennäisvedet ja vain vähän alkoholia sisältävät juomat. Samassa yhteydessä virvoitusjuomien veroa korotettiin 4,5 sentistä 7,5 senttiin litralta.

Vuoden 2012 alusta virvoitusjuomien valmistevero korotettiin 11 senttiin litralta. Ja edelleen vuoden 2014 alusta niiden virvoitusjuomien, jotka sisältävät sokeria vähintään 0,5 grammaa/litra, vero nousi 22 senttiin.

Viimeisin veronkorotus on selitys sille, miksi kahden saman merkkisen juoman kuluttajahinta on usein erilainen käytetystä makeutusaineesta riippuen. Kaikkien tuotteiden kohdalla hinnoittelu ei kuitenkaan ole toiminut valtiovallan toivomalla tavalla, vaan sokerillista tai sokeritonta juomaa saa edelleen ostaa samalla hinnalla.

Maku maksaa

Monelle kuluttajalle hämmennys iskee myös hyvinvointivesien äärellä. Saman brändin tuotteet nimittäin voivat olla keskenään eri hintaisia, mausta riippuen. Tämä johtuu siitä, että  muutamiin vitamiini- ja makuvaihtoehtoihin on pakko lisätä hieman sokeria, jotta vitamiinien lääkemäinen maku saadaan peittymään. On myös ”light”-juomia, joihin on maun parantamiseksi lisätty sokeria yli laissa säädetty 0,5 grammaa/litra. Myös näistä valtion kassaan kilahtaa sokeriveroa 22 senttiä litralta.

Lienee tämän kaiken keskellä kuluttajan hintatietoisuus kovilla. Ja taustalla keskustellaan jo uusista veronkorotuksista.

Loppukevennykseksi voi todeta, että sokeria on löydetty terveellisenä pidetystä vihreästä teestäkin.  Minkälaistahan veroa siitä sitten aikanaan joutuu maksamaan? Veroahan peritään aina valmiin nesteen määrästä: kannattanee siis jatkossa juoda teensä pienistä kupeista.

Kuva: Lauri Mannermaa

 

infokuva

Teksti: Kari Häsä, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?