Nyt sitä taas saa – tuore luomubroileri palaa S-kauppoihin 2

19.9.  S-ryhmän valikoimiin saapuu kolme luomubroilertuotetta:

  • L’Uomu Nokan Juoksujalka – luomukananpojan koipireisi
  • L’Uomu Nokan Rottinkirinta – luomukananpojan rintaleike siipipalan päällä
  • L’Uomu Nokan Vauhtisiipi – luomukananpojan siipipala (vain Prismoissa)

Saatavuus vaihtelee paikkakunnittain.

Suomen suosituimmaksi ”ei-oo”-tuotteeksikin tituleerattu tuore luomubroileri palasi S-ruokakauppojen valikoimiin. 19. syyskuuta alkaen L´Uomu Nokan luomubroilerin maustamattomia koipireisiä ja nahallisia rintaleikkeitä saa Prismoista ja osasta suurimpia S-marketteja ympäri maan. Lisäksi Prismojen valikoimiin kuuluvat siipipalat. Saatavuus vaihtelee paikkakunnittain.

S-ruokakaupoissa luomubroileria oli tarjolla kokeiluluontoisesti jo viime syksynä, kun maataloustuottaja Hermanni Huhtala, luomulihatuotteita valmistava Pajuniemi Oy ja S-ryhmä päättivät testata tuotteen menestymistä yhdessä. Tästä kokeilusta voit lukea lisää täältä.

”Meillä on kova halu kehittää luomulihan tarjontaa edelleen. Onkin hienoa, että yhteistyö L´Uomu Nokan kanssa tuo tuoreen luomubroilerin S-kauppojen hyllyyn uudelleen”, ryhmäpäällikkö Antti Oksa iloitsee.

Kukkopojat jäähyllä

Punainen heltta heilahtaa, kun utelias Hubbard-rodun kana kurkistaa ulos kasvatushallista ja kipittää läheisen pensaan suojiin maata kuopsuttamaan. Tämä neiti on kasvanut Punkalaitumella Uusi-Pihkon tilalla viimeiset 6 viikkoa. Edessä on vielä kahden viikon kasvupyrähdys, ennen kuin tie vie parinkymmenen kilometrin päähän Keltasiiven teurastamolle.

Sisällä kasvatushallissa neidillä on 4000 kämppäkaveria. Viereisessä hallissa teutaroi 4000 Hubbard-kukkoa.

”Kukot ulkoilivat toissapäivänä, mutta villiintyivät niin, että nyt ne ovat vähän aikaa jäähyllä”, tilan isäntä Petri Tiukka nauraa.

Uusi-Pihkon tilan tiluksilla on kasvatettu broilereita jo 40 vuoden ajan. Luomubroilereiden sielunelämään Petri Tiukka tutustuu kuitenkin nyt ensi kertaa.

”Tämä on silkkaa opettelemista, tarkkailemista ja virheistä oppimista. Usein otan jakkaran ja menen istuskelemaan halliin lintujen sekaan. Vain sillä lailla saa tuntumaa siihen, mistä mikäkin muutos niiden käyttäytymisessä johtuu.”

Valoa – mutta kohtuudella

Luomubroilerin tuotanto eroaa normaalista broilerinkasvatuksesta monelta osin. Ruoaksi linnut saavat luomulaatuista rehua täydennettynä korsirehulla. Hallin tilat ovat jopa ruhtinaalliset normaaliin kasvatushalliin verrattuna ja lintutiheys on pieni. Ikkunoista pääsee enemmän valoa hallin sisälle ja lisäksi linnuille tarjotaan mahdollisuus säännölliseen ulkoiluun. Luomubroilerit myös kasvavat puolet normaalibroilereita pidempään. Ne saavuttavat 2 kilon teuraspainon 8-viikkoisina siinä missä ”normaalibroilerit” teurastetaan keskimäärin 4-6-viikkoisina.

Luomusäädökset aiheuttavat tuottajalle myös ylimääräistä päänvaivaa.

”Vaikka esimerkiksi 5 prosentin ikkunapinta-ala on hieno asia, aiheuttaa se myös erikoisjärjestelyitä. Linnut stressaantuvat liian kirkkaasta valosta, ja siksi ikkunoita on välillä peitettävä. Talvella tämä kasvatustapa kasvattaa energiakuluja, sillä suuremman ikkunapinta-alan lisäksi koko halli täytyy pitää lämpimänä untuvikkoaikana. Normaalisti siihen on riittänyt vain sen alueen lämmittäminen, jolla untuvikot ovat.”

Moni kauhistelee luomubroilerin korkeaa kuluttajahintaa. Halvalla lihaa on kuitenkin mahdotonta myydä, koska tuotantokustannukset ovat noin kolminkertaiset normaaliin broilerinkasvatukseen verrattuna.

”Moni ajattelee, että lihasta voi maksaa enemmän silloin, jos tietää, että eläin on voinut mahdollisimman hyvin. Siksi uskomme luomubroilerille löytyvät kysyntää”, L´Uomu Nokan nokkamies Arto Jokinen juttelee.

Liikunta näkyy lihassa

Mutta onko lihan maussa sitten eroa? S-kauppojen valikoimiin L´Uomu Nokalta saadaan kolme tuotetta: koipireisiä, siipipaloja sekä rintaleikkeitä.

”Rintaleike etenkin eroaa normaalista. Siinä on nahka päällä ja pieni siipiluun palanen mukana, koska kaikki liha leikataan meillä käsin”, Punkalaitumen luomubroilerit teurastavan ja leikkaavan  Keltasiiven teurastamon omistaja Pia Nuikkinen kertoo.

Nuikkisen mukaan lihan koostumuksessa huomaa sen, että luomubroilerit liikkuvat vapaasti ja paljon.

”Liha on tiiviimpää, koska lihassyitä on enemmän. Nahan pinnassa voi myös olla pientä kellertävyyttä. Se ei ole merkki virheellisestä lihasta vaan johtuu siitä, että Hubbard-rodun linnut ovat väriltään ruskeita.”

Mutta maistuuko pidempään kasvanut ja runsaasti liikuntaa saanut luomubroileri sitten paremmalta? Se kannattaa jokaisen itse testata ja arvioida.

 

2 vastausta artikkeliin Nyt sitä taas saa – tuore luomubroileri palaa S-kauppoihin

  1. Maria hakulinen sanoo:

    Mikä tämän luomubroilerin tuotannon tila on tällä hetkellä? Innoissani ostin tätä, kun perusbroileria emme käytä mutta nyt luomubroileri on ollut loppu lähi S-marketista ja Järvenpään Prismasta. Onko tätä vielä jatkossa saatavilla?

  2. Outi Hohti, SOK sanoo:

    Hei Maria, ja kiva kuulla, että olet löytänyt luomubroilerin! Luomunokalla on ollut pieni tuotantokatko, josta syystä luomubroileria ei hetkeen ole löytynyt hyllystä. Tuotteet palautuvat myyntiin tämän viikon perjantaina, eli silloin pitäisi taas löytyä.

Mitä mieltä sinä olet?