Allergiaa ruoasta? 0

Joskus varoitukset voivat olla hieman yllättäviäkin. Ihmetystä voi aiheuttaa esimerkiksi tuorepastoissa varoitus ”saattaa sisältää nilviäistä”. Tämä johtuu siitä, että samalla linjastolla valmistetaan eri värisiä pastoja ja  mustan pastan värjäämiseen käytetään mustekalan mustetta. Tämäntyyppiset varoitusmerkinnät on kohdistettu erittäin herkille allergikoille.

Hyvää lisätietoa ruoka-aineallergioista saat Allergia- ja astmaliiton nettisivuilta 

Kevät on ruoka-aineallergiselle usein hankalaa aikaa. Siitepölyaikaan esimerkiksi hedelmistä ja vihanneksista saatavat allergiset oireet saattavat lisääntyä siitepölyallergiasta kärsivillä.

Lapsilla yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat maito, kananmuna ja viljat. Lasten ruoka-aineallergiat helpottuvat monesti iän myötä. Aikuisilla yleisimpiä ruoka-aineallergioiden aiheuttajia ovat pähkinät, kananmuna, vihannekset, kasvikset ja hedelmät. Useimmat aikuisten ruoka-aineallergioista liittyvät siitepölyherkistymiseen. Erilaiset käsittelyt, kuten kuumentaminen, voivat kuitenkin vähentää vihannesten, kasvisten ja hedelmien allergisoivuutta.

Ruoka-aineallergiassa elimistö reagoi yleensä ruoan valkuaisaineita, proteiineja kohtaan. Monesti allergia ja intoleranssi sekoitetaan keskenään. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssissa elimistö ei pysty pilkkomaan maidon sokeria, laktoosia, mutta maitoproteiinin käyttöä se ei estä. Keliakiaa sairastaville suunnatut gluteenittomat tuotteet voivat puolestaan sisältää vehnä- tai ohratärkkelyspohjaisia ainesosia, jotka sopivat keliaakikolle, mutta eivät vehnä- tai ohra-allergiselle.

Tarkempia merkintöjä tulossa

Mikä tahansa ruoka-aine voi saada aikaan allergisen reaktion. Pakkausmerkintöjä koskeva lainsäädäntö huomioi yleisimmät ruoka-aineallergeenit EU:n laajuisesti. Täältä löydät yleisimmät allergiaa aiheuttavat aineosat, jotka lainsäädäntö velvoittaa elintarviketoimijaa merkitsemään omilla nimillään selkeästi elintarvikepakkauksen merkintöihin.

Pakkausmerkintälainsäädännössä on tapahtumassa muutoksia, jotka näkyvät pakkauksissa viimeistään ensi vuoden alussa. Yksi tärkeimmistä muutoksista on allergeeneja ja intoleransseja aiheuttavien valmistusaineiden  korostaminen ainesosaluettelossa. Allergiaa ja intoleranssia aiheuttavat ainesosat tai niistä valmistetut ainesosat (mukaan lukien aromit ja lisäaineet) on kaikki ilmoitettava ainesosaluettelossa korostamalla niitä joko erilaisella kirjasinkoolla, tyylillä, taustavärillä tai tikkukirjaimin muusta tekstistä poiketen.

Allergeenivapaa tuotanto vaatii suunnittelua

Elintarvikealan toimijan on syytä ottaa huomioon yleisimmät allergeenit myös tuotannossaan. Allergisoivan raaka-aineen käytön suunnittelulla on tärkeä rooli. Tiettyjen allergisoivien raaka-aineiden, kuten esimerkiksi pähkinän, käyttö voidaan rajata kaikista valmistuslaitoksen resepteistä kokonaan pois. Mikäli tuotantolaitoksella on kuitenkin lainsäädännössä esiintyviä allergisoivia raaka-aineita käytössään, voidaan raaka-aineiden-, tuotantotilojen-, tuotantolaitteiden puhdistuksen ja elintarvikkeiden valmistusjärjestyksen suunnittelulla vaikuttaa allergisten aineiden poissulkemiseen elintarvikkeesta. Merkittävä rooli on myös henkilökunnan koulutuksella: tuotantohenkilökunnan tulee tunnistaa allergisoivat raaka-aineet tuotannon joka vaiheessa.

Joskus valmistuksessa ei voida täysin poissulkea mahdollisuutta elintarvikkeen kontaminoitumisesta sellaisella allergeenilla, joka ei tuotteen reseptiin kuulu. Hankalaa on  esimerkiksi sellaisten kuivien elintarvikkeiden valmistaminen, joissa valmistuslinjaston pesu ja kuivatus ei ole mahdollista tuotantoajojen tai valmistettavien tuotteiden välillä. Näissä tapauksissa elintarvikkeen pakkausmerkintöihin on syytä lisätä varoitus ”Saattaa sisältää xx allergeenia”.

 

infokuva

Teksti: Anne Talvio, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?