Putin-juustojen comeback – uusi erä Prismoihin ympäri Suomen 16

Miksi Venäjälle menevien juustojen myyntiajat eroavat suomalaisista?

 • Valiolta kerrotaan, että  juusto on samaa Suomessa ja Venäjällä. Oltermanni  pysyy hyvänä vielä Suomen ”parasta ennen” -päivän jälkeenkin.
 • Venäjän elintarviketeollisuudessa vastaavaa ”parasta ennen” -päiväysmerkintäkäytäntöä ei ole, siellä tuotteisiin merkitään ainoastaan viimeinen käyttöpäivä. Merkinnät eivät siis ole aivan vertailukelpoisia.
 • Kypsytetyn juuston luonteeseen kuuluu se, ettei tuote avaamattomassa paketissa kovin helposti suoranaisesti pilaannu, mutta kypsyessään se muuttuu.
 • Se, minkä ikäisenä mikäkin juusto on ”parhaimmillaan” on osin makuasia, mutta myyntiaikaa rajoittamalla pyritään takaamaan se, että juusto on jokaisella ostokerralla mahdollisimman samanlainen.

 

Edullisen juuston ystäviä hemmotellaan taas. Erä Venäjän markkinoille tarkoitettuja Oltermanni-juustoja saapuu Suomen Prismojen valikoimiin torstaiaamuna 18. syyskuuta.

Halvan juuston makuun pääsevät niin kevyen kuin hyvinkin täyteläisen juuston ystävät.

”Kaikkiin Prismoihin toimitetaan 900 gramman Oltermanni 17% -juustoa sekä 450 gramman palana vain Venäjällä myytävää Oltermanni 55 -juustoa. Hinnat ovat taas poikkeukselliset halvat: Oltermanni 17% kuluttajahinta on 3,69 euroa ja Oltermanni 55 -juuston 1,89 euroa”, S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoo.

Osasta Prismoja voi löytyä lisäksi pienempänä eränä toimitettavaa Oltermanni Cheddaria ja tavallista Oltermannia venäjänkielisin pakkaustekstein.

Jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan edullisesta juustosta, on tuotteille asetettu asiakkaiden toivomuksesta kahden kappaleen ostorajoitus/tuote.

”Jos juustoa haluaa ostaa enemmän, se onnistuu, mutta hinta on korkeampi. Tavoitteenamme on varmistaa, että halpaa juustoa riittäisi mahdollisimman monelle halukkaalle ostajalle”.

Venäjällä ei tunneta juustohöylää

Valiolta kerrotaan, että kaikki  Oltermannit valmistetaan edelleen Haapaveden juustolassa, eri maihin hieman eri näköisissä ja etenkin eri kokoisissa pakkauksissa. Venäjällä kaikkein suosituin on 250 gramman palakoko, kun taas suomalaisille tutuin on iso kilon Oltermanni. Ero kuvastaa myös juustonkäytön kokonaismäärää eri maissa: Venäjällä juustoa syödään henkeä kohti vain noin neljäsosa siitä määrästä jonka keskivertosuomalainen juustoa käyttää. Myös juustohöylä on Venäjällä tuntematon kapine: leivän päällä käytettävä juusto ostetaan valmiina viipaleina, muuten juustosta leikataan veitsellä paloja.

Suomalaisille kuluttajille Venäjän Oltermanni-tuotteista vieraimmalta näyttää Oltermanni 55, joka vastaa Suomen Oltermanni Täyteläistä. Kun se aikanaan lanseerattiin Venäjälle, tuote nimettiin perinteiseen tapaan ilmoittamalla rasvan osuus kuiva-aineesta, joka tässä tapauksessa on 55 %. Suomessa merkintätapaa pidetään vaikeaselkoisena, siksi myöhemmin lanseerattu Oltermanni Täyteläinen sai eri nimen kuin Venäjän tuote. Rasvaprosentti on valmiissa tuotteessa 34 %, sama kummassakin maassa.

