Grillit kuumaksi 0

S-ruokakauppojen myydyimmät (vol.) grillilihat TOP5

  1. Rainbow marinoitu broilerin koipireisi (Suomi)
  2. Kariniemen broilerin grilliboxi (Suomi)
  3. Rainbow broilerin ohutleike 430 g (Suomi)
  4. Atria porsaan ulkofileepala (Suomi)
  5. Rainbow broilerin ohutleike miedosti suolattu 800 g (Suomi)

Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata kesältä 2013

 

 

Pitkä talvi on ohi ja mieli halajaa grilliruokien pariin. Ohessa muutama vihje, joka kannattaa muistaa, jotta grillauskokemus on makuhermoja kutkuttava.

Talven jäljiltä kannattaa grillausvälineet puhdistaa ja huoltaa hyvään kuntoon. Kaasugrillin liittimet, letkut jne. kannattaa tarkistaa huolella vahinkojen välttämiseksi. Pariloiden ja muurikan pinnat kannattaa pestä kuumalla vedellä, kuivata ja öljytä ruokaöljyllä pesun jälkeen. Puhdista ritilät esimerkiksi karhunkielellä tai harjalla puhtaaksi rasvasta ja noesta. Puhdistus kannattaa opetella tekemään aina heti ruuanlaiton jälkeen. Puhtaus on puoli ruokaa tässäkin tapauksessa.

Grillaaja tarvitsee myös patakintaan, grillipihdit, tukevan lastan, grillihaarukan, paistomittarin sekä kunnon pensselin grilliöljyn ja -marinadin levittämiseen. Varmista, että siveltimessä on sulamattomat aidot harjakset.

Vain tuoretta ritilälle

Grillaa vain tuoreita ja hyvälaatuisia, grillaamiseen sopivia tuotteita. Naudanlihan tulee olla hyvin raakakypsynyttä ja  broilerin, sianlihan, kalan ja vihannesten tuoreita parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Hyvillä raaka-aineilla heikompikin grillaaja onnistuu takuuvarmasti.

Hiili- tai brikettigrillillä paras hiillos löytyy useinkin vasta siinä vaiheessa, kun kaikki tuotteet on jo grillattu. Ensimmäiset makkarat maistuvat sytytysnesteelle ja lihojen kanssa tuskaillaan liian alhaisen paistolämpötilan vuoksi.

Hätäisen grillaajan merkki ovatkin nesteensä luovuttaneet kuivat pihvit tai raa´aksi jääneet broilerleikkeet. Muista, että broilerin ja sianlihan pitää aina olla täysin kypsää, naudanlihassa kypsyysasteen ratkaisevat ruokailijoiden toivomukset. Rare = pinta ruskistunut, sisältä raaka, medium = pinta ruskistunut, sisältä kiinteytynyt, väri vielä hieman punertava,  well done = pinta ruskistunut, sisältä kypsä, mutta ei kuitenkaan liian kuiva.

Kannattaa siis odottaa, että hiillos on tarpeeksi kuuma, ennen kuin aloittaa grillaamisen.

Maku tehdään marinadilla

Grillattavien lihojen pitää olla grillauksen alkaessa huoneenlämpöisiä. Käännä lihapalat vain kerran paistamisen aikana, niin liha säilyttää mehevyytensä. Annospaloina grillattava liha kannattaa kypsymisen loppuvaiheessa kääräistä folioon hautumaan. Näin lihapalat eivät kuivu.

Grillatessa kannattaa kokeilla erilaisia lisukkeita ja käyttää mielikuvitusta esimerkiksi marinadien teossa.  Naturellit ja miedosti suolatut tuotteet kasvattavat suosiotaan. Yhä useampi haluaa maustaa grillattavat lihat itse. Mieto suolaus antaa hyvän suutuntuman tuotteille sekä pitää lihan mehevänä.

P.S.

Grillatun lihan kaverina tai sijaan kannattaa kokeilla esimerkiksi grillattuja kasviksia mozzarellan kera. Jälkiruoaksi maistuvat  vaikkapa grillinektariinit. Lisää ideoita grilliherkkuihin ja -marinadeihin tarjoaa Yhteishyvä Ruoka.

Artikkelikuva: Yhteishyvä Ruoka

infokuva

Teksti: Jarmo Mustonen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?