Ostoksilla merkkiviidakossa 0

Ruokakauppoissa myytävien tuotteiden pakkauksissa on tuotemerkkien lisäksi monenlaisia merkkejä, lippuja ja symboleja. Tunnetko merkit ja tiedätkö, mistä ne kertovat?  Eri merkkien tarkoitus on antaa lisätietoa muun muassa tuotteen ravitsemuksellisuudesta, ekologisuudesta tai eettisyydestä. Kokosimme allaolevan listan helpottamaan merkkiviidakossa suunnistamista. 

Sydänmerkki

Sydänmerkityt tuotteet ovat omassa tuoteryhmässään ravitsemuksellisesti parempi valinta. Tuote voi olla esimerkiksi vähäsuolaisempi leipä, vähäsokerisempi muro tai kuituisempi pasta. Sydänmerkin käyttöoikeuden tuotteille myöntää Suomen Sydänliitto ry.

GDA (Guideline Daily Amount) ja RI (Reference Intake)

GDA ja RI ovat vapaaehtoisia ravintosisältömerkintöjä. Ne kertovat annoksen sisältämän ravintomäärän ja sen osuuden viitteellisestä päiväsaannista (GDA) tai saannin vertailuarvosta (RI). Annoksen sisältämiä määriä verrataan toimistotyötä tekevän naisen keskimääräiseen tarpeeseen. Nykyisin vielä paljon käytössä oleva GDA tulee korvautumaan jatkossa RI-merkinnällä.

Luomutunnus

EU:n luomutunnuksen käyttö on pakollista kaikissa pakatuissa luomuelintarvikkeissa, jotka on valmistettu EU:n alueella.  Merkin yhteydessä ilmoitetaan lisäksi valvontaviranomaisen tunnusnumero ja tieto, missä tuotteen maatalousperäiset ainesosat on tuotettu.

Reilu kauppa

Reilun kaupan sertifiointimerkkiä käytetään tuotteissa, jotka on sertifioitu kansainvälisten Reilun kaupan kriteereiden mukaisesti. Järjestelmän kriteerit asettaa Fairtrade International. Kriteerien tarkoituksena on saada aikaan kestävää kehitystä ja varmistaa, että järjestelmän hyödyt tavoittavat kehitysmaiden tuottajat. Reilun kaupan tuotteista yli puolet on myös luomusertifioituja.

MSC (Marine Stewardship Council)

MSC-merkkiä voidaan käyttää kala- ja äyriäistuotteissa. MSC-merkityt tuotteet ovat peräisin kalakannoista, joiden kalastukselle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä. Merkki kertoo muun muassa, että tuotteen pyynti ei pahenna liikakalastuksen ongelmaa.

Hyvää Suomesta -merkki

Elintarvikkeen Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa sen olevan Suomessa valmistettu ja raaka-aineista vähintään 75 % olevan suomalaista alkuperää. Kuitenkin liha, maito ja munat ovat kokonaan suomalaisia, samoin kaikki yhden ainesosan tuotteet. Merkin käyttöä tuotteissa valvoo Ruokatieto Yhdistys ry.

Sirkkalehtimerkki

Sirkkalehtimerkki on Kotimaiset Kasvikset ry:n myöntämä merkki Suomessa viljellyille puutarhatuotteille ja ruokaperunoille. Tuotteiden tulee olla laadultaan ykkösluokkaa ja viljelyn ympäristön huomioonottavaa.

Pakkausmateriaalimerkinnät

Pakkausmateriaalien ilmoittaminen pakkauksessa on vapaaehtoista. Muovilaatujen merkintä perustuu EU-asetukseen. Muoviset pakkausmateriaalit voidaan ilmoittaa käyttämällä kansainvälistä kierrätysmerkkiä, jonka sisälle on merkitty muovilaadun numero ja merkin alle muovilaadun lyhenne. Kierrätysohjeet kannattaa tarkistaa oman kunnan jätehuoltoyrityksestä ja lajitteluohjeista. Lähimmän keräyspisteen löydät esim täältä.

Pohjoismainen ympäristömerkki

Pohjoismaisen ympäristömerkin saavat ympäristön kannalta parhaat tuotteet ja palvelut. Joutsenmerkityt tuotteet kuormittavat ympäristöä vähemmän koko elinkaarensa aikana. Joutsenmerkin saaneet tuotteet ovat läpäisseet niille asetetut tiukat, asiantuntijoiden laatimat ympäristö-, laatu- ja turvallisuusvaatimukset. Lue lisää merkistä täältä.

Avainlippu

Suomalaisen Työn Liiton myöntämä merkki Suomessa valmistetulle tuotteelle tai palvelulle. Myöntämisperusteita ovat suomalainen valmistus sekä omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste ja palveluiden kohdalla myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti.

Artikkelikuva: Lauri Mannermaa

Teksti: tuotelaatupäälliköt Helena Jaakkola ja Pia Nylund, S-ryhmän päivittäistavarakauppa

Mitä mieltä sinä olet?