Sää on pukeutumiskysymys: 5 faktaa teknisistä vaatteista 2

Prisman myydyimmät tekniset ulkoiluvaatemerkit

TOP 3

 1. Icepeak
 2. Didriksons
 3. Lassie

Huono sää on vain pukeutumiskysymys, sanotaan. Se on myös totta, vaikka selitys ei välttämättä lohdutakaan silloin, kun sohvan houkutus on lenkkipolkua tai hiekkalaatikonreunaa suurempi.

Tekniset ulkoiluvaatteet ovat tulleet nopeasti osaksi suomalaisten vaatekaappeja. Valtaosa Prismojen myymistä ulkoiluvaatteista sisältääkin jonkun teknisen ominaisuuden.

Kysymyksiin ulkoiluvaatteiden teknisistä ominaisuuksista vastasi valikoimapäällikkö Johanna Hakala.

1. Mitä vaatteen teknisyys tarkoittaa?

Vaatteen teknisyys merkitsee sitä, että kankaaseen on laminoitu pieniä reikiä sisältävä kalvo. Reiät ovat niin pieniä, että vaatteen sisältä (eli ihmisestä) muodostuva vesihöyry pääsee kalvosta läpi, mutta ulkoapäin tuleva vesimolekyyli ei enää mahdukaan takaisin päin. Tällöin puhutaan hengittävästä ja vedenpitävästä tuotteesta

2. Vedenpitävyysarvot tulevat useille meistä ensi kertaa tutuksi, kun taapero tarvitsee syyshaalarin. Miten vedenpitävyys testataan ja ilmoitetaan?

Vedenpitävyysarvo ilmoitetaan millimetreinä. Esimerkiksi 10.000 mm arvo tarkoittaa, että kyseinen materiaali kestää kymmenen metriä korkean vesipatsaan paineen läpäisemättä.

3. Milloin voidaan puhua vedenpitävästä tuotteesta?

Kun arvo on yli 3.000 mm, voidaan puhua vedenpitävästä tuotteesta.

Tässä muutama nyrkkiluku:
• 3.000 mm -> pystyy oleskelemaan kevyessä sateessa muutaman tunnin
• 4.000 mm -> pystyy istumaan vedessä ja pitää vettä useita tunteja
• 10.000 mm -> pitää kunnolla vettä.

Kovia arvoja tarvitaan silloin, kun tuotteeseen oletetaan kohdistuvan kovaa ulkoista painetta. Tällainen tilanne voi syntyä, kun lapsi konttaa kuralätäkköön, jolloin lapsen paino keskittyy polven alueelle tai esimerkiksi silloin kun retkeilijän rinkka painaa takkia olkapäiden kohdilta.

4. Myös vaatteen hengittävyydellä on omat arvonsa. Mitä ne mittaavat?

Hengittävyysarvo ilmoitetaan g/m2/24h, mikä tarkoittaa materiaalin läpäisemän vesihöyryn määrää grammoissa yhden neliömetrin alueella kyseistä materiaalia yhden vuorokauden aikana laboratoriossa mitattuna.

 
Kun arvo on yli 5000g/m2/24h voidaan puhua tuotteesta, jonka päällä pitäminen on miellyttävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että erittäin kosteassa säässä materiaalin hengittävyys voi kärsiä.

5. Gore-tex, Drymaxx ja monta muuta. Mitä eroa näillä kauppanimillä on?

Lähes jokaisella valmistajalla on oma kalvonsa, jolla on oma suojattu kauppanimi. Gore on ollut edelläkävijä kalvojen tuomisessa kuluttajamaailmaan. Pitkän ja onnistuneen markkinointityön tuloksena Gore-tex on luultavasti maailman tunnetuin tekninen kalvo.

 
Teknisesti yhtä hyviä kalvoja löytyy myös muilta valmistajilta, joskaan niiden tunnettavuus ei ole yhtä korkea kuin Goren. Vertailemalla tuotteessa ilmoitettuja vedenpitävyys- ja hengittävyysarvoja kuluttaja pystyy vertaamaan tuotteita keskenään, olipa kalvon kauppanimi sitten Drymaxx, Gore-tex tai joku muu.

2 vastausta artikkeliin Sää on pukeutumiskysymys: 5 faktaa teknisistä vaatteista

 1. Hannu sanoo:

  Kävin juuri Sellon Prismassa katsomassa sadesäälle sopivia ulkoiluvaatteita. Näin merkinnät vedenpitävyydestä ja hengittävyydestä vain yhdessä tuotemerkissä…-)
  Pitkä haeskelun jälkeen löysin osaston myyjän, jolta kysyin merkinnöistä. Vastaus oli, että en tunne ko. merkintöjä ollenkaan..?? Pitäisiköhän hieman satsata myös perehdytykseen / koulutukseen?

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei Hannu,

   kiitos asiallisesta ja täsmällisestä palautteesta. Pahoittelut, että vastaus on viipynyt.

   Välitin palautteesi Sellon Prismaan ja he pahoittelivat epäonnistunutta asiakaspalvelutilannetta.

   He ovat käyneet palautteesi läpi osaston työntekijöiden kanssa ja aihe otetaan käsittelyyn myös osaston sisäisessä koulutuksessa, jotta asiakkaita palvelllaan jatkossa paremmin.

   Mukavaa syksyn jatkoa!

Mitä mieltä sinä olet?