Jäätelönvalmistuksen salat 0

Mitkä ovat S-ryhmän ruokakauppojen 5 myydyintä jääätelöä? Lue täältä.

Mikä ero on kerma- ja kasvirasvajäätelöllä? Kuinka kylmä kesäherkku oikein valmistetaan?

Jäätelö valmistetaan maidosta, kermasta tai rasvattomasta maidosta ja kasvirasvasta sekä sokerista, makua antavista mausteista tai hilloista ja lisäaineista. Jäätelön raaka-aineet sekoitetaan ja pastöroidaan, ja sen jälkeen jäätelömassa jäähdytetään noin +4 asteeseen lepäämään eli kypsymään vähintään muutamaksi tunniksi. Kypsynyt massa jäädytetään nopeasti samalla kun siihen vispataan ilmaa. Tässä muodostuu jäätelön kuohkea ja suussa sulava rakenne. Pehmistä ostaessasi saat tätä kylmää, kuohkeaa jäätelöä.

Keep it cool

Jäätelötehtaissa vispattu jäätelömassa pakataan ja samalla voidaan lisätä hilloraita tai pakkaukseen ripotella marjarouhetta tai vaikkapa pähkinärouhetta. Jäätelö karkaistaan eli pakastetaan vielä ainakin -25 asteeseen. Kun jäätelö on karkaisunsa saanut, se voidaan siirtää tavalliseen -18 asteen pakkaseen. Karkaisussa jäätelömassaan vispauksessa syntynyt rakenne pysyy hyvänä ja muodostunut jään kiderakenne pysyy pienenä. Jäätelö kannattaa pitää mahdollisimman kylmänä myös kauppakassissa, koska jäätelön rakenne muuttuu lämmetessään ja jäätyessään karheaksi.

Maku ratkaisee

Maitojäätelö valmistetaan nimensä mukaan maidosta ja kermajäätelö kermasta tai maidosta ja voista. Kasvirasvajäätelössä jäätelön rasva on kasvirasvaa, usein palmu- ja kookosrasvaa tai kovetettuja kasviöljyjä. Jäätelö on yleisnimitys näille kaikille tuotteille.

Kasvirasvajäätelö ei rasvakoostumukseltaan ole parempaa kuin kermajäätelökään, koska jäätelönvalmistuksessa ja pakastelämpötilassa rasva muodostaa ja ylläpitää oleellisesti rakennetta. Jos rasva on liian pehmeää, ei vispaus onnistu tai vispattu massa lässähtää. Makueroa ei kasvirasva- ja kermajäätelöllä juuri ole, eli kannattaa valita sen makuinen jäätelö, mikä omia makuhermoja parhaiten miellyttää.

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Riikka Nummi, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?