Gluteenittomuus on jo pienoinen trendi 2

Itse tehtyjä herkkuja ilman gluteenia. Nämä leipomukset maistuvat kaikille. Testaa syyskuun Yhteishyvä Ruoan ihanaa suklaaraakakakkua tai gluteenitonta kaalipiirakkaa

Vielä kymmenen vuotta sitten gluteeniton ruokavalio aiheutti kahvipöydän tarjoiluja miettiville päänvaivaa. Nyt gluteenittomat tuotteet maistuvat myös niille, joilla ei virallista keliakiadiagnoosia ole. Tarjonta on kehittynyt ja monipuolistunut kasvaneen kysynnän tahdissa.

Sairaus – ei nirsoilua

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla ”pakko olla sairaan tarkka”. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, koska niissä on gluteenia.

”Haluamme korostaa, että keliaakikko on tarkka sairautensa vuoksi, ei nirsouttaan. Murukin gluteenia on hänelle liikaa”, sanoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen yhdistyksen tiedotteessa.

Kuluvan viikon aikana keliakiayhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolilla Suomea. Lisäksi liitto järjestää oman tapahtumansa eduskunnassa keskiviikkona 3.9. Kaikki tapahtumat löytyvät kootusti Keliakialiiton nettisivuilta

Ruokaleivät käyvät kaupaksi

S-ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden valikoima on laajentunut viime vuosina. Gluteenittomia tuotteita löytyy niin pakastealtaasta kuin leipä- ja keksihyllystäkin keliaakikolle sopivia jauhoja ja hiutaleita unohtamatta.

Pakastettujen ruokaleipien myynti ja valikoima on kehittynyt hyvin viime vuosina.

”Valtakunnallisista ketjuvalikoimista löytyy jo kymmeniä eri tyyppisiä leipiä. Lisäksi pakastealtaasta löytyy pikkusuolaista, kahvileipiä, sesongeittain myytäviä pakasteteikinoita  ja- pitsoja”, ryhmäpäällikkö Katja Tapio kertoo.

Tuoreissa leipomotuotteissa valtakunnan valikoimissa on yli 20 gluteenitonta tuotetta. Lisäksi paikallisten pienten leipomoiden gluteeniton tarjonta on kasvanut ilahduttavasti. Pienet alueelliset leipomot, kuten Pirjon Pakari, Vuohela ja Suloiset ovat monipuolistaneet gluteenittomien leipomotuotteiden valikoimaa.

Gluteenittomien näkkileipien myynti on kasvanut alkuvuoden aikana S-kaupoissa lähes 50 prosentilla. Kovaa kasvua siivittää uutuutena valikoimiin tullut Rainbow gluteeniton näkkileipä ja löytyypä valikoimista myös esimerkiksi kastanjanäkkileipää.

Keksihyllyllä suurin kuhina käy kaura- ja täytekeksien luona. Uutuutena valikoimiin on tänä vuonna saatu muun muassa omena-kaneli ja suklaacookieita. Joulukautena kaupaksi käyvät luonnollisesti gluteenittomat piparkakut.

 

2 vastausta artikkeliin Gluteenittomuus on jo pienoinen trendi

  1. Gluteeniton sanoo:

    Rainbow gluteeniton näkkileipä on saanut jäädä hyllyyn odottamaan. Verattuna ranskalaiseen hyllytoveriinsa (luomu/lisäaineeton), rainbowta ei uskalla edes maistaa (kts. ainesosat).

  2. Tarja sanoo:

    Aivan samaa mieltä. Miksi ihmeessä Rainbow gluteenittomassa näkkileivässä on 5 eri lisäainetta ja se tehdään höttötärkkelyksestä, kun ranskalainen osaa tehdä leivän, jossa ainesosat on kinoa tai vesikastanja tai tattari (löytyy siis kolmea eri makuvaihtoehtoa) + vesi ja suola! Mieheni tekee meille itse gluteenittomia leipiä, joiden ainesosana on tattarijauho, vesi, kananmuna ja juusto. Että ovat herkullisia!

Mitä mieltä sinä olet?