Herkkuja ihmisen parhaalle ystävälle 2

S-ryhmän ruokakauppojen myydyimmät koiranruoat (kg)

 1. Friskies liha 15kg
 2. Friskies liha 7,5 kg
 3.  X-tra lihaa kastikkeessa 1240g
 4. Pedigree Adult häränliha&kana 7kg
 5. Pedigree Adult häränliha&kana 3kg

Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntitilastot

 

Joka viidennessä suomalaisessa kodissa on koira. Kennelliiton mukaan koiria on yhteensä noin 650.000. Haukkujien määrä on huippuvuosien jälkeen hieman laskussa.  Viime vuonna rekisteröitiin vajaa 47.000 koiraa edellisvuosien noin  50.000 vuosittaisen rekisteröinnin sijaan.  Pienten koirien suosio on kasvussa.

Koira on merkittävä ja läheinen perheenjäsen, jonka hyvinvoinnista pidetään huolta ja jota halutaan palkita ja hemmotella. Sillä, mitä koira syö, on siis yhä enemmän merkitystä. Suomessa arviolta noin 60-65 prosenttia  kaikesta koirien kuluttamasta ravinnosta on teollisesti tuotettua koiranruokaa. Teollisen ruoan osuus on kasvanut jo pidempään ja kasvu jatkuu edelleen.

Koska joka neljäs koiratalous on mukana jossain harrastustoiminnassa,  on myös erilaisten makupalojen kulutus kasvussa. Näillä perusruoan lisäksi annettavilla herkkupaloilla ja koiran ajanvietetuotteilla onkin monia erilaisia käyttötarkoituksia: hyvästä suorituksesta palkitseminen, koulutus, hampaiden hoito – ja silkka ajanviete.

Puhdasta ja lisäaineetonta

Tutkimusten mukaan peräti 80 prosenttia aikuisista (yli 5-vuotiasta) koirista kärsii hammas- ja iensairauksista. Koirille suunnattujen hampaidenhoitoon suunniteltujen purutuotteiden kysyntä onkin kovassa kasvussa. Näiden hammashoitotuotteiden teho perustuu tuotteiden muodon mahdollistamaan mekaanisen puhdistukseen. Samalla kun koira saa aktiivista ajanvietettä ja virikettä puremisesta, tuotteen muoto puhdistaa hampaita. Usein näihin tuotteisiin on lisätty myös plakkia ja hammaskiveä vähentäviä ainesosia.

Makupalat eivät ole pelkkiä herkkuja, vaan monissa tuotteissa korostuu terveellisyys, puhtaus ja lisäaineettomuus. Markkinoille onkin tullut suuri määrä muun muassa kuivattuja kanasta, ankasta ja kalkkunasta valmistettuja makupaloja. Vaikka suurin osa tuotteista valmistetaankin ulkomailla, löytyy valikoimista myös kotimaisia tuotteita, kuten suosiotaan jatkuvasti kasvattavia porotuotteita. Näiden saatavuudessa tosin on valitettavasti suuriakin eroja vuodenajasta riippuen.

Makupalat eivät luonnollisestikaan korvaa täysipainoista ruokavaliota. Myös ruokapuolella korostuu terveellisyys, puhtaus ja lisäaineettomuus. Koirien ruoka-aineallergioiden lisääntyessä esimerkiksi vehnättömille tuotteille on tullut kasvavaa kysyntää ja tarjontaa. Vehnä raaka-aineena onkin monessa tuotteessa korvattu muun muassa riisillä, perunalla tai kasviksilla.

Yhä suositummaksi on  tullut myös naudanlihan korvaaminen kanalla, lampaalla tai kalalla. Koirien ruokatrendit seuraavat ihmisten ruokatrendejä –  lemmikille halutaan tarjota samoista perusraaka-aineista valmistettuja ruokia, kuin itsellekin.

Raakaruoka on trendi

Viimeisin trendi on ns. BARF, joka on lyhenne sanoista bones and raw food (luita ja raakaa ravintoa) tai biologically appropriate raw food (biologisesti oikeaoppista raakaravintoa).

BARF-ruokavaliossa kaikki tarjottava ravinto on kypsentämätöntä ja mahdollisimman vähän prosessoitua. BARF-ruokavalio perustuu lihaisiin luihin, lihaan ja jauhettuihin lihaisiin luihin. Lisäksi BARF-ruokavalio voi pitää sisällään lisäksi muun muassa kalaa, vihanneksia, hedelmiä  ja kananmunia.

Trendeistä huolimatta tärkeintä on kuitenkin löytää omalle koiralle sopiva ruoka kuhunkin ikään ja tilanteeseen. Kasvavat ja aktiivisesti liikkuvat koirat tarvitsevat runsaasti proteiineja, kun taas ikääntyvien koirien proteiinitarve on pienempi. Tarjolla onkin runsas määrä erilaisia ruokia, joiden liha- ja rasvapitoisuus vaihtelee matalammasta hyvinkin korkeisiin pitoisuuksiin.

Vaihdettaessa ruoasta toiseen, kannattaa koiran vatsa totuttaa uuteen ruokaan pikkuhiljaa sekoittamalla aluksi vanhaa ja uutta ruokaa keskenään.  Tuoretta juomavettä on aina oltava saatavilla.

 

infokuva

Teksti: Robert Lakner, ryhmäpäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakaupan hankinta

Artikkelikuva: Thinkstock

2 vastausta artikkeliin Herkkuja ihmisen parhaalle ystävälle

 1. lemmikinomistaja sanoo:

  Lisäaineettomuus on tärkeää myös lemmikeillä. Oma kissani ei pysty syömään lisäaineita ollenkaan koska tuli yliherkäksi syötyään vuosia lisäaineellisia ruokia. Toivoisinkin valikoimiin enemmän lisäaineettomia tuotteita. koirien sekä kissojen märkäruoissa on erittäin vähän lisäaineettomia vaihtoehtoja. Yhtenä hyvänä on esim whiskassin kalalajitelma jossa lisäaineita ei ole! 🙂

  • Robert Lakner, SOK sanoo:

   Hei

   Kiitos palautteesta. Lemmikkien ruoka-aineyliherkkyyksien määrän yleistyminen on tiedostettu sekä teollisuuden, että kaupan piirissä. Pyrimme parantamaan allergisille lemmikeille sopivaa tarjontaa valikoimissamme myös jatkossa.

Mitä mieltä sinä olet?