Suomalainen kahvimaku: millainen se on? 0

S-ryhmän ruokakauppojen myydyimmät kahvit

TOP 3

1. Juhla Mokka

2. Kulta Katriina

3. Rainbow

 

Reilun kaupan kahvit

TOP 3

1. Classic Reko (Arvid Nordqvist)

2. Mundo (Paulig)

3.  Reilu (Meira)

Kun puhutaan suomalaisesta kahvimausta, tarkoitetaan useimmiten sitä, kuinka suomalainen tapa nauttia kahvista poikkeaa muiden maiden kahvimieltymyksistä. Meillä on perinteisesti paahdettu kahvi vaaleammaksi kuin muissa Euroopan maissa. Tätä on perusteltu sillä, että Suomessa on hyvä, pehmeä vesi, joka irrottaa kahvista paremmin makuja kuin kova vesi.

Vaaleapaahtoisissa enemmän makuvivahteita

Suomalaiset paahtimot valitsevat raakakahvit hyvin tarkkaan, koska vaaleaksi paahdetussa kahvissa pienetkin makuvirheet tulevat herkemmin esille. Vaaleapaahtoisessa kahvissa on myös enemmän makuvivahteita kuin tummapaahtoisessa kahvissa.

On siis käytännössä niin, että suomalaiset paahtimot ovat totuttaneet meidät vaaleapaahtoisiin kahveihin. Vasta viimeisen vajaan 10 vuoden aikana tummapaahtoisempien kahvien tarjonta ja käyttö on lisääntynyt Suomessakin.

Tottumukset vaikuttavat valintaan

Suomessa kahvilla on aina ollut suuri merkitys nautintoaineena. Kahvia tarjotaan juhlissa, vieraille, nautitaan työpaikoilla, hyvässä seurassa ja tietenkin kotona aamulla, päivällä ja jonkin verran vielä iltakahvinakin. Me juomme 4-6 kuppia kahvia päivässä.

Jos on tottunut juomaan näin paljon kahvia, on vaaleapaahtoista kahvia helpompi nauttia suuriakin määriä verrattuna vahvempaan tummapaahtoiseen kahviin.

Meillä kahvia valmistetaan suodattamalla useampi kuppi kerrallaan. Keitin ja annostus vaikuttavat paljon myös kahvin makuun. Italiassa pieni kuppi espressoa nautitaan kahvilassa ja kotona keitetään mutteripannulla tummapaahtoista kahvia – niin ikään pienet kupilliset.

Mielikuva vaikuttaa makuun

Perinteisien vaaleapaahtoisten kahvien, kuten Juhla Mokan, Kulta Katriinan, Presidentin, Saludon ja uudemman tulokkaan Rainbown maku on pehmeän täyteläinen ja eri kahvien maut poikkeavat melko vähän toisistaan. Meillä jokaisella on kuitenkin vahva mielipide tai mielikuva eri merkkien mausta. Tämä perustuu paljolti kahvista mainonnalla luotuun mielikuvaan, hintatasoon tai tottumukseen. Suomalaiset ovat kahvinkuluttajina myös olleet melko merkkiuskollisia.

Se, minkälaista kahvia on tottunut juomaan, vaikuttaa suuresti seuraavaankin ostopäätökseen.

Nuoret kokeilunhaluisia kahveissakin

Suomalaisten kahvimaku on pikkuhiljaa muuttumassa, mutta keski-ikäiset ja vanhemmat henkilöt juovat edelleen perinteistä suomalaista kahvia tai niistä valmistettuja tummempia versioita ja herkuttelevat vain joskus espressolla. Nuoret juovat määrällisesti ehkä vähemmän kahvia, mutta kokeilevat erilaisia kahveja ja lisäävät kahviinsa mielellään maitoa ja sokeria. Valmistuksen helppous on myös joillekin tärkeää: siitä esimerkkinä ovat kapselikahvit.

Kun valmistat kahvia keittimellä, muista:

• Puhtaat valmistusvälineet

• Kylmä, raikas vesi

• Varmista, että keitin kuumentaa veden 92-96 asteiseksi

• Annostele yksi kahvimitta eli 7 grammaa kahvia kuppia (1,3 dl) kohden

• Tarjoa kahvi vastavalmistettuna

• Säilytä kahvijauhe omassa pakkauksessaan. Laita pakkaus tiiviiseen kahvipurkkiin.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

infokuva

Teksti: Seija Eronen, tuoteasiantuntija, S-Kokeilukeittiö

Mitä mieltä sinä olet?