Paistopistetuotteiden osuus noin 7% leipäryhmän myynnistä 0

Myydyimmät leivät (kpl):

  1. Vaasan Ruispalat
  2. Fazer Ruispuikulat
  3. Fazer Reissumies
  4. Vaasan Kauratyynyt
  5. Vaasan Maalaisviipaleet

Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntitilastot

Tuleeko paistopisteissä myytävä leipä aina ulkomailta? Entä miten pakastetaikinasta paikan päällä paistettu leipä vaikuttaa kotimaisten leipomoiden myyntiin? Leipä on puhuttanut viime päivinä.

S-ryhmän noin 1000 ruokakaupasta 275:ssä on oma paistopiste. Osaa pisteistä hoidetaan itse, osasta vastaavat leipomot. Paistopisteiden määrä on kasvanut tasaisesti kysynnän lisääntyessä. Lämmin leipä houkuttelee ostamaan. Paistopiste varmistaa lisäksi sen, että juuri paistettua leipää on tarjolla myös ruuhkahuippuina tai pyhäpäivinä, jos uunituoretta leipomotavaraa ei ruokakauppoihin toimiteta.

Leivän alkuperä selkeästi esiin

S-ryhmän ruokakauppoihin paistopistetuotteita tulee niin Suomesta kuin ulkomailtakin. 28 leivästä 13:n taikina leivotaan kotimaassa. Tuotteita tulee tällä hetkellä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsista, Ranskasta ja Tanskasta.

Oleellista on, että jokaisen tuotteen hyllynreunaetiketti kertoo selkeästi, mistä leipä tulee.  Osittain näin jo onkin, mutta tavoitteen toteutumiseksi on vielä töitä tehtävänä.

Paistopistetuotteiden tilaaminen perustuu ennusteisiin tulevasta kysynnästä. Myymälöiden takatiloissa ei ole mahdollisuutta suurien taikinamäärien säilyttämiseen ja siksi kysynnän ennakointi on oleellista. Aikaa taikinan teosta valmiiksi paistetuksi tuotteeksi kuluu varastointeineen ja kuljetuksineen noin 3-7 viikkoa. Osa tuotteista valmistetaan S-ryhmän tilauksesta. Näin tuotteen kierto on mahdollisimman nopea.

Paikallinen leipä maistuu suomalaisille

Paistopistetuotteita S-ryhmän ruokakaupoille valmistavat niin suuret kuin pienet leipomot. Mukana on myös pieniä kotimaisia valmistajia.

Paistopistetuotteiden osuus S-ryhmän leipäryhmän myynnistä volyymissa on noin 7 prosenttia. Valtaosa suomalaisten syömästä leivästä ostetaan siis edelleen muualta kuin paistopisteestä.

Yli 500 suomalaista leipomoa toimittaa tuotteitaan S-ryhmän ruokakaupoille. Osuuskauppojen oman alueen erikoisuudet ja paikallisissa leipomoissa valmistetut tuoreet leivät maistuvat suomalaisille edelleen. Vaikka paistopistetuotteet kasvattavat suosiotaan, leivotaan myydyimmät leivät edelleen valtakunnallisissa leipomoyrityksissä.

 

Kuva: Lauri Mannermaa

infokuva

Teksti: Minna Slotte, ryhmäpäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Twitter: @MinnaSlotte

Mitä mieltä sinä olet?