Vieraskynä: Miksi ostan suomalaista ruokaa 1

Syitä ostaa, valmistaa ja syödä suomalaista ruokaa on vaikka millä mitalla. Vuosien työ suomalaisen ruokaketjun liepeillä on tehnyt tehtävänsä.  Ruoka on itselleni tärkeä tapa toteuttaa vastuullisuutta.

Vastuullisuudesta saa helposti vaikean asian. Tutkimuksen avulla on löydetty 7 suomalaiselle kuluttajalle mielekästä vastuullisuuden ulottuvuutta: ympäristöeläinten hyvinvointi, tuoteturvallisuustyöhyvinvointi ruoka-alallaravitsemus, paikallisuus ja taloudellinen vastuu. Jos ruokakaupassa miettii kaikkia näitä, saa hyllyjen välissä kulumaan tovin jos toisenkin.

Valitsemalla suomalaista toteuttaa huomaamattaan vastuullisuutta monin tavoin. Kun ostaa suomalaista ruokaa, niin tuottaa taloudellista hyvää: suoria työpaikkoja ruoka-alalle ja välillisesti muille aloille. Ruoka-alan työllistävä vaikutus on suuri. Jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa lisää ylipäätään kotimaisiin tuotteisiin, loisi se maahan 10 000 uutta työpaikkaa vuodeksi.

Ruoka-alalla vaikutus on suurempi, lisäkympillä saadaan 15 000 työvuotta. Suomessa ruoka-alan työntekijät saavat palkan, lomat ja työterveyshuollon. Työturvallisuus, työhön opastus, ylitöiden tekeminen ja muut työn tekemiseen liittyvät asiat ovat meillä hoidossa.

Ei sysätä vastuuta muille

Suomalaisen kunnon ruuan myönteiset terveysvaikutukset tunnetaan ja niitä löydetään lisää koko ajan. Lisäksi suomalainen ruoka on EU:n tilastojenkin valossa turvallista, tuotantoeläimet on kunnolla hoidettuja ja ympäristöasioita kehitetään uusimpien tutkimustulosten osoittamalla tavalla. Tietenkin aina on parantamisen varaa kaikilla vastuullisuuden osa-alueilla.

Monimutkaisin asia käsiteltäväksi lienee ympäristöasiat. Täällä maailman pohjoisimmassa maatalousmaassa kylmä sää, lyhyt satokausi, pienet peltoalueet ja kalliit kustannukset haastavat maataloustuottajia. Meillä on mielestäni velvollisuus hoitaa omat haasteemme itse syömällä oman maan ruokaa. Ulkomaisia halpoja ruokia ostamalla sysäämme ruuantuotannon ympäristövaikutukset muille ja se ei ole vastuullisuutta.

Pakkasten purema maa, runsas puhdas vesi ja osaavat ihmiset tuottavat meille parasta ruokaa. Kaupan hyllyiltä sen tunnistaa helposti vaikkapa Hyvää Suomesta –merkistä.

Artikkelikuva: Ruokatieto Yhdistys ry

infokuva

Teksti: Minna Kantén, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Ruokatieto Yhdistys ry.  Yhdistys hallinnoi Hyvää Suomesta -merkkiä

Yksi vastaus artikkeliin Vieraskynä: Miksi ostan suomalaista ruokaa

  1. Lasu sanoo:

    Niin kauan kuin joudun maksamaan rahalla ruokakaupassa on hinta tärkeä minulle

    Suomessa tehdyssä elintarvikkeessa on aika korkeat ympäristövaikutukset, johtuen sijainnista ja pitkästä talvesta, sekä pitkistä kuljetusmatkoista sekä pienistä määristä.

Mitä mieltä sinä olet?