Raikasta ja rouskuvaa sesonkien mukaan 0

Heviosaston herkut ovat sallittuja! Lue lisää kasvisten terveellisyydestä.

Vitamiinit talteen: lue vinkit,miten se käy.

Kotimaisten tomaattien sesonkikausi on alkanut, ja pikku hiljaa myös muut kotimaiset vihannekset alkavat ilmestyä myymälöiden hyllyihin kauden päästyä kunnolla käyntiin. Kotimainen varhaisperuna, ruohosipuli, salaatit, varhaiskaalit sekä nippuina myytävät varhaissipuli ja –porkkana ovat varma kesän merkki.

Toki tiettyjä perustuotteita, kuten kotimaista kurkkua ja tomaattia sekä salaattia pyritään pitämään myymälöiden valikoimissa ympäri vuoden, mutta niiden mehukkuus ja runsaus, sekä etenkin saatavuus, paranevat varsinaisen satokauden koittaessa.

Valikoimissa on näiden lisäksi tuotteita, kuten viinirypäleet, omenat ja avokadot, joiden alkuperämaa vaihtelee maailman satokausitilanteen mukaan ja sesonkia eletään sen vuoksi periaatteessa koko ajan. Esimerkiksi banaani on aina laadultaan tasaista, sillä sitä saadaan Etelä-Amerikan tropiikista ympäri vuoden ja se kypsytetään aina loppuun vasta täällä koto-Suomessa.

Varhaisperunalla kesätunnelmaan

Toukokuussa eletään vihreän tankoparsan sesonkia, jolloin tätä herkkua nautitaan sitruuna-voisulan tai täyteläisen hollandaisekastikkeen kera. Kieli pitkällä odotetut varhaisperunat ovat aluksi ulkomaisia, mutta heti kun sato valmistuu, saadaan myös kotimaista uutta perunaa myyntiin. Uusi pottu tillihunnulla verhoiltuna voinokareen ja sillin kupeessa saatteleekin suomalaiset joka vuosi kesätunnelman ytimeen.

Kesä-heinäkuussa myyntiin saadaan makeat ja mehukkaat kotimaiset mansikat. Silloin mehukkaimmillaan ovat myös persikat, nektariinit, aprikoosit ja kiivit sekä vesimelonit, joista saakin mansikoiden kanssa raikkaan hedelmäsalaatin kesähelteelle.

Elokuussa sesonkituotteita ovat kaalit, pavut, kesäkurpitsat, munakoisot ja hedelmistä edelleen ns. kivihedelmät (persikka, nektariini, aprikoosi) sekä päärynä. Myyntiin saapuvat myös ensimmäiset makean rouskahtelevat kotimaiset omenat ja juurekset.

Talvi on sitrussesonkia

Syyskuussa parhaimmillaan ovat kotimaiset juurekset, omenat, marjat ja sienet sekä tuontihedelmistä esimerkiksi luumut ja ananas.

Loka-marraskuussa alkaa pikku hiljaa sitrushedelmien sesonki greipin ja verigreipin myötä. Myös erilaisten melonien ja eksoottisten hedelmien kausi on alkamassa. Vihanneksista kaalit ja juurekset ovat edelleen hyviä ja niistä valmistuukin herkullisen höyryävät vihannespadat ja – muhennokset sekä maukkaat lisukkeet riistalle tai kalalle.

Joulu-tammikuussa eletään ehdottomasti sitrusten sekä eksoottisten hedelmien, kuten persimonin, sharonin, mangon ja granaattiomenan sesonkia. Pieni pilkahdus aurinkoa ja vitamiinienergiaa onkin tervetullutta pitkän talven keskelle. Vihanneksista vuodenvaihteessa tuontikaalit ovat rapeimmillaan.

Helmi-huhtikuussa jatkuu mm. greippien ja mangon kausi ja silloin myymälöihin saadaan myös rapeaa espanjalaista jäävuorisalaattia. Sen jälkeen jäädäänkin taas odottelemaan kesän herkkuja!

 

Artikkelin kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

infokuva

Teksti: Tanja Talvenheimo, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?