 

 

16 vastausta artikkeliin Putin-juustojen comeback – uusi erä Prismoihin ympäri Suomen

 1. Antti Suominen sanoo:

  Miksi juustoa ei saa maaseudun pieniin kauppoihin. tai tilata netin kautta?
  Jotakin vastausta odottaen tasapuolsuudesta…

  • Jessi sanoo:

   Tuohon on vastattu Viola-juustoja koskevan blogauksen kainalojutussa:

   ”Miksi pakotetuotteita myydään vain Prismassa?

   Venäjän vientiin tarkoitetut tuoretuotteet myydään yksittäisinä rajoitettuina erinä. Määrät ovat sellaisia, että yksittäisiä tuotteita riittää juuri ja juuri yhden ketjun kaikkiin myymälöihin ympäri maan.

   Lisäksi kylmästä myytävät erätuotteet toimitetaan kauppoihin isoina lavoina. Pienemmissä myymälöissä, kuten S-marketeissa ja Saleissa, ei ole käsittelytiloja lavana toimitettaville kylmäerätuotteille.

   Tehokas jakelutapa vain Prismoihin on myös yksi syy tuotteen halpaan hintaan.”

 2. Juhani sanoo:

  Vai ei Venäjää tunneta juustohöylää 🙂
  Mistä näitä tarinoita riittää… kyllä meitä nyt naurattaa.

  Mun vaimo (47) on syntynyt Uralilla ja asunut synnyinmaassaan yli 30 vuotta. Jopa hänen lapsuudenkodissaan oli 2 erilaista juustohöylää.

  Itsekin olen pari vuosikymmentä reissannut naapurimaassamme ja höylännyt lukuisissa eri ruokapöydissä juustoa… myös Oltermannia!

 3. Outi Hohti sanoo:

  Kiinnostavaa Juhani! Saimme tiedon Valiolta. Ehkäpä tässäkin asiassa on vaihtelua, kuten monessa muussakin.

 4. Juhani sanoo:

  Niinpä. Ennen tällaista nykymallista höylää seillä oli käytössä puusta (myöhemmin muovista) tehty esine, johon oli pingotettu metallinen (myöhemmin muovinen) lanka (vtr. soittimen kieli). Sitten tuli rinnalle tällainen 4-tahoinen kädensijallinen metallista tehty keittiötyökalu, jossa on kolmella sivulla eri karkeutta tekevä raastin ja neljännellä sivulla juustöhöylä eli ihan sama väline, mikä on edelleen myytävänä meillä Suomessakin.

 5. Jussi sanoo:

  Tampereella osalle myytiin 2 juustoa per asiakas, toisille 2 kpl per tuote eli yhteensä 8 juustoa kun 4 tuotetta oli valikoimissa. Mikä mahtaa olla oikea tulkinta? Itse ainakin ymmärsin mainoksesta että 2 kpl per tuote?

 6. Outi Hohti sanoo:

  Jussi, tulkitset aivan oikein. Ostorajoitus on 2 kappaletta / juustolaatu.

  • Jussi sanoo:

   OK, näin tosiaan tulkitsin mutta kassalla olivat toista mieltä. Eli osa juustoista lähti paluupostina takaisin kylmiöön 🙂

 7. christer sanoo:

  meniköhä kaikki samantien vai löytyyköhä niit viel ja ois kiva tietää hivenen aikasemmin uusista eristä 🙂

  • Outi Hohti sanoo:

   Christer, eilisen jälkeen juustoja oli vielä myymättä lukuunottamatta Lappeenrannan Prismaa. Mutta lisätoimituksiakin on vielä tulossa.

 8. eke sanoo:

  Kasvukeskuksiin jakavat, meidän maalaisten ei tartte haaveilla PUtin juustoista,herroille riittää et tuotamme maidon.

 9. Birgitta Ljungberg sanoo:

  Launeen Prismassa myytiin 2 juustoa per laji eli kolme erilaista juustoa oltermanni 55, cheddar ja oltermanni 17 eli kerralla sai ostaa kuusi juustoa per asiakas.

Mitä mieltä sinä olet?