Vieraskynä: Reilu kahvitauko on reilu myös kahvin viljelijälle 0

Faktaa Reilun kaupan kahvista:
• Kahvi on ostetuin Reilun kaupan tuote.
• Sitä on myyty Suomessa vuodesta 1999.
• Reilun kaupan kahvia tulee Suomeen mm. Brasiliasta, Ecuadorista, Etiopiasta, Hondurasista, Indonesiasta, Kolumbiasta, Meksikosta, Nicaraguasta, Perusta ja Tansaniasta.
• Suomessa on myynnissä lähes 200 erilaista Reilun kaupan kahvia – papuja ja jauhettua kahvia, espressoja ja pikakahveja.

Ammattitaitoinen tapahtumajärjestäjä aloittaa tapahtuman suunnittelut kuukausia, joskus jopa vuosia etukäteen. Hän laatii budjetit, etsii yhteistyökumppanit, hankkii tilat ja luvat, neuvottelee tarjoukset ja hoitaa tapahtuman markkinoinnin oikealle kohdeyleisölle.

Reilun kahvitauon järjestäminen on aika paljon helpompaa: osta paketillinen Reilun kaupan kahvia, keitä sitä ja tarjoa omalle kahvitteluporukallesi. Siinä kaikki.

Tällä viikolla (20.-26.10.) vietetään Reilun kaupan viikkoa ja monet työpaikat, harrastusporukat, seurakunnat, oppilaitokset, kaupat, kahvilat ja ravintolat järjestävät Reiluja kahvitaukoja. Jos oman kahvitteluporukkasi kupeissa on tällä viikolla reilua kahvia, kannattaa ilmoittautua mukaan Suomen suurimpaan Reiluun kahvitaukoon.

Ilmoittamalla oman kahvitaukonsa reilunkaupanviikko.fi-sivulla olevan lomakkeen kautta, osallistuu kilpailuun, josta voi voittaa ihania kahvipalkintoja.

Kuka viljelee kupissasi höyryävän kahvin?

Suomalaiset ovat kahvinjuonnin maailmanennätyskansaa. Missään muualla ihmiset eivät juo sellaisia määriä kahvia kuin me täällä. Me osaamme arvostaa kupissa höyryävää juomaa, mutta emme aina muista osoittaa arvostusta juoman alkulähteille saakka.

Kahvin viljely on raskasta työtä. Kahvin maailmanmarkkinahinnan vaihtelut ja ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ovat kahvinviljelijöiden arkea.

Maailmassa on yhteensä noin 25 miljoonaa kahvinviljelijää, jotka tuottavat 80 % kaikesta maailman kahvista. Loput 20 % tulee kahviplantaaseilta. Kahvin pienviljelijöistä 660.000 viljelee Reilun kaupan kahvia.

Perheviljelijät ovat kahvikaupassa yleensä erityisen haavoittuvassa asemassa, ja vakaan korvauksen saaminen omasta sadosta on viljelijöille tärkeä Reilun kaupan hyöty. Lisäksi viljelijät saavat Reilun kaupan lisää, joka käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin.

Reilu kauppa tarjoaa viljelijöille myös paljon koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä. Olennaista on myös ympäristön huomioiminen – Reilussa kaupassa on tiukat ympäristökriteerit.

Tervetuloa mukaan viettämään Suomen suurinta Reilua kahvitaukoa!

infokuva

Teksti: Sanna Räsänen, tiedottaja, Reilu kauppa ry

Mitä mieltä sinä olet?