Peruna on pyöreä, peruna on soikea… 0

Ruokaperunan pakkauksiin ei enää merkitä laatuluokkia I ja II. Muutos tulee voimaan 1.7.2014.

Suomessa perunan sato korjataan syys – lokakuussa, mutta kotimaista varhaisperunaa on saatavilla jo loppukeväästä. Varhaisperuna on ohutkuorista keskenkasvuista ruokaperunaa, jonka kuori irtoaa hankaamalla. Tärkkelyspitoisuus on muita ruokaperunoita pienempi nopean kasvun ja aikaisuuden takia.

Varhaisperunalajikkeet vaihtuvat kesäperunalajikkeiksi heinäkuun puolivälissä ja tätä kautta kestää varsinaisen sadon nostoon syyskuussa. Muun muassa Espanjasta ja Ruotsista tuotavaa uuden sadon perunaa on kaupoissa saatavilla jo ennen kotimaista satoa.

Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien alueilta. Espanjalaiset toivat sen Eurooppaan 1500-luvulla, Ruotsiin peruna tuli 1600-luvulla ja Suomeen 1720-luvulla. Pian peruna vei nauriin paikan suomalaisten ruokapöydissä. Tänä päivänä suomalainen kuluttaa perunaa noin 60 kiloa vuodessa. Uusissa ravitsemussuosituksissa perunan käytön suositellaankin pysyvän ennallaan. Tosin 1950-luvulla kulutus oli 140 kiloa per henkilö per vuosi.

Värikoodit auttavat perunan valmistamisessa

Ruokaperunalajikkeet on värikoodattu ja tuo värikoodi kertoo keittokäyttäytymisestä. Yleisperuna on keltainen ja soveltuu moneen tarkoitukseen, jauhoinen peruna on punainen ja soveltuu muuseihin, laatikoihin, leivontaan ja uuniperunaksi. Kiinteä peruna on vihreä ja soveltuu keittoihin, salaatteihin ja kiusauksiin.

Perunan tuotanto-olot vaihtelevat maantieteellisesti ja ilmastollisesti ja siksi saman perunalajikkeen värikoodi voi vaihdella tuotantoerittäin. Pakkaaja määrittää värikoodin tärkkelyspitoisuusmittauksen ja keittokokeen avulla.

Suomalaiset ostavat perunaa ympäri vuoden

Peruna on edullinen ja monipuolinen raaka-aine, josta saa hiilihydraatteja, useita kivennäisaineita ja C-vitamiinia. S-ryhmä myy tätä perusherkkua lähes 49 miljoonaa kiloa vuodessa. Asiakkaat ostavat perunaa tasaisesti ympäri vuoden, mutta pientä huippua on nähtävissä varhaisperunan aikaan eli kesä-heinäkuussa.

Perunalajikkeista suurin on yleisperuna ja sen myynti on puolet kaikesta perunan myynnistä. Varhais- ja kesäperunan osuus on vajaa neljännes ja tämän jälkeen tulevat kiinteät ja jauhoiset perunat.

Peruna on herkkä kolhuille ja sitä kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä. Valon vaikutuksesta peruna vihertyy ja sitä ei suositella syötäväksi kohonneiden glykoalkaloidipitoisuuksien takia.

Artikkelikuva: Thinkstock


Lue juttu ja katso video perunan matkasta pellolta pöytään

infokuva

Teksti: Tiina Pensanen, valikoimapäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?