Rypsiöljyä vai rapsiöljyä? 2

S-ryhmän oma merkki –valikoimaa:

  • Rainbow kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml (siirtymässä Kotimaista-merkin alle)
  • Rainbow luomu kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml (siirtymässä Kotimaista-merkin alle)
  • Rainbow sitruunanmakuinen kylmäpuristettu rypsiöljy 250ml (siirtymässä Kotimaista-merkin alle)
  • Rainbow rapsiöljy 500ml
  • Rainbow rapsiöljy 1l
  • Rainbow rapsiöljy 2l
  • X-tra rapsiöljy 1l

Kaupan hyllyiltä löytyy sekä rypsi- että rapsiöljyä. Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu riittävä määrä hyviä rasvoja, mutta kumman tuotteen hyllypaikan kohdalla pitäisi pysähtyä? Aihe hämmentää kuluttajia. Myös YLE uutisoi aiheesta tällä viikolla.

Rypsi (Brassica rapa subsp. oleifera) on Suomen tärkein öljykasvi, josta saadaan suomalaisille tuttua rypsiöljyä. Rypsi menestyy pohjoisemmilla pelloilla paremmin kuin rapsi (Brassica napus subsp. oleifera), jota viljellään yleisesti Keski-Euroopassa. Suomessa viljellään jonkin verran rapsia, mutta sen osuus on huomattavasti pienempi. Rapsiöljyn osuus on kuitenkin nousussa, koska rypsin viljelyssä yleisesti käytetty torjunta-aine neonikotinoidi on kielletty EU-alueella, eikä korvaavaa torjunta-ainetta ole löytynyt tilalle.

Sekä rypsi että rapsi ovat keltakukkaisia, ristikukkaisia öljykasveja, joista rypsi on nauriin alalaji, rapsi lantun. Arkikielessä rypsi ja rapsi menevät helposti sekaisin, eikä tilannetta helpota se, että esimerkiksi englannin kielessä näille on olemassa vain yksi sana, rapeseed.

Rypsiöljyn ja rapsiöljyn maku, toimivuus käytössä ja kemialliset ominaisuudet, muun muassa rasvahappokoostumus, ovat samanlaiset riippumatta siitä, kummasta lajikkeesta öljy on puristettu. Suurin osa rypsi- ja rapsiöljyjen rasvasta on pehmeää, kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa. Ne sisältävät luonnostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja, noin 10 grammaa/100 grammaa öljyä.

Suomalaiset kuluttajat ovat tottuneempia puhumaan rypsiöljystä ja käyttämään sitä, mutta yhtä hyvin kaupassa voi siis tarttua myös rapsiöljypulloon.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Laura Vettenranta, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

2 vastausta artikkeliin Rypsiöljyä vai rapsiöljyä?

  1. my name sanoo:

    55 vuotta iloisesti syönyt Rypsiä suomen pelloilta ja ollut onnellinen sekä terve. Rypsi on hyvä paistoöljy. Polttoöljynä rapsi… Esim. Pakastekaloissa valmisruuissa rapsista saa oireita rypsistä ei. Oliiviöljy tietysti oikea on ykkönen ja tavalliset kotimaiset margariinit leivonnassa sekä voi. Rypsi paras. Auringonkukkaöljystä finnejä ja rapsista närästää. Sianlihamakkarasta joskus näppyjä ihoon tai syyliä . Hevosenlihasta huono olo. Edelleen rypsi on hyvää. Kunnolla kypsytetty ruoka aina parasta. Salaatille sopii pelkkä sitruuna tai appelsiinimehu kastikkeeksi.

Mitä mieltä sinä olet?