Keksi korvaa karkin, pasta perunan: kulutustottumukset muuttuvat 1

Kaikki eivät todellakaan karppaa niinkuin Kissi, sillä suomalaisille maistuvat nyt etenkin pullat ja keksit. Tämä ja monta muuta kiinnostavaa tietoa suomalaisten ruokakassien sisällöstä paljastuu Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreesta elintarvikkeiden kulutusmuutoksia tutkineesta raportista.

Ruokakulut eurooppalaista keskitasoa

Suomalaiset kantavat ruokakauppaan keskimäärin 12,5 prosenttia tuloistaan. Tällä prosenttiluvulla asetumme kauniisti eurooppalaiselle keskitasolle.

Luku on tänä päivänä suhteellisen pieni, sillä vielä 1980-luvulla kiikutimme kauppaan viidenneksen tuloistamme.

Myös se, mitä ruokakasseissamme kotiin kannamme, on muuttunut parissakymmenessä vuodessa.

 • Maitoa juodaan vähemmän, mutta ero kompensoidaan herkuttelemalla juustoilla, jogurteilla ja rahkoilla.
 • Perunan panttaaminen on kasvattunut pastan, juuresten, tomaatin ja kurkun käyttöä.
 • Liha halutaan luuttomana, broileri kirinyt possun ohitse.
 • Hedelmiä napostellaan tuplamäärä.

Karkkihampaan kolotus talttuu kekseillä

Pitkällä aikavälillä muutokset ovat luonnollisesti suurempia, mutta aikamoisia yllätyksiä löytyy ruoan kulutustilastoista myös vuosien 2006-2012 välillä.

 • Ruokaleivistä vehnäleivän kulutus on laskenut, mutta pullaa ja muuta kahvileipää kannetaan koteihin kaksin käsin. Etenkin keksit maistuvat. Epäilys on, että makeisveron korotuksen takia karkkihampaan kolutusta on hoidettu entistä enemmän keksihyllyllä.
 • Liha maistuu, mutta naudanliha jää yhä useammin kauppaan. Possu ja siipikarjanliha kasvattavat kulutustaan. Erityisen reippaasti lihaostoksiaan ovat lisänneet yksin asuvat nuoret naiset.
 • Makkara menettää asemiaan siinä missä kokolihaleikkeleiden kulutus kasvaa. 45-64 -vuotiaiden miesten jääkaapissa makkaralla on kuitenkin edelleen vankka sija.
 • Lukuisista terveyshyödyistä huolimatta tuore ja pakastettu kala löytävät tiensä ruokapöytään aiempaa harvemmin etenkin yksinasuvien osalta. Lapsiperheissä kalaa syödään kuitenkin hieman enemmän, kuin kuusi vuotta sitten.

Luonnon omat vitamiinit käyvät kaupaksi

 • Jogurtit, viilit ja rahka käyvät kaupaksi siinä missä juotavan maidon kulutus laskee. Suhteellisesti eniten maitoa juovat yli 64-vuotiaat miehet.
 • Hedelmien ja marjojen kulutus on kasvanut. Vain nuorille ja ikääntyneemmille miehille eivät vitaamipommit maistu entiseen malliin. Tuoremehujen kulutus on laskusuunnassa.
 • Tuoreiden kasvisten voittokulku jatkuu. Kotiin kannetaan nyt 19 kiloa enemmän kasviksia kuin vuonna 2006.
 • Etenkin lapsiperheissä peruna on vaihtunut pastaan ja riisiin.
 • Valmisruoat käyvät kaupaksi vuotta 2006 paremmin.  Pakkauskooltaan sopivat valmiit ateriat maistuvat etenkin yksinasuville. Vain vauvoille ruokaa tehdään nyt enemmän itse, sillä purkkiruokien ja vellien kulutus on laskussa.

Kaikki ylle poimitut tiedot perustuvat Kuluttajatutkimuskeskuksen raporttiin ”Elintarvikkeiden kulutusmuutokset kotitalouksissa 2006-2012”. Löydät koko raportin täältä.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

Yksi vastaus artikkeliin Keksi korvaa karkin, pasta perunan: kulutustottumukset muuttuvat

 1. pentti winter sanoo:

  3 kaveria jäätelö facebook sivulla hieno kilpailu voi voittaa jäätelöä kotiin

Mitä mieltä sinä olet?