B:tä pannulle, E:tä sushiin 0

  • S-ruokakauppojen myydyin kala on valmiiksi pakattu B-leikattu Rainbow-lohifilee.
  • Palvelutorien suosikkituote on D-leikattu lohi.

Viitisen vuotta sitten Suomessa otettiin käyttöön kansainväliset leikkausastemääritelmät lohi- ja kirjolohifileille. Lohikalojen fileet luokitellaan A, B, C, D ja E-leikkuisiin sillä perusteella, mitä fileestä on poistettu. A-filee on kaikkein vähiten käsitelty filee, kun taas E-filee on pisimmälle viimeistelty.

A-fileetä on käsitelty vähiten, ja se on siksi hinnaltaan edullisin. Toisaalta siitä syntyy myös suurin hävikki keittiössä. Pidemmälle viimeistellyt fileet ovat hintavampia, mutta monien mielestä ruoanlaitossa vaivattomampia vaihtoehtoja.

Määritelmät tutuksi

A-leikatusta fileestä on poistettu kidusluu ja selkä- ja kylkiruodot. Mukana ovat vielä muiden muassa pystyruoto, evät, eväruodot ja vatsarasva.

Kun A-leikatusta kalasta poistetaan lisäksi osa vatsarasvasta sekä kaikki evät ja eväruodot, saadaan B-leikattu filee.

C-leikkaus on ensimmäinen ruodoton leikkausaste; C-leikatussa fileessä kalan pystyruoto on poistettu koneellisesti, jolloin kala on 98-100 % ruodotonta. Myös kalan selkä- ja vatsarasvat on suurimmaksi osaksi poistettu.

D-leikatussa fileessä on edellisten lisäksi kalan selkä- ja vatsarasvat poistettu kokonaan. Myös pyrstöpala on poistettu.

E-leikkausasteen fileestä on D-leikkuun lisäksi poistettu myös nahka.

Monikäyttöinen B

A-leikattu filee sopii hyvin esim. pannulla paistettavaksi tai uunikalaksi.  B-leikattu filee on hyvin monikäyttöinen ja siitä voi valmistaa erilaisia kalaruokia.  C-leikattu filee sopii hyvin käyttäjille, joita ruodot haittaavat, ja moniin ruokiin, joihin halutaan vähärasvainen ruodoton filee. D-leikattu filee sopii kaikkeen ruoanlaittoon. E-leikattu filee taas on nahattomana hyvä raaka-aine esim. sushiin.

Katso sama kuvina Pro Kala ry:n sivuilla

Artikkelikuva: Pro Kala ry

 

infokuva

Teksti: Helena Jaakkola, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?