Erikoisuudesta trendiherkuksi 0

Kuinka kuorin ja viipaloin avokadon helposti?

Katso vinkit Yhteishyvän videolta

Kaikki tietävät, että kasvikset ovat terveellisiä ja että niitä tulisi nauttia vähintään puoli kiloa päivässä. Lähes kaikki myymälän hevi-osaston tuotteet täyttävätkin Sydänmerkin kriteerit jo luonnostaan. Heviosaston tarjonnasta muutama erikoisempi tuttavuus on noussut viime aikoina ruokatrendiksi asti, eikä vähiten erityisen hyvien terveysominaisuuksiensa vuoksi.

Kermainen avokado nautitaan kypsentämättömänä

Avokado on Keski-Amerikasta kotoisin oleva, subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla kasvava hedelmä. S-ryhmälle avokadoja tulee esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikasta, Etelä-Euroopasta sekä Afrikasta.

Suosituin lajike on Hass, jota voidaan viljellä ympäri vuoden. Avokado sisältää paljon muun muassa:

  • kaliumia
  • B-, E- ja K-vitamiinia
  • sekä luteiinia ja muita A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja.

Avokado on rasvainen hedelmä, joka sisältää omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa. Avokadon rasvasta suurin osa on kertatyydyttymätöntä, mutta hedelmä sisältää runsaasti myös tyydyttynyttä rasvaa. Siksi avokadoja ei kannata syödä montaa päivässä.

Avokado on maultaan mieto ja rakenteeltaan lähes kermainen hedelmä. Avokadon maku muuttuu kuumennettaessa, joten hedelmä toimii parhaiten sellaisenaan esimerkiksi erilaisissa ruokaisissa salaateissa.

Avokado on guacamolen perusraaka-aine, ja lisäksi sitä käytetään muun muassa sushin täytteenä, levitteenä sekä erilaisissa smoothie-juomissa. Avokadon hedelmälihan väri vaihtelee kellanvihreästä kullankeltaiseen. Hedelmäliha kuitenkin hapettuu ja muuttuu ruskeaksi nopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tätä voi ehkäistä sitruuna- tai limettimehulla, joiden sisältämä C-vitamiini toimii hapettumista estävänä antioksidanttina.

Avokadojen myynti on kasvanut tasaisesti S-ryhmässä; vuonna 2012 avokadoja myytiin noin miljoona kiloa, vuonna 2013 noin 1,7 miljoonaa kiloa. Kuluneena vuonna avokadoja on käynyt kaupaksi jo 1,6 miljoonan kilon verran.

Ihmelääke inkivääri estää monet vaivat

Inkivääri on ruohovartinen kasvi, josta puhuttaessa tarkoitetaan usein sen vaalean ruskeaa, kuituista maavartta. Inkivääri on kotoisin Aasiasta, ja Intia on yksi sen suurimmista tuotantomaista. S-ryhmän myymälöissä myytävät inkiväärit tulevat Kiinasta.

Inkivääri sisältää karvasaineita, joita kutsutaan gingeroleiksi sekä erilaisia eteerisiä öljyjä. Inkiväärin sisältämät karvasaineet kiihdyttävät ruuansulatusnesteiden eritystä ja sitä käytetäänkin ruokahalun kasvattajana ja ruuansulatuksen nopeuttajana. Jauhetun inkiväärin uskotaan estävän matkapahoinvointia ja inkivääriteellä hoidetaan niin vilustumista kuin vatsavaivojakin.

Inkivääriuutteita käytetään luontaistuotteena reumaattisten sairauksien yhteydessä kipua lievittämään ja edistämään nivelten notkeutta.

Mausteena inkivääristä käytetään kasvin maavartta, joko tuoreena tai kuivattuna jauheena.

Aasiassa inkivääriä käytetään tuoreena tai hillottuna, Euroopassa pääasiassa kuivattuna ja jauhettuna. Inkiväärijauhetta käytetään erilaisten säilykkeiden, leivonnaisten sekä juomien kuten inkiväärioluen maustamiseen. Skandinaviassa inkivääri kuuluu olennaisesti joulun perinneherkkuihin, kuten piparkakkuihin, maustekakkuihin ja glögiin.

Japanissa syödään mietoon mausteliemeen säilöttyjä inkiväärilastuja mm. sushin lisukkeena. Sokeriin säilötty tai tuore inkivääri on yleinen kiinalaisessa keittiössä, ja intialaisessa sekä thai-keittiössä inkivääriä käytetään erilaisissa mausteseoksissa.

S-ruokakaupoissa tuoretta inkivääriä myydään vuosittain noin 120.000 kiloa.

Proteiinikas lehtikaali on terveyspommi

Lehtikaali on Suomessakin hyvin kasvava, tummanvihreä ja voimakkaanmakuinen lehtivihannes. Kotimaista lehtikaalia S-ryhmän myymälöihin saadaan mahdollisesti jopa lokakuun loppuun asti, minkä jälkeen sitä aletaan tuoda Espanjasta.

Lehtikaali sisältää paljon:

  • rautaa
  • C-vitamiinia
  • sekä karoteenia, kalsiumia ja K-vitamiinia.

Lehtivihannekseksi lehtikaali sisältää paljon myös proteiinia.

Lehtikaalia voi käyttää sellaisenaan tai kypsennettynä. Siitä voi valmistaa keittoja ja muhennoksia, se sopii hyvin smoothien joukkoon ja valmistuvatpa siitä herkulliset sipsitkin. Kuituinen keskiruoti suositellaan usein poistettavaksi pehmeämmän suutuntuman saavuttamiseksi.

C-vitamiinia lehtikaalissa on enemmän kuin appelsiinissa, ja sadasta grammasta lehtikaalia saa jo päivän A-, K- ja C-vitamiinitarpeen hyvin tyydytettyä. Lehtikaalin suosio on lähtenyt hiljattain kotimaisten tuottajien ja ruokablogien myötä uuteen nousuun, mutta kasvissyöjille se on erinomaisten ravintoarvojensa vuoksi jo vanha tuttu.

Lehtikaalin kasvava suosio näkyy myös myyntiluvuissa; vuonna 2012 sitä myytiin vain noin 4000 kiloa, viime vuonna myynti tuplaantui. Tämän vuoden kotimaisen sadon myötä lehtikaalia on myyty S-kaupoissa jo lähes 20.000 kiloa.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Tanja Talvenheimo, tuotelaatupäällikkö, S-ryhmän marketkauppa

Mitä mieltä sinä olet